Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan kell a linux mint...

Hogyan kell a linux mint 13-at telepíteni?

Figyelt kérdés

Eddig annyi történt hogy az unetbootin programmal feltettem a linuxot pendrivera és onnan bootolt be a linux mit liveba.

Látom van itt egy setup linux mint ikon arra rányomtam, bejött a particionáló menü innen de itt elakadtam. Nem tudom hogyan kell itt partíciózni linuxba és beállítani a dolgokat meg hogy hova kell telepíteni a linuxot. Mint kezdő linux felhasználó ebben kérném a segítségeteket.

2013. szept. 20. 10:29
 1/7 anonim ***** válasza:
Szeretnéd megtartani a jelenlegi oprendszeredet, ami a gépen van?
2013. szept. 20. 10:39
 2/7 A kérdező kommentje:

Mind a két lehettőség érdekelne dióhélyban, hogy hogyan működik, a tiszta telepítés is amikor csak a linux települ magában. Meg az is amikor egy másik oprendszer mellé települ a linux.

Alapvetően egy tiszt a linux telepítésben gondolkodom, hogy csak a linux mint legyen fenn.

2013. szept. 20. 10:47
 3/7 anonim ***** válasza:

A tiszta telepítés a legegyszerűbb.

Van olyan lehetőség a telepítéskor, hogy Lemez törlése és Linux mint telepítése, ezt kell választani és megcsinál mindent megától.

Ha létező rendszer mellé szeretnéd telepíteni, akkor kell a Valami más funkciót választani és lehetőleg egy üres partícióra telepíteni a Linuxot.

Érdemes ext4 fáljrendszert haszálni, csatolási pont a / legyen, a bootloader-t arra a lemezre kell tenni, ahol a win rendszer is telepítve van.

Valamint érdemes egy memória mérettel megegyező méretű cserehelyet is létrehozni.

2013. szept. 20. 10:52
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget.
2013. szept. 20. 11:19
 5/7 Tom Benko ***** válasza:

Swap csak akkor kell memóriaméretű, ha laptop. Egyébként nem sűrűn szükséges, elég 512M is.

Particionálásnál el kell döntened, mely könyvtárakat akarod külön partícióra tenni. A /home-ot érdemes, a többit nem. A / könyvtárnak érdemes adni olyan 10-20 gigát a többi mehet /home alá. Particionáló melyik? Ha választható, akkor érdemes cfdiskkel, önmagyarázó, vagy gParteddel, az meg grafikus.

Beállítod a partíciókat, a /boot-ot tartalmazó partíciót aktívvá teszed, beállítasz mindegyiken fájlrendszert (ext4 jó, esetleg btrfs), aztán elindítod a telepítőt, és követed az utasításait.

A régi (wines) beidegződéseket pedig igyekezz elfelejteni.

2013. szept. 21. 08:10
 6/7 Csxeba ***** válasza:

Utolsó: könnyű azt mondani...

Leírom, én miket tapasztaltam:

A legfurább a win-hez képest, hogy Linux rendszereken a fájlrendszer a tárolóeszközök "felett áll", ami azt jelenti, hogy ha pl van 2 merevlemezed, vagy partíciód, azok ugye winen más betű-jelölést kapnak, Linuxon azonban egy csatolási pontot, ezáltal pl / az egyik partíciód és /data a másik, mintha az egyik partíció a másikon belül lenne... Nekem legalábbis ez az érzésem támadt :D

Leírom, nekem hogy volt:

Eredetileg a rendszerem a C: partíción volt, az adataim a D:-n. Szépen kitaláltam, hogy majd C: lesz ezentúl /, D: pedig /data. Azonban észrevettem, hogy a /home/$USERNAME$ mappában gyakorlatilag a /data-nak megfelelő könyvtárak vannak, tehát képek, zenék, dokumentumok, videók, meg ilyesmi. Erre fogtam és átcsatoltam az adatpartíciót /home/$USERNAME$-re... Szóval lehet variálni a dolgokat... mintha Win-en a C:\users\$USERNAME$ egy teljesen másik partíció lenne...

Na egy szó mint száz, más :D És sztem sokkal jobb... Nekem azóta nem is látott Win-t a gépem :D Egyébként melyik disztrót használod?

2013. szept. 25. 16:44
 7/7 Tom Benko ***** válasza:
@Csxeba: Jelenleg Arch. De volt már Uhu, Ubuntu, LFS is.
2013. szept. 26. 06:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!