Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Fekete-fehér régi videók...

Fekete-fehér régi videók színessé konvertálása?!

Figyelt kérdés
Mert ugye minden színnek vagy egy szürke árnyalata is. Most ha oda lehet vissza nem?
2013. aug. 5. 19:43
 1/6 anonim ***** válasza:
Színes->szürkeárnyalatos leképzés nem injektív, azaz több színt is ugyanolyan árnyalatra képez le, ezt nem tudod megfordítani.
2013. aug. 5. 19:46
 2/6 tabaki ***** válasza:

Jaj, dehogynem. Egy-egy szürke árnyalatból akárhány színt csinálhatsz. Szép tarka lesz.

Amúgy miből gondoltad, hogy a több millió színből készült mondjuk 256 szürkeárnyalat egy az egyben megfeleltethető egymásnak?

2013. aug. 5. 20:04
 3/6 A kérdező kommentje:
Gratulálok, kaptam két válaszolót, akik azt hiszik, hogy 256 szürkeárnyalat van, aztán kész, mert ők abból indultak ki, hogy én odaalakítottam, most meg nyilván vissza akarom fordítani. Nem. Nyilván a szín fényessége szabályozza a fekete-fehér kódolást, de egy kis emberi intelligencia segítségével bárki megmondja, hogy egy régi fotón milyen szín melyik (ha ezt bárki megcáfolná, az...nos, bizonyos dologgal nem rendelkezik). Szóval, ha én meg tudom mondani, hogy az kb. milyen szín volt, akkor egy ügyes progi nem mondaná meg, abból a több millió szürkeárnyalatból, amit megmutatok neki?
2013. aug. 6. 18:10
 4/6 anonim ***** válasza:
Nem kell feltétlenül 256 szürkeárnyalat, vedd úgy, hogy végtelen számú van (bár valóságban film behatárolja ezt), pont mint az egyes színeknek. De ne gondold, hogy minden színnek egyedi leképezése van, és azt se, hogy egy szürkeárnyalatos képről megmondod, hogy melyik szín micsoda. Csak az agyadat használod, egy fáról persze, hogy megállapítod, hogy "zöld", egy ember arcát illetően is határozott elképzeléseid lehetnek, de egy világos virágról már nem fogod tudni hibalehetőség nélkül megmondani, hogy az sárga vagy fehér, netán rózsaszín volt a valóságban.
2013. aug. 6. 20:06
 5/6 tabaki ***** válasza:

Bocs, a két válaszolóból csak én követtem el ezt a kétségtelen melléfogást. Az analóg videó nyilván több tónust tartalmaz 256-nál. Első csak azt állította, hogy több féle szín is eredményezheti ugyanazt a szürkét, ez pedig igaz, akárhány fokú tónusskálát képzelsz el. Ami pedig a józan paraszti eszet illeti, áruld el, hogy miféle mesterséges intelligencia dönthet mondjuk Mazsola helyes színét illetőleg: Rózsaszín, mint az malacként logikus lenne? Zöld, mint a valóságban (ugyebár, a fekete-fehér képernyőn ez volt a legkellemesebb)? Vagy pedig egyszerűen ugyanaz a szürke, amit a képernyőn látsz?

Azt hiszem, az utolsó eldönti a kérdést: A szürkéket nem lehet egyértelműen színekhez rendelni, mert legalább kétféle megoldás létezik: Valamelyik szín és maga a szürke. Egyébként meg -- hacsak nem egységes színfelületekből álló rajzfilmekről beszélünk --, a térbeli formák önárnyékában végtelen sok tónusárnyalat jelenik meg, ezeknek bizonyos tartománya óhatatlanul egybeesik más színek tónusaival.

Mint azt nyilván tudod, bizonyos régi filmeket elég jó minőségben ki tudnak színezni. Ehhez azonban az okos gépek és emberek beleölt munkáján túl fel tudják használni azt is, hogy a fény hullámhosszától függően az emulziónak eltérő mélységeiben alakulnak ki az ezüstszemcsék. A videó ilyenfajta információt nem tartalmaz.

2013. aug. 6. 22:21
 6/6 A kérdező kommentje:
Kösz. Alapvetően amúgy a szürke maga általában nyilván elvethető. Forma, alakfelismerés meg már van. Bármi megmondja egy szájról, hogy mosolyog-e. (Talán az USB-elosztóm nem, de egy kis átalakítással...hátha?... :)...) Elismerem, persze: rózsaszín, fehér? (Sárga kényes kérdés, mert egy kicsit jobban elnyeli a fényt a virágok sárgaváltozata, mivel azért azok elég sötétek, bár így nézve a rózsaszínek egy jó része is. Szóval: lenne egy program. Beleprogramozás alapján megmondaná mindenről úgy 80%-ban, hogy az meg mi a fene. Megmondanád neki, hogy igen, ez az, hozzáadnál egy általad elképzelt színt, ő felismerné e filmkockákban ezen objektumok apró változatait képkockánként, vágásonként. Namost, remélem Adobe nem figyelt.
2013. aug. 7. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!