Windows 7 vagy Linux Ubuntu?
Nem ilyen válaszokat várok hogy pl.:
A vindóz szebb mer átláccó az ablak blablabla...
Hanem ténylegesen melyik az optimalizáltabb, biztonságosabb?
Miért csak ebben a kettőben gondolkodsz? Ha Linux, akkor inkább egy olyan disztót ajánlanék amiben nem egy kiforratlan ablakkezelő van (Unity), hanem a jól bevált Gnome vagy KDE. Pl openSUSE vagy Debian.
Egyébként ha játszol, Windowsos programok kellenek munkához/egyébhez, Windows. Egyébként Linux.
Nyáron használtam Ubuntut.
Az új felülete nem igazán jött be, de a régi egész kellemes volt, jól nézett ki, laptopon stabilan és gyorsan működött.
Amiket tapasztaltam:
1 hét alatt hozzá tudtam szokni, google és fórumok segítségével minden segítség ott volt.
A nyomtatót csatlakoztatás után 2 másodperccel névre és típusra pontosan felismerte, a beépített programmal azonnal tudtam nyomtatni, scannelni....windowon ugyanez a művelet először 15-20 percet kért, meg telepítőcd-t.
Bár vannak rajta adott programok, legtöbbet lecseréltem az általam beváltakra, de újak is voltak.
Csevegőprogramok vannak rá bőven.
Ingyenes pdf olvasók is, bár nem tudom épp melyiket használtam.
Mozilla kis bűvészkedéssel a legújabbra lett cserélve
A chrome is teljesen jól működött
Az opera kicsit csúnyácska....bár ez nem az ubin múlott
a skype kicsit szintén fapados...annak is egy rossz pont.
Openoffice le lett cserélve libreoffice-ra, teljesen jó progi.
vlc lejátszó is szépen futott
az asztalok közötti váltás nekem nagyon tetszett, ezt win7-ből hiányolom is.
Google föld is futott
Még a laptop procijának teljesítmény állítására is találtam elég gyorsan programot.
Nvidia driverrel szépen nézett ki minden, és gyors is volt.
Azt mondom, hogy filmnézős, átlag felhasználású laptopra, asztali gépre teljesen király a cucc.
igazából nekem újdonság volt, és tetszett is, csak hátránya, hogy a játékok és fizetős programok (Autocad és társai, 3DSMax, Photoshop) amik nekem kellenek nem mennek rajta.
Az új unity felület nekem nem tetszik, és azt mondom, hogy bár szép és jó program, de összességében akkor is a Win7 van minden irányból támogatva és elsősorban azokra írják a programokat is.
Biztonság szempontjából...hát...ha úgy nézem, az Ubuntu maga teljesen biztonságos, viszont egyes vírusok letöltődhetnek a lemezre, és nálam pl Ubi alatt a külső merevlemezen tárolt 1-2 telepítőfájl lett vírusos, amikkel később besz*ptam a windows telepítésekor.
Szal én úgy nézem, hogy bár maga az Ubuntu biztonságos, de azért hogy a haverunk pendrive-ját tuti ne fertőzze meg semmi, illik oda is valami vírusírtót használni, legalább alkalmanként.
Másik oldalról nézve...ésszerűen használva, a figyelmeztetéseket nem agyba-főbe kinyomva, egy normális vírusírtóval a win7 sem lesz vírusos...szal az is elég biztonságos.
Összességében...kicsit úgy vagyok vele, hogy ha mindenkinek fizetni kellene a windowsért, akkor az emberek 90%-a linux alapú ingyenes rendszereket használna és akkor arra is jönne több program....de így hogy bárki hozzájuthat win7-hez is ingyen, így jelen állás szerint nyerőbbb a windows 7.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!