Menü problémák. Hogy oldjam meg?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy pl.: a játékoknál hogyan oldják meg,hogy ha rákattintanak pl.: az Új játék gombra akkor eltűnnek a gombok és új dolgok jönnek elő?
El kell őket rejteni meg stb,vagy van valami külön funkció erre?Esetleg lehet külön ablakokat létrehozni? (pl.: Főmenű ablak átvált Új játék ablakká,majd a vissza gombnál ismét a főmenü ablakká.
"az Új játék gombra akkor eltűnnek a gombok és új dolgok jönnek elő?" ..."Esetleg lehet külön ablakokat létrehozni? (pl.: Főmenű ablak átvált Új játék ablakká,majd a vissza gombnál ismét a főmenü ablakká."
Gombot (button-t),ablakot (window-ot), editbox-ot ... stb.
Dinamikusan létre lehet hozni, meg lehet szüntetni, meg persze elrejteni is lehet meg sok mindent lehet. Erre van az ablakkezelő rendszer ami be van építve a mai operációs rendszerekbe. Ezért van az ha beállítasz valamilyen témát pl windows-ba ilyen színű ablakok legyenek, stb. Akkor a programok olyan ablakokat fognak használni (a rendszer állítja elő) Az OS nyilvántartja hány gomb, ablak stb. vagyis GUI objektum van éppen létrehozva.
19:21-es vagyok
Persze az OS tudta nélkül is létre lehet hozni pl. gombokat ekkor a rendszerben a témabeállítások nem lesznek hatással rájuk, nyilván ekkor az OS nem tartja nyilván, ezt akkor használják pl. ha rendszerstílus függetlenül akarnak megjeleníteni valamit pl. web, vagy valami csiri-viri játék ahol olyan spec efektek vannak a gombokon amit az OS nem támogat. Kezelésük lényegében nem különbözik (a programózó szempontából), mint az OS által létrehozott GUI objektumok esetében. Persze ha nem amatőr módjára dolgozik a programozó, valamilyen keretrendszert használ ...
Eléggé újonc vagyok,eddig sokkal egyszerűbb nyelvvel dolgoztam.
Mit javasolsz,minek kezdjek neki első programként?Amit egy kezdő is megtud írni.Csak mert semmi sem jut eszembe :D
Szerintem egyszerű lazarusba (azért a takarító néni nem tudná használni, annyira nem egyszerű, valamiféle programozási előismeretet feltételez)
Ez delphibe (a lazarus egy ingyenes delphi klón):
"eddig sokkal egyszerűbb nyelvvel dolgoztam"
Minél egyszerűbb? Itt nem is írt senki semmilyen nyelvet még 19:48-kor és előtte.
Pawn nyelven szeretnél elrejteni egy gombot?
Vagy mit szeretnél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!