Ubuntu Linux alatt hogyan kell feltenni video codec-et? és melyiket?
Most használom ubuntut először. Nem tudom, hogy hogyan lehetne codec-et feltenni ubuntu alatt.
Windows alatt csek letöltöttem a K-lite codec pack-ot, vagy helyette az FFDShow-t, vagy ezek helyett az Xvid codec-et.
De linux alá mit töltsek le, és honnan, és hogyan kell feltelepíteni?
Ja, és videókat egy másik NTFS particióról játszanék le, amelyet adat particiónak használok windows alatt
nyitsz egy konzolt.
sudo apt-get install vlc
és ebbe a lejátszóba beépítve vagyon minden.
vagy
sudo apt-get install mplayer
asszem ebbe is
több parancs is sudo-val kezdődik. Miért? mi ez a sudo kifejezés?
és honnan lehet ezeket a parancsokat megtanulni?, mert mindenre szinte külön parancs van linux alatt
alapesetben nem férhetsz hozzá a root fiókhoz, és root jogokhoz linux alatt -biztonság miatt-.
A sudo-val viszont tudsz root módba futtatni dolgokat. A telepítés, rendszerfájlok módosítása, meg egy csomó dologhoz kell.
(root : rendszergazda)
Ha beírod hogy sudo su, akkor utána nem kell minden parancsot sudo-zni, root módba maradsz.
Az ilyen parancsokat nem érdemes -szerintem- megtanulni mint egy szótárat. Ha vmire útközbe szükséged van, azt megjegyzed. Ha jobban érdekel, akkor vegyél szakirodalmat, vagy olvass itt neten sokat.
Köszi
Az jó, hogy nem kell megtanulni ezeket a parancsokat. Viszont, ha szükségem van egy parancsra, akkor hol találhatom meg?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!