PC játékok közben kékhalál. Mitől lehet?
Kb. fél éve vettem egy új videokártyát, mert már ki akartam próbálni újabb játékokat.
Az elején a Risen-nel játszottam, azzal semmi gond nem volt, néha picit megállt max. fél percre. Maximum beállítások voltak, a felbontás 1024x768.
Aztán feltelepítettem a The Walking Dead-et is. Mivel én szeretek egyszerre több dolgot is csinálni vagy ha elakadok a játékba és neten utána akarok nézni, van hogy kilépek az asztalra a feladatképernyő behozásával és behozom a Chrome-ot. Ilyenkor az esetek többségébe az nvidia display eszközillesztő meghibásodott hibát írta ki. Ennél még nem zavart, mert gondoltam 2GB-os ram nem túl sok, biztos nem bírta a gép.
Azután felraktam a NFS: Pro Street-et. Abba elég komoly fagyások voltak, nem sokszor, de nem is néhányszor. Volt, hogy 1-2 percre lefagyott a játék.
Utóbbi pár hétbe elkezdtem Sims 3-azni majdnem az összes kiegészítővel és töltöttem még le fizetős kollekciókat. Elég sokáig töltött, mikor az egyik Simet akartam beköltöztetni és a betöltés képernyő közbe kidobott az asztalra, a videokártya leállt és kiiírta, hogy az nvidia display eszközillesztő meghibásodott. Utána ha várok kicsit behozza a kékhalált. 3-szorra sikerült betölteni a házat a simmel együtt. Most néha betöltéseknél szokta kiírni, de nem túl gyakori. A beállítások közepesen vannak. A gép hamar felmelegszik tőle, de szerintem nem vészes (60 fok). Mikor még a régi videokártyám volt akkor ugyanezek a beállítások voltak, néha zavaróan akadozott, de akkor nem írt ki semmit és nem is volt kékhalál. Igaz, nem tudom, hogy az újabb kiegészítőket elvinné-e, mert régen a Pets-et se vitte.
Most felraktam az Alice Madness Returns-t és az Obliviont. Az AMR beállításai közepesen, magason vannak (1024x768-as felbontással) mindkét esetben kb. 10-15 perc alatt behozza a kékhalált vagy csak kidob az asztalra és kiírja, hogy az Alice Madness Returns.exe hibát észlelt, ezért leáll...
Az Obliviont a régi videokártyám nem bírta, alacsony beállításokon is hihetetlenül akadozott, nem lehetett vele játszani se. Arra felraktam egy magyarítást, amibe van egy plugin (vagy minek mondhatnám...), ami több grafikai beállítást tesz elérhetővé. Gondoltam mit számít, azt is felrakom vele, még akkor is ha a processzorom kevés hozzá. Nagy ritkán kék halált hoz be mikor kalandozok a karakterrel és még pár mp se telik el újraindul a gép. De leginkább akkor szokta, mikor betölt egy mentést vagy bemegyek egy házba, egy városba, szóval az ilyen töltős részeknél, ezért max. 15-20 percet tudok vele játszani. Ha csak egy kicsit játszok vele és sikerül kilépem a játékból, akkor azt írja ki, hogy az oblivion.exe hibát észlelt ezért leáll...
A NFS: Undercovernál csak a verseny betöltéseknél volt hogy nagy ritkán kidobta a kékhalált.
A gépem:
Op. rendszer: XP szervizcsomag 3
Memória: 2 GB RAM (DDR2)
Videokártya: Nvidia Geforce GT 440 1024MB
Monitor: Philips 109B5 (a régi CRT-s monitor)
Processzor: AMD Athlon 64 X2 4400+
Alaplap: ASUSTeK M2A-MX
Régi videokártyám: ATI Radeon X1200 (integrált)
A legújabb nvidia driver, directx10, microsoft visual C++ 2010, microsoft .net framework 4 vannak fent a gépemen. Sajnos már rég el kellene vinnem újrarakni a gépet, mert elég komoly gondok vannak vele: meghajtókat volt, hogy nem érzékelte, állandóan lefagyott a c meghajtó, sokszor lefagy, nehezen jön be, mikor bejön az asztal akkor kiírja, hogy új hadvert csatlakoztattam és honnan kivánom telepíteni (miközben semmi nincs a géphez csatlakoztatva USB-n). A mostani probléma az, hogy sokszor hibaüzenetet ír ki a Windows intézővel kapcsolatban, majd kiírja, hogy az explorer.exe hibát észlelt ezért leáll... A játékok közbe nem sok minden szokott futni. Csak rendszerfájlok szoktak futni (a feladatkezelő szerint). A gépemnek semmi baja nincs, mikor régebbi játékokkal játszok, azoknál nincs gond. Nem értem mitől lehet, mert a gépigények szerint mindegyik játékot maximum beállításokkal kéne vinnie (főleg a Simset ami ugyanolyan beállítással a régi videokártyámmal játszhatóan ment).
Mégis mit tudnék csinálni a gépemmel, hogy kiderítsem mi a gond vagy meg is szüntessem a problémát? Honnan lehet kideríteni, hogy nem lehet, hogy a videokártyával van a gond? gyedül a Lucius és a Far Cry 2 játékokkal nem volt gondom, amiknek már komolyabb a grafikája. Léci adjatok tippeket, hogy mit lehetne tenni, mert nem szeretném újratelepíteni a gépet és a videokártyát se szeretném kidobni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!