Meg lehet ezt így csinálni?
linux-szal (ubuntu) még egyszerűbb, először felrakod a linuxot (készítesz indító lemezt, vagy ma már ritka a floppy meghajtó szóval használod az indító cd-t....)
megcsinálod a partíciókat (mert a két op. rendszer más fájlrendszert használ)... linuxnak kell több, de gondolom ezt tudod..swap fájloknak partíció.. stb... arra kell figyelni, hogy a windows partíció nem szeret túl "hátul" lenni, szóval 1. pici partíció a bootoláshoz, aztán windowsé..aztán a többi... végül ...szóval a lépések
1. megcsinálod a partíciókat (nézz utána hogyan most ennek részleteire nincs időm..esetleg ha nem találsz róla semmit neten, üzenj, most sietek)
2. felrakod linuxot LILO-val (lilo /asszem linux loader vagy vmi hasonlót rövidít/) kell ahhoz, hogy kiválaszd milyen rendszerrel indulsz majd
3. felrakod windowst is (ez elbarmolja a LILO-t) szóval innentől csak a windows indul el
4. linux cd-del újraindulsz, és visszaállítód, vissza "konfigurálod" a LILO-t
szóval nem egyszerű, én is évekkel (sok évvel) ezelőtt csináltam ilyet, nekem redhat linuxom volt win98-cal kombinálva:D
de ha megy az angol akkor keress rá dual-booting-ra
pl. [link] (kb. ugyanazt írja le amit én, csak részletesebben):D
előző hozzászóló voltam (a részletesebb):D
Fura, nálam úgy, simán ment, hogy a Win7 mellé tettem fel a Linuxot.
A LILO-t, a Linux teszi fel, vagyis itt, az Ubuntu-ban tudod beállítani.
Azért érdemes megnézni a konfigurálását, hogy melyiket indítsa el (alapjáraton).
Ma a linux már nem LILO-t használ, hanem GRUB-ot. Ugyanarra való, csak újabb. A legegyszerűbb megoldás a következő. Tegyük fel, hogy kezdetben van egy gép, amire nincs semmiféle oprendszer telepítve (vagy legalább nincs rajta megőrzendő adat).
Először felrakod a Windowst. Biztos megkérdezi, hogy hogyan particionálja a lemezt, az a lényeg, hogy a végén mondjuk 40-50 GB-t hagyj szabadon (ha a lemez kisebb, mint 100 GB, akkor elég lesz 25 GB is), az ne tartozzon bele a Windows partíciójába.
Utána készítesz egy Linux telepítőlemezt. Mindegy, milyen, lehet Linux Mint, Ubuntu, SUSE, ami tetszik. Berakod a lemezt, elindítod róla a gépet (én Ubuntuval csináltam). Ez kb. magától tudni fogja, hogy mit kell csinálnia (legalábbis 3 hónapja, mikor én csináltam ugyanezt, magától ment), megkérdezte, hogy ugye tényleg a lemez végén a szabad helyre akarom telepíteni, és tényleg oda települt, magától, gond nélkül.
Ezután, ha bekapcsolod a gépet, egy listát fogsz kapni a telepített oprendszerekről. A nyilakkal kiválaszod azt, amelyik éppen kell, és azt indítod. Magától a linux indul, de ezt is át lehet állítani.
Ha már van a gépen egy Windows, és egy partíció az egész lemez, de nincs tele, akkor vannak programok, amikkel le lehet kicsinyíteni a partíciót, hogy legyen utána hely a linuxnak. Én erre a Partition Magic nevű programot szoktam használni, ha jól emlékszem. A fontos adataidat azért írd ki másik lemezre, mert van egy kis kockázata a műveletnek. Utána a szabad helyre a lemez végén ugyanúgy fel tudod rakni a linuxot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!