Hogyan kell a linux mint 13-at telepíteni?
Eddig annyi történt hogy az unetbootin programmal feltettem a linuxot pendrivera és onnan bootolt be a linux mit liveba.
Látom van itt egy setup linux mint ikon arra rányomtam, bejött a particionáló menü innen de itt elakadtam. Nem tudom hogyan kell itt partíciózni linuxba és beállítani a dolgokat meg hogy hova kell telepíteni a linuxot. Mint kezdő linux felhasználó ebben kérném a segítségeteket.
Mind a két lehettőség érdekelne dióhélyban, hogy hogyan működik, a tiszta telepítés is amikor csak a linux települ magában. Meg az is amikor egy másik oprendszer mellé települ a linux.
Alapvetően egy tiszt a linux telepítésben gondolkodom, hogy csak a linux mint legyen fenn.
A tiszta telepítés a legegyszerűbb.
Van olyan lehetőség a telepítéskor, hogy Lemez törlése és Linux mint telepítése, ezt kell választani és megcsinál mindent megától.
Ha létező rendszer mellé szeretnéd telepíteni, akkor kell a Valami más funkciót választani és lehetőleg egy üres partícióra telepíteni a Linuxot.
Érdemes ext4 fáljrendszert haszálni, csatolási pont a / legyen, a bootloader-t arra a lemezre kell tenni, ahol a win rendszer is telepítve van.
Valamint érdemes egy memória mérettel megegyező méretű cserehelyet is létrehozni.
Swap csak akkor kell memóriaméretű, ha laptop. Egyébként nem sűrűn szükséges, elég 512M is.
Particionálásnál el kell döntened, mely könyvtárakat akarod külön partícióra tenni. A /home-ot érdemes, a többit nem. A / könyvtárnak érdemes adni olyan 10-20 gigát a többi mehet /home alá. Particionáló melyik? Ha választható, akkor érdemes cfdiskkel, önmagyarázó, vagy gParteddel, az meg grafikus.
Beállítod a partíciókat, a /boot-ot tartalmazó partíciót aktívvá teszed, beállítasz mindegyiken fájlrendszert (ext4 jó, esetleg btrfs), aztán elindítod a telepítőt, és követed az utasításait.
A régi (wines) beidegződéseket pedig igyekezz elfelejteni.
Utolsó: könnyű azt mondani...
Leírom, én miket tapasztaltam:
A legfurább a win-hez képest, hogy Linux rendszereken a fájlrendszer a tárolóeszközök "felett áll", ami azt jelenti, hogy ha pl van 2 merevlemezed, vagy partíciód, azok ugye winen más betű-jelölést kapnak, Linuxon azonban egy csatolási pontot, ezáltal pl / az egyik partíciód és /data a másik, mintha az egyik partíció a másikon belül lenne... Nekem legalábbis ez az érzésem támadt :D
Leírom, nekem hogy volt:
Eredetileg a rendszerem a C: partíción volt, az adataim a D:-n. Szépen kitaláltam, hogy majd C: lesz ezentúl /, D: pedig /data. Azonban észrevettem, hogy a /home/$USERNAME$ mappában gyakorlatilag a /data-nak megfelelő könyvtárak vannak, tehát képek, zenék, dokumentumok, videók, meg ilyesmi. Erre fogtam és átcsatoltam az adatpartíciót /home/$USERNAME$-re... Szóval lehet variálni a dolgokat... mintha Win-en a C:\users\$USERNAME$ egy teljesen másik partíció lenne...
Na egy szó mint száz, más :D És sztem sokkal jobb... Nekem azóta nem is látott Win-t a gépem :D Egyébként melyik disztrót használod?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!