Hogyan tudok HD videót készíteni?
Üdv mindenkinek!
Azt szeretném megtudni, hogy régebbi videó felvételeket hogyan tudnék kicsit feljavítani HD, 16:9-es méretarányba? Milyen program segítségével tudnám ezt megvalósítani? Előre is köszönöm!
640x480 pixeltől felfelé létezik HD minőség, már ami a pixelszámot illeti. De ez csak egyik kritériuma a HD minőségnek, a másik, hogy HD-s készülékkel legyen gyártva, azaz HD videot produkáló kamerával vagy fotógéppel.
Itt van az összes létező videofájl, ahol a névben a HD szerepel, azok mind HD-s készülékkel lettek felvéve és pixelben 1280x720 sima HD-sek vagy 1920x1080 fullHD-sek.
Elsőnek tehát igaza van. Amit akarsz, annak nincs értelme. De ha mégis akarod, itt van egy sokak által kedvelt:
Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a segítséget!
Viszont az én esetemben sajnos nem HD alapú készülékek felvételeiről van szó, hanem teljesen hétköznapi kamera felvételéről. De most ez teljesen mellékes is. Amiért a segítséget kértem az az volt, hogy egy ismerősöm egy régi VHS kazettára rögzítő kamera felvételét olyan szépen megcsinált HD, 720p felbontásban hogy csak pislogtam, és nem tudom hogy hogyan. A felvétel egyébként egy 1985-s esküvői felvétel, és a VHS dolgokról köztudott, hogy egy bizonyos idő után a szalag megnyúlik, és a kép felső illetve alsó részében egy bizonyos elmosódott csík jelent meg. Illetve hát maga a videó minősége sem volt éppen egy csúcs, de ezt úgy megcsinálta, hogy teljesen olyan a felvétel mint ha egy mai nagyon jó minőségű kamerával lett volna rögzítve az egész. Sajnos nem tudom milyen programot vagy technikát alkalmazott ennek az elkészítéséhez, csak azt hogy 1,5 hetébe került amíg ezt megcsinálta. A dolgok lényege pedig az lenne, hogy nekem is lenne 2 olyan felvételem amit szeretnék így elkészíteni, de sajnos nem tudom, hogy hogyan és milyen programmal lenne érdemes nekiállnom.
És mielőtt valaki mondaná, hogy kérdezzem meg az illetékest, már megtörtént, de a válasz az volt, hogy: Titok. :S Ki lettem segítve.
Nagy titok lehet... Akkor valami bunda lehet a dologban...
HD a felvétel ha megfelelő a felbontása. De a minősége sosem lesz jobb az eredeti felvételnél, ez aranyszabály. Még a titokzatos haverodnak is... Az első kettő szépen leírta. Szerintem azért nem árulja el, mert akkor kiderülne a "turpisság", mert egy elmosódott 20-30 éves felvételből az életbe nem lesz jó minőségű HD, az biztos...
vhs esetén is több dologtól függ a felvétel minősége. eleve milyen minőségi beállítások mellett lett feljátszva (xp, sp, lp, stb.), milyen kazettára, valamint le/átjátszás során is nem mindegy, hogy egy 20 éve porosodó gyengébb jószággal, vagy egy mai fejlett beépített szűrőkkel rendelkező le/átjátszóval van le/átjátszva
emellett lehet szgépen is szoftveresen élesíteni, de ehhez hozzáértés és rengeteg idő kell, nem csak leütni egy "élesítés" gombot és várni a csodára. valamint ez is csak nagyon korlátozott mértékben működik, ész nélkül használva a felvétel nagyon hamar túlerősített és nagyon képzajos lesz. inkább csak annyi, hogy az eleve kicsit kevésbé határozott élek határozottabbak lesznek, de egy elmosódott kép továbbra is elmosódva fog maradni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!