Telepítettem a linuxot, azóta nincs internetem?
tegnap felraktam a linuxot a gépemre. az internetkapcsolatra azt írja, hogy nincs, de a másik gépen sincs internet (router).
Apukám reggel bekapcsolta az övékét, és akkor volt rajta, fél órával később bekapcsoltam az enyém, és megint egyiken sincs.
van összefüggés a linux és az internet közt, vagy lehet, hogy csak központi hiba van?
Nagy valószínűséggel nincs összefüggés. A Linux szinte a földön létező összes vezetékes Ethernet adapter -t képes felismerni magától.
Inkább azt tudom elképezni, hogy a router sosem volt szakszerűen konfigurálva így nem is a router, hanem a Windows -ok egymás között osztották meg a netet.
"akkor mi lenne most a teendő?"
Ellenőrizni kell a router beállításait. Mi a router pontos típusa?
Ez van ráírva:
TP LINK
TL-R402M
Cable/ CLS router
Menj fel a webes felületére. Akár Linux alatt is jó.
Valamilyen internetes böngészővel, pl Firefox írd a címsorába:
felhasználónév: admin
jelszó: admin
Nézd meg a Status -nál a WAN résznél, hogy kapsz-e IP címeket.
1, amelyik gépen van internet,azon próbálj belépni a routerre
2, nézd meg a hálózati adapter beállítást,hogy ne legyen fix az ip cím egyik gépen se,így biztos nem akad össze a kettő
3, szolgáltató nem tiltja a több gépes elérést?
Tehát a kiépítés:
Az internetszolgáltató eszköze (modem) vagy annak hiányában más az a kábel amin az internet jön a router WAN portjába kell dugni. A gépek pedig valamelyik LAN portba legyenek dugva (bizonyos nagyon régi routereknél még az is előírás, hogy a webes konfiguráló oldalt csak a LAN1 vagy LAN4 portból csatlakozva lehet elérni).
A hálózati kártyának természetesen fel kell lenni települve. Ha nálad linux alatt nem működik, akkor lehet hogy mégsem települt fel a hálózati kártya.
Nézd meg faterod Windows -os gépéről akkor.
köszi a válaszokat, majd este megnézzük apuval, ő jobban ért ehhez.
azon a gépen sincs net, most egy harmadik, mobil internetes laptopon vagyok.
"szolgáltató nem tiltja a több gépes elérést?"
Tiltani tilthatja az ÁSZF -ben leírva. De megakadályozni nem tudja. Olyan internetkapcsolatot még nem láttam, amit nem lehetett routerrel megosztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!