Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Van olyan sakk játék, amiben...

Van olyan sakk játék, amiben az összes támadott mező indikálva van?

Figyelt kérdés
Néhány napja kezdtem sakkozni, és szerintem sokat tanulhatnék, ha könnyebben átlátnám a táblán támadott (és védett) mezőket. Ha valaki tud ilyen programról, akkor kérem írja le a nevét, esetleg adjon letöltési linket! Előre is thx.
2012. ápr. 3. 00:15
 1/7 anonim ***** válasza:
Jobbakban biztos lehet, nekem a K-Chess-Elite volt régen, azt hiszem abban is volt ilyen, de annyira már nem emlékszem.
2012. ápr. 3. 04:59
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi a tippet. Leszedtem, de nincs benne ilyen funkció.
2012. ápr. 3. 20:49
 3/7 anonim ***** válasza:

Pedig most így nézegetve, szerintem be lehet rajta állítani:

[link]

[link]

[link]

2012. ápr. 4. 00:24
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy utánanéztél, de én nem erre gondoltam. Ezeken a képeken (és magában a programban is, amit letöltöttem) csak azok a támadott mezők vannak jelezve, melyeken áll valamilyen figura. Én az összes támadott mezőre gondoltam. A windows 7 sakknál megvan ez a funkció, de nem lehet minden bábúnál egyidőben látni ezeket a mezőket. Erre lenne szükségem. Pic related.

[link]

2012. ápr. 4. 02:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Igen, miután megírtam, rájöttem, hogy igazából mit szeretnél. De ezt azért nem is tették bele a programba, mert értelmetlen lenne.

Egyrészt - főleg miután már kicsit kinyílt az állás - szinte minden mezőt be kellene színezni, mert mindegyik ütés alatt lenne. Mondjuk az elején meg a végjátékban már egyértelműbb lenne, de akkor meg már színezés nélkül is egyértelműbb, úgyhogy ugyanott vagyunk. Ráadásul nem is lehetne hirtelen egyértelműen tudni, hogy egy mezőt pontosan melyik figura veszélyezteti (ami pedig nem mindegy), csak miután már kicsit kielemezted az állást. Tehát mindenképpen elemezni kellene az állást, amit amúgy is meg kell tenni, szóval nem igazán nyernél vele semmit.

Másrészt a sakk nem úgy működik, hogy nem állunk olyan mezőre, ami ütés alatt van, mert elkerülhetetlen, hogy ütésbe álljunk bele, ahogy kinyílik az állás. Azon van a hangsúly, hogy melyik figura ütésébe állunk bele és melyik figuránk véd az ütés alatt lévő mezőben. Ráadásul egyértelmű és kívánatos, hogy bizonyos bábukat leüttessünk az ellenféllel, hogy anyagáldozat árán tért nyerjünk. Ehhez pedig úgyis keményen az állást kell elemeznünk több szempontból is.

Szóval igazából az semmit sem számítana, ha az összes mezőt egyszerre beszíneznénk, nem segítene egyáltalán, hidd el. De próbáld ki, vegyél egy kicsit jobban kinyílt állást és egy képszerkesztőben színezd ki. Meglátod milyen káoszt kapsz majd. Olyan van, hogy ha megfogsz egy figurát, akkor mutatja az érvényes lépéseit, illetve előre látod, hogy melyik lépéssel lépnél ütésbe vele. De csak azzal az egy bábuval. Szerintem ezt is tudja a KChess, de már olyan régen foglalkoztam vele és annyi más programot is próbáltam, hogy nem tudom biztosra mondani.

2012. ápr. 4. 17:42
 6/7 nicola73 ***** válasza:
Szerintem neked a Chessbase program kell. Ez a létező legjobb ha sakkot szeretnél tanulni. A táblán be lehet kapcsolni hogy mutassa a fenyegetéseket, vagyis hogy mely mező gyenge. Vannak hozzá adatbázis programok mint a Mega Database. így néz ki : [link] A Chessbase Light verziója teljesen ingyenes és szerintem tanulni neked bőven elég. [link]
2012. ápr. 6. 16:36
 7/7 A kérdező kommentje:

# 6

Szép válasz! Köszönöm szépen.

2012. ápr. 6. 20:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!