Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Ki miért szereti a MacOS-t?

Ki miért szereti a MacOS-t?

Figyelt kérdés

Ha kérhetem olyan válaszokat ne írjatok hogy "én nem szeretem" és hasonlók.Windows vs. MacOS vs. Linux vitát se robbantsatok ki.Csak olyanok írjanak akik használják és szeretik.Az ő véleményükre lennék kíváncsi.

Előre is köszönöm.

2012. márc. 20. 20:37
 1/1 A kérdező kommentje:

Az elmult majdnem egy hónapban volt szerencsém használni a Mac OS-t,na nem Mac-en hanem letöltöttem és feltelepítettem egy megbuherált verziót,nevezetesen az iAtkos s3 v2-őt ami a Snow Leopard verzió.Szerencsémre a konfigurációmmal teljes mértékben kompatibilis,minden tökéletesen működik és megkell mondjam az elmúlt pár hétben nagyon megszerettem,annyira hogy elhatároztam hogy a jövőben ha a jelenlegi PC-m elavul ami már megtörtént,Mac-et fogok venni.De legahamrabb jövőre.Hogy miért?

Ennek több oka van,ami lényegében arra vezethető vissza hogy ez a megbuherált verzió abszolút tökéletesen,gyorsan,stabilan működik a PC konfigomon.És ezért arra gondolok hogyha az én konfigomon ilyen jól fut,milyen szuperül futhat egy Mac-en,mivel kifejezetten arra lett optimalizálva.De ha csak így fut Mac-en már azzal is nagyon megvagyok elégedve.

Tudom azt írtam a kérdésben hogy nem kérek Windows vs. Linux vs. Mac OS vitát,de most az indokom mégis a 3 rendszer összahasonlításával fogom kifejteni.

A Linux-t szeretem mert gyors,stabil,biztonsgos és ingyenes.

A Windows-t szeretem mert sok játékot,programot kiadnak rá és minden eszközzel kompatibilis illetve minden eszköz kompatibilis vele.

A MacOS lényegében középen helyeszkedik el,a másik 2 rendszer pozitívumaival vagy legalábbis a pozitív tulajdonságok tekintetében egy elfogadható közép úton halad.

Szóval a Mac OS gyors,stabil,biztonságos és olcsó valamint sok játékot,programot kiadnak rá és sok eszköz kompatibilis vele.

A Mac OS ára nagyon kedvező,Apple Store-ból körülbelül 5000Ft-ért megvásárolható az aktuális verzió (Lion),de a hamrosan érkező legújabb verzió (Mountain Lion) is kb 10 000Ft-ért.Ezzel szemben a Windows újabb verziója 30-40-70 000Ft-ba kerül mikor megjelenik.

Persze Mac OS esetén a hardver jelentősen drágább,így azt lehet mondani hogy amit spórolok a rendszeren azt 10x fizetem ki a hardverre.De ha már egyszer egy új gépet akarok venni,egy igazán jó gépet azt én személy szerint csak részletre tudom megoldani.És ilyen szempontból hogy most én egy 350 000Ft-os PC-t veszek részletre vagy egy 500 000Ft-os Mac-et ,személy szerint úgy gondolom hogy mindegy melyiket fizetem havonta ha már havonta fiezetek.És a 2 hardver között számottevő teljesítmény beli különbség nincs,de azért a plusz pénzért cserébe ami a Mac kerül egy olyan konfigot kapok amire a rendszer tökéletesen optimalizált és jelentősen kevesebbe kerül ha mindég az aktuális legújabb verziót akarom használni.

Szóval a Mac OS az árát illetően az ingyenes Linux és a több tízezres Windows között áll.Nem ingyenes,de nagyon olcsó.

A Mac OS stabilitás és gyorsaság terén lenyűgöz,még a PC konfigomon is a Windows-t megszégyenítő stabilitással,gyorsasággal képes működni.Még a gyorsaságáról híres Ubuntu Linux-t is lekörözi a gyorsaságával.

(Mire képes akkor egy Mac-en?)

Biztonság terén pedig mind azt el lehet mondani róla mint a Linux-ról.

Igaz lehet több támadás éri mint a Linux-ot,ám Mac OS-re elérhető Antivírusok modernebbek mint a Linux verzióhoz amik elérhetőek.Ott van például az avast! (személyes kedvencem Windows-ra).A Linux verzió elképesztően elavult,az a lelgvonzóbb tulajdonságra Linux-ra hogy van grafikus kezelő felület.Szuoermi,nem kell parancs sor,de jó.Valós idejű,fájl,web,e-mail szűrés nem tartalmaz.Még a Mac OS verzió mind ezt tartalmazza és ez így + védelmet nyújt a biztonságáról híres Mac OS tűzfala mellett.Bizony az elmúlt hétben az Avst nem egyszer blokkolt támadást a netről hála a Web szűrésnek ami a Linux verzióban nincs.

Windows-hoz képest viszont jelentősen kevesebb támadás éri.

A MacOS-re ugyan nem adnak ki minden játékot és programot és nem kompatibilis minden eszközzel sem de jelentősen több programot,játékot adnak ki rá és több eszközzel komaptibis mint a Linux.Ugyan szerem a Linux-ra elérhető ingyenes program csomagokat amik mellett nem igazán érzem hiányát a Windows-ra és Mac OS-re elérhető programoknak a hátköznapokban.De valahol megnyugvással tölt el hogyha a jövőben netalán szükségem lesz egy profi kép,videó,hang szerkesztő,modellező programra,MacOS-re van még Linux-ra nem igazán.

Ebbe bele értve a klönböző fejlesztő környezetek.A programozás,játék fejlesztés régóta érdekel és ez egy nagy dillemát okozott nekem hogy Window vagy Linux.Mert Linux-ra igazán jó fejlesztő környezetek,modellező programok nincsenek.De MacOS-re több is van ami az elmúlt hetekben elnyerte a tetszésem és használni fogom,használni szeretném.

Valamint az utolsó okom,Ha Mac OS-re írok egy alkalmazást vagy játékot,azt felrakhatom az Apple Store-ba és az Apple árulja nekem világ szerte a Mac,iPhone és iPad felhasználók körében.Ez hatalmas lehetőség.Igaz egyes Linux disztrókra is van hasonló de én úgy gondolom hogy Linux-ra nehezebb programokat,játékokat eladni mivel a Linux-t első sorban olyan emberek használják akik hát valjuk be nem akarnak fizetni a rendszerükért és alkalmazásaikért ami nem baj,mert a Linux pont erről szól.Ezért szerintem Linux hiába egyre elterjedtebb,pénzt nehezebb csinálni vele.A Linux az ingyenes,szabad szoftverekre építkezik.Zárt,fizetős szoftvereknek nem hiszem hogy valaha is lesz piaca Linux-on.Ezért ilyen téren nem lehet tervezni vele de igazán nem is kell.A Linux ingyenes és az is lesz ha tévedek és lesz piac én pedig piacképes alkalmazásokat tudok fejleszteni,nem tart majd semeddig Linux-ra át álln mert a Mac-en lehet Linux-t is használni.

Szóval a lényeg hogy a Mac OS a másik 2 legelterjedtebb rendszer pozitívumait magában foglalja és ezért nagyon megkedveltem mág ha a hardver drágább is.

Persze felmerül a kérdés hogy most akkor miért is akarok én Mac-et venni ha a PC-men tökéletesen működik a Mac OS?Hát azért ez nem ennyire rózsás.Rendkívül macerás működésre bírni PC-n és a frissítések nagyon megtudják kavarni a dolgokat.Szóval hosszú távon nem lehet tervezni vele mert sosem lehet tudni hogy a következő frissítés okozta kavarodás javítható-e vagy űjratelepítés kell majd.Valamint mivel érdekelt vagyok a szoftverfejlesztésben és ez által az Apple Store-ban szükségem van valós Mac azonosítóra amit csatolnom kell az alkalmazásaimhoz.Ez ügye PC-n bizony nicns,legalábbis hiteles formában.

Szóval ez lenne az én indokom a Mac OS mellett és részben a Mac mellett pár hét használat és tájékozódás után.Remélem nem fognak vitát szülni a gondolataim hanem inkább választ találnak benne azok akikben szintén felmerül ez a kérdés.

2012. ápr. 14. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!