Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » A Windows-zal törvényszerű,...

A Windows-zal törvényszerű, hogy baj van és újra kell telepíteni?

Figyelt kérdés

A kérdés azért érlelődött meg bennem, mert olvastam itt vitákat windowsos és macintoshos felhasználók között. Mindenhol azt olvasom, mindenhonnan azt hallom, hogy a windows-zal mindig a gond van, sokszor lefagy, félévente érdemes újratelepíteni.

Való igaz, van személyes tapasztalatom is ilyen téren. A régi gépem mielőtt nemrégiben újratelepítettük egy élőhalott volt, baromi lassú volt, de már 5-6 vagy talán még több éves volt rajta a Windows.

Most azonban új laptopot kaptam és elgondolkoztam ezen az egészen. A gépem elég erős gép, i5-ös processzora van és 4GB RAM-ja. Windows 7 fut rajta. Egy számítógépes szakember ismerősünk tette fel rá a Windows-t és létfontosságú programokat, továbbá olyan védelemmel látta el, ami szerinte bőven elég. Tudom, hogy a Windows milyen kényes, de vajon ilyen paraméterekkel is gond lesz vele? Tényleg jó vírusirtók vannak rajta, nem teszek rá minden baromságot és maga a gép is nagyon megbízható. Vagy mit kell ahhoz a felhasználónak tennie, hogy karban tartsa a gépet és ne lassuljon le idővel?

2012. szept. 3. 21:27
 1/5 anonim ***** válasza:
Az akkor új gépemre négy éve lett telepítve Windows. Idén télen (fizetős védelem mellett) túlélt egy támadást, de eltűntek a Kellékek. Nem volt nagyobb baja, kicsit lelassult, mégis újratelepítettem. Sajnos a Windows begyűjti az összes netes szemetet, rengeteg a .temp fájl. Ezen nem segít más, újra kell telepíteni.
2012. szept. 3. 21:42
 2/5 anonim ***** válasza:

1. Megbízható, fizetős, tűzfalas védelem. De 1000%-os védelem nincs, biztonsági rések is vannak bőven.

2. Operációs rendszer frissitések.

3. Adobe Flash Player, Shockvawe rendszeres cseréje.

4. Java rendszeres cseréje.

5. Nagytakarítás Ccelanerrel.

6. Mozilla Firefox és Google Chrome használata, bővítményekkel(reklámblokkoló (Adblock Plus), WOT, NoScript stb.).

7. Vírusirtó lefuttattása hetente.

8. Lemez-töredezettség mentesítés.

9. VLC használata Windows Media Player helyett.

10. Foxit Reader használata Adobe Reader helyett,

11. LibreOffice.hu használata MSOffice helyett.

2012. szept. 3. 21:51
 3/5 anonim ***** válasza:
Kaspersky vagy Eset Smart Security5: meg kell venni a licenszét egy évre.
2012. szept. 3. 21:53
 4/5 anonim ***** válasza:

4 dolog kell ehhez szerintem:

1. "védelmi pénz" elfelejtése. Fizetős biztonsági szoftver otthoni gépre nem kell, ha a többit betartod, nincs rá szükség, ha nem, akkor úgysem véd meg.

2. Nem telepítek fel minden szart, amiről azt mondják, hogy jó.

3. Nem kattintok rá mindenre anélkül, hogy elolvasnám, mit fog csinálni.

4. No warez.

Nekem beválik :-)

2012. szept. 4. 20:35
 5/5 anonim ***** válasza:

És még a #2-höz, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal. A kérdezőnek nem a fizetős/beépített szoftverek alternatívái kellenek, hanem egy normális, kevés törődéssel sokáig működőképes rendszer.

1. Megbízható, fizetős, tűzfalas védelem. De 1000%-os védelem nincs, biztonsági rések is vannak bőven.

A fizetős mitől megbízható? Az ingyenes szoftverek legalább szem előtt vannak, gyorsabban frissülnek. A saját tapasztalatom az, hogy egy MS Security Essentials (ingyenes, gyors, működik) + a beépített tűzfal általában bőven elegendő.

2. Operációs rendszer frissitések.

Egyetértek, bekapcsolni, amelyik szoftver ezzel a funkcióval (automatikus update) rendelkezik, ott se kapcsold ki.

5. Nagytakarítás Ccelanerrel.

Ha nem szemetelsz, nem kell nagytakarítani. :-)

7. Vírusirtó lefuttattása hetente.

Éppen lehet, de a gépem van értem, nem én érte, amit on-the-fly nem fog meg, azt úgysem találja meg..

8. Lemez-töredezettség mentesítés.

Ha nem kapcsolod ki, Win7-től automatikus.

9. VLC használata Windows Media Player helyett.

??? A MP semmi bajt nem csinál. Max. nem játszik le mindent.

10. Foxit Reader használata Adobe Reader helyett,

??? A PDF formátum az Adobe cucca, leghelyesebben az Adobe Reader fogja megjeleníteni. Talán nagy, és kicsit lassabb, de a mai hardvereken ennek el kell futni. Legtöbb esetben online PDF nézegetésre elég a Chrome saját megjelenítője, a többire meg pont jó az Adobe Reader.

11. LibreOffice.hu használata MSOffice helyett.

??? Az MS Office milyen kárt okoz a Windows PC-n? Ha van Office-od, használd bátran. Ha OpenDocument formában kell menteni, akkor használj Libre-t (vagy OpenOffice-t).

Egyébként pedig a lassulás egyik oka az, hogy a szoftverek fejlődnek, egyre többet tudnak, szebbek, jobbak, de ezt általában gyorsabb ütemben végzik a szoftverfejlesztők, mint ahogy az ember gépet cserél, vagy bővít, így a szoftverek megnövekedett hardver igényét nem elégítjük ki elég hamar, és lassúnak érezzük. Újrarakod, az oprendszer baromi gyors lesz, és mire visszapakolsz és napi állapotra frissítesz mindent, rájössz, hogy kb. ugyanott vagy, ahol elkezdted. :-)

És ez igaz az OSX-re is. Snow Lepoard-on még hasított a gépem, Mountain Lion-on már lomhább. Szebb és jobb, és sok hasznos funkciója van, ami tetszik, de nem pattan úgy semmi, mint 2 éve... 5 éves a gépem, talán ideje lenne cserélni.

2012. szept. 4. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!