Windows 7 mellé Ubuntu telepitese?
-Letoltottem Ubuntu 12,04 32 bites verziot.
-Keszitek egy ures patriciot a windowsban (7-8 GB ? eleg lessz,csak (progrmozni akarok benne))
-mivel netbookom ezert usb rol kell telepitenem.Az ubuntu installer iso bootolni fog amit letoltottem? be kell allitani a biosban a bootolast...de ezen kivul fog kelleni meg valmi mas?
7-8 giga elég.
Ha programozni szeretnél, akkor a google-el amúgy is jóba kell lenned. Ha beírod, hogy ubuntu install usb, akkor ki fog dobni egy progit, amivel ISO-ból boot pendrive-ot lehet csinálni.
a patriciot amit csinalok az ubuntu telepitesnel kivalasztom a ext3 tipust majd.
-swapnak kell majd letrehoznom patriciot? (4gb ram van a gepben,de mivel csak 250 GB a hardiskem(sporolnom kell a szabadhellyel) ... igy nem tudom,hogy muszaly lessz 8gb (ram * 2swap elven) ekkora meretu patricio neki?(swap patricio is ext3 tipusu?)muszaly lessz letrehozni swapot ha csak consolban fogok dolgozni? )
http://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__3..
A 2-es válaszoló voltam.
Annyival tudnám kiegészíteni, hogy nem, nem kötelező swap-et létrehozni, főleg, ha sok memóriád van. 4 GB azért nem kevés. Viszont ha vmi miatt mégis kifutsz a memóriából, akkor összedőlhet a rendszered, valamint swap nélkül nem fogod tudni a gépet hibernálni.
A swap nem ext3-as. Ha gparteddel csinálod a partíciót, akkor a linux-swap-et kell kiválasztani a fájlrendszer típusaként.
Ha tényleg csak a konzolt akarod használni, és nem kell grafikus felület, akkor az Ubuntu túl nagy lesz neked szerintem. Puppy linux, Lubuntu, esetleg a Damn Small Linux jobb választás lehet.
Ha bootolható USB-t szeretnél csinálni, a unetbootint ajánlom. Nem kell hozzá más, csak az iso fájl és egy üres pendrive. És igen, a biosban úgy állítsd be a boot-sorrendet, hogy az USB előbb legyen, mint a HDD.
Szia
Megprobaltam usb rol telepiteni. Eloszor (alad linkelt programmmal) 10.4 set probaltam de valmi hibat irt ki. Nem talalt valmi cd meghajtot ....
Majd utana a 12.4.1 -es verziot telepitettem fel. Eloszor meg windows alol csinaltam egy 7 GB os patriciot. Nem formataltam csak unlocaltedkent hagytam (7Gb free space-t irt ki az Ubuntu is ra amikor a telepito oda ert hogy valasztjak patriciot ahova telepiteni akarom a Ubuntut.)Kivalasztottam ezt a 7GB patriciot majd ramentem hogy ext3 {primary} es csak "/" tipust {root.ot} adtam meg. A telepitesnel kerdezte hogy hova akarom : Windows ala vagy Uj patriciora. En az uj patriciora mentem ekkor jott elo ahol ki volt listazva a patriciok.
Miutan feltelepult az Ubuntu kerte h restartaljam. Restart utan azonban nem indul el se a windows se az Ubuntu.
A boot utan ujra korbe-korbe fel le kapcsol a netbook.
Most is csak a kiprobalom az Ubuntut funkcioval tudok gepezni . Ha a patriciokra kattintgatva meg vannak az adataim a widowsos patriciokon. A ubuntus 7gb son is feltelepultek mappak.
Hogy tudom helyre hozni hogy ne keljen a windowsos patciciokat leformazni ?
Próbáld meg újratelepíteni a grub-ot.
Bootolj be live CD/USB-ről
Nyiss egy terminált: Ctrl+Alt+T
legyél super user: sudo su
nézd meg, mi a hard disk azonosítója:
fdisk -l (a végén egy kis L betű van)
valami olyasmit kell látnod, hogy /dev/hda1 esetleg /dev/sda1 stb. (A hda, hdb, sda, sdb stb a meghajtó azonosítója, a hda1, hda2 stb az azon levő partíciók)
insalláld újra a grub-ot:
grub-install /dev/hda
FONTOS, hogy a te winchestered azonosítóját írd oda, nem biztos, hogy az is hda lesz. Szám nem kell a végére, tehát nem hda1 csak simán hda
indítsd újra a gépet: reboot now
Újraindítás után meg kell jelennie a GRUB menünek, ahol ki tudod választani, hogy melyik oprendszer induljon.
bővebb info:
Még bővebb info:
Esetleg megpróbálhatod ezzel:
megprobaltam,de nem sikerult a grub instalalni.
Azt irta ki hogy ... no file or directory (valami ilyesmit)
sda - k van nekem (probaltam aztan hda-val vagy sda5 (valoszinuleg ez a ubuntus patricio)) de ugyan azt irja ki...
amikor irtad,hogy:
"Bootolj be live CD/USB-ről "
ezt hogyan csinaljam?
Arra mentem mikor kijon a telepites elejen hogy Instal Ubuntu.
Meg van ott olyan hogy Try Ubuntu telepites nelkul
Boot from first hardisk (erre ha ramegyek sok szoveg toltodik le a kepernyon)
Vegul az Instal Ubuntura mentem,megvartam meg elojott az asztal es ekkor elohoztam a terminalt (super usert is beirtam)
"Bootolj be live CD/USB-ről "
azt jelenti tedd be a gépbe a bootolható CD-t vagy USB-t. Kapcsold be, amikor kérdezi, azt mondod, hogy csak kipróbálni szeretnéd.
Esetleg bemásolhatnád ide, hogy mit mond az "sudo fdisk -l" és a "df" parancs.
Illetve próbáld meg azt a supergrubdisk-et, amit az előbb linkeltem. Én ugyan sosem használtam, de remélem, segít.
Azt hiszem, meg kell mondani a grub-install-nak, hogy hol van a /boot könyvtár.
Ha az itt leírtakat követed, akkor mennie kéne:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!