Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Valaki próbál bejutni a gépemre?

Valaki próbál bejutni a gépemre?

Figyelt kérdés

Ubuntu Linux-ot használok és ma csinált 3 furcsaságot.

Először magától megváltozott a háttér.

Többször megnyílt a szoftver központ magától

Majd utána valami felhasználó jogkörének módosítása,hozzáférés engedélyezése céljából vagy valami ilyesmire kérte a root jelszót,de nem akartam futtatni,módosítani semmit főleg olyasmit amihez root jog kell,pont videót néztem akkor a gépen semmi olyasmit nem csináltam...

Lehetséges hogy valami hekker tanonc az én Ubuntu rendszeremen tesztelgeti magát?

2012. okt. 11. 19:11
 1/6 lambo96 ***** válasza:
Nem kizárt
2012. okt. 11. 20:44
 2/6 anonim ***** válasza:

Furcsa.

Nézz bele a beállításokba, hogy az asztal távoli elérhetősége be van-e kapcsolva. Ha igen, és nem használod, kapcsold ki.

Futtatsz ssh szervert? Ha igen, akkor állíts be erős jelszót magadnak és minden más felhasználónak is.

2012. okt. 12. 09:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Ubuntu 12.04-et használok,távoli asztal beállításokat nem találtam,de utána néztem és elméletileg ebben a verzióban alapból nincs ilyen funkció,külön kell telepíteni szoftver központból egy csomagot hozzá ha kell valakinek és úgy lehet aktiválni,beállítani.Ilyesmit nem telepítettem szóval szerintem az ki van kapcsolba (remélem).

SSH szerver őszintén szólva nem tudom mi,ebböl adódan gondolom nem futtatok.De a futó folyamatoknál fut egy ssh agent nevű alkalmazás,ennek utána néztem de nem igazán értem mi akar ez lenni.Valami jelszavakat generál vagy mit írnak róla,de nem írják hogy veszélyes lenne ha fut...

Egyetlen dolog amire gondolni tudok hogy autómatikus bejelentkezést állítottam be hogy ne kelljen a jelszót folyton beírni,persze nem az admin fiókra,az le van védve jelszóval,soha nem lépek be oda.Egy általános fiókot csináltam és azt használom,arra állítottam be autómatikus bejelentkezést.

Nem tudom ez mennyire segítheti hozzá az embert hogy másik számítógépről belépjen.Minden esetre most beállítottam hogy kérje a jelszót ha be akarok lépni.

Mondjuk még mindég ott van a vendég fiók,de elméletileg onnan abszolút semmit nem lehet módosítani,csak futtatni,de tegnap a háttért sikerült megváltoztatnia ha az történt,ezt szerintem guest-ből nem tehette az általános fiókba sikerült belépnie.

Egyébként Linux-ra Ubuntura nincs valami normális tűzfal program amit egyszerűen lehet konfigurálni grafikus felületen?Amiket találtam azok kimerülnek abban hogy tűzfal bekapcsolva,kikapcsolva ennyi.Nem mintha értenék a beállításához,de windows-on például úgy szoktam csinálni,hogy minden protokolt tíltok bejövő,kimenő kapcsolatra,minden szűrőt bekapcsolok amit csak lehet ha netalán lehet portokat is elrejtem...Szóval tiltok,szűrök,rejtek mindent kajakból és Windows-on ilyesmi még soha nem is történt...Jó lenne Linux-on is valami hasonló,egyszerűen kezelhető progi amiben ezeket megtudnám csinálni.Állítólag a Linux tűzfala jobb mint a Windows,de nincs semmi ilyen progi hozzá csak ilyen alap *arok hogy tűzfal bekapcsol/kikapcsol??

Terminálból tudom hogy lehet profin konfigurálni,de mivel nem értek hozzá,jobb szeretem látni a lehetőségeket és pipálni amit jónak látok és OK-ézni.

Ebben tudna valaki segíteni?

ELőre is köszönöm.

2012. okt. 12. 14:18
 4/6 anonim ***** válasza:

Normális tűzfal: IP tables

Leget hozzá találni grafikus felületet is ubi alá, de konzolon se olyan lehetetlen egy klienst beállítani.

Régebben én is tapasztaltam ilyesmit. A log file-okat nézted már?

Ha pont észreveszed, hogy olyan mint ha valaki más is jasználná a gépet, valószínűleg egy who parancs elegendő lesz.

[link]

Korlátozhatod a maximális felhasználók számát is. Esetleg megcsinálhatod, hogy csak usb-vel lehessen bejelentkezni.

[link]

2012. okt. 17. 03:09
 5/6 anonim ***** válasza:

Még talán ezek is segíthetnek:

[link]

[link]

2012. okt. 17. 03:17
 6/6 A kérdező kommentje:
Kösz szépen,sokat segítettél :)
2012. okt. 17. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!