Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Fotó nyomtatás?

Tinker Bell kérdése:

Fotó nyomtatás?

Figyelt kérdés

Szeretnék néhány képet elküldeni kidolgozásra, viszont a fotóim nem szabvány méretűek. Ezzel nincs is probléma, mert úgy nyomtatják, hogy fehér lesz a széle, amit és körbevágok. Az a baj, hogy PS-ben beállítom a szélességet 21 cm-re, elmentem és amikor megnyitom a képet, nem eredeti méretben nyitja meg, hanem sokkal kisebben. Ha 15x21-es méretben akarom kinyomtatni, és mondjuk a kép amit elküldök 31x20-as, akkor kisebbre veszik, és kinyomtatják, vagy levágják a hiányzó széleit?

Kérlek segítsetek, mert nem nyomtattam még!

Köszönöm! =o)

2011. dec. 3. 16:18
 1/2 anonim ***** válasza:

PS-be ha a munkaterületet nagyítod, az nincs hatással a képre. A kép méreteiben (CTRL+ALT+I) kell megadni a fix méretet. Vagy pedig ha nem jók az arányok és méretek, akkor a Vágás eszközzel (C) kell croppolni, ahol a fenti menüsorban megadod a 15x21-es méretet. Így akármekkora kijelölőkeret is húzol, az 15x21 cm-ben fog vágni.

Ha a kép nagyobb, mint a képernyő felbontása, azt a képnézegető programok arányosan nagyítva helyezik el, attól még a mérete nem fog változni, csak a nézet.

A túlméretezést csak tippelni tudom, szerintem bármekkora is a kép, azt akkorában nyomják amekkorát kérsz. Ha túl kicsi, és nagyot akarsz akkor ugye pixelesedni fog a nyújtás miatt. Ha túl nagy és kisebbet akarsz, akkor pedig össze kell nyomni a pixeleket, aminek a hatása a kontrasztosodás lesz.

Én eddig amiket nyomtattam, az mind méretre volt vágva. Arra figyelj, hogy a kép fehér kerete belső keret és nem külső, tehát X mm-t levesz a szélekről. Nehogy ott olyan dolog legyen, amit kitakarhat (bár nem jellemző a legszélére komponálni néznivalót). Illetve ha te adsz meg kézzel belső keretet, azt pontosan számold át, mert nem mindegy hogy 25 pixel, vagy 2,5 mm a keret.

2011. dec. 3. 16:52
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ! A méretet természetesen a kép méreténél állítom, nem a nézetnél. =o)

A fehér keret nem belekalkulált dolog, hanem abból adódik, hogy nem szabvány méretű fotó van a szabványméretű lapra nyomtatva, amit aztán levágok, mert kereteztetni szeretném.

Engem igazándiból az zavar, hogy a monitoromon nem valós méretben jeleníti meg a fotót, hanem sokkal kisebben, hiába méreteztem be...

Na mindegy, azt hiszem, hogy úgy is csináltatok egy próbanyomtatást, aztán majd kiderül. =o)

2011. dec. 3. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!