1.8 GHz-ről 2.3-ra, hogyan kell megtartani?
Figyelt kérdés
Szóval van egy AMD Sempron 3200+ 1.8 GHz-s procim, amit Win7 alatt sikerült az Nvidia nTune segítségével 2.25-re emelni. Stabil, de ha újraindítom, vagy kikapcsolom ahogy szoktam és másnap be, akkor lefagy még rendszertöltés előtt, és még a Bios-ba se tudok bemenni. Muszáj mindig CMOS reset-elni. F1-es és DEL-es felirat jön ki, hogy nem megfelelő a CPU frekvencia. Hogyan lehetne ezt a beállítást megtartani gond nélkül, mert nagyon tetszik a plusz sebesség. Win7 Élményindex 2 ponttal emelkedett! Segítsetek, légyszi...2011. nov. 30. 20:13
1/15 A kérdező kommentje:
Jelenleg a Bios Auto clock-on vn. hogy lehessen tuningolni. Igy 5-ös szorzóról 9-re ugrál, vagyis 1.1 GHz-ről 2.3-ra függően, hogy kell-e a plusz szorzó. Nem lehet elintézni, hogy bekpcsolásig 5-ön menjen (1.1 GHz-en), mikor bekapcsol a gép, akkor pedig betöltse a 9-es szorzóig?
2011. nov. 30. 20:19
2/15 anonim válasza:
Van a processzoron megfelelő hűtés? Mert a gyárival nagyon nem ajánlott húzni. Nem utolsó az sem, hogy milyen a ház hűtése. Azért fagy le, mert túlmelegszik.CMOS resettel meg törlődnek a beállítások. Vegyél egy Cooler Master Hyper TX-3at és vígan fel tudod vele húzni 2.5Ghz-re is. Azt még hozzátenném, hogy ha van egy kis szerencséd akkor 2 magos procit is tudsz belőle csinálni. Az interneten olvasgass utána (mag feloldás, youtube: core unlock). Szia.
3/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, jelenleg nem gyári hűtés van, de képes 40 alatt tartani, mellesleg 200 MHz emelésnél 3 fokot ha ment. Köszi az infót, mellesleg már rájöttem, hogy tuningolni Bios-ból kell, csak én a maxra állítottam a szorzót, és a frekvenciát (9x200= 1.8 GHz). Csakhogy ez leblokkolta a tuningot, minta nem történt volna semmi, én meg azt hittem, hogy nem lehet húzni a prociat. Mindig tanulok valamit, pláne akkor, ha valami okosat mondanak. Köszi.
2011. nov. 30. 22:40
4/15 anonim válasza:
Én nem vagyok biztos abban a stabilitásban...hogyan tesztelted? Megemelt órajelen hiba nélkül fut pl az Orthos vagy a Prime95 legalább fél-egy órát?
Ne tuningolós szoftvereket használj, hanem szisztematikusan biosból csináld lépésenként. Gyári hűtővel feszültséget ne emelj és figyelj a járulékos mellékhatásokra (azaz érdemes visszaosztani a HT és a RAM órajeleket).
Kétmagosítani meg maximum az AM3-as Sempronokat lehet, a régieket nem, mert csak 1 magosak.
A procin kívül érdemes lehet megosztanod az alaplap, RAM, hűtés és táp típusát, hogy pontosabb/hasznosabb infókat kapj a túlhajtással kapcsolatosan.
Egy csomó hardveres fórum foglakozik a témával, Google plusz egy kis olvasgatással is sok hasznos infóra találnál.
5/15 A kérdező kommentje:
Játékokkal, telepítésekkel, Everesttel teszteltem. Jelenleg minden Auto-n van, így húzásnál feszültségből és midenből ami kell, automatikusan ad többet. Alapra állítottam a Bios húzásokat, és szépen lassan elkezdtem az órajel emelését. 1.8 az alap, most kétszeriből megkapta az 1.9-et (1.85, utána lassan 1.9). Ez tegnap volt, ma még mindig 1.9-en van gond nélkül, szóval szépen lassan fogom emelni. Konfig: ECS C51GM-M alaplap, AMD Sempron 3200+ 1.8 GHz CPU (128 KB L2 Cache, silány...), 3 GB RAM (2+1), 1 GB Nvidia GeForce GT440 (PCI, DDR3, 128 bit), 450W táp (vagyis szerintem egy kis tuning nem árt neki), Mellesleg észrevettem, hogy az Nvidia nTune csak 2.25-re engedi, ez a max, viszont a Bios 2.7-re, ami már haladás. De ha elérem a 2.0-t is, már annak is nagyon örülök. Mellesleg magosztáskor nem valahogy így bonyolódik le az egész: pl. egy 2.8-as 1 magos procit kettéosztanak, amiből lesz egy 2 magos 2.8-as proci (1.4+1.4)? Szóval magosztásnál csak sebesség érhető el a frekvencia csökkenésével? Merthogy állítások szerint mindennek van hátránya és előnye, attól függ, ki hogy használja ki. Mármint kb így: valaki tuningolja a procit, kőkeményen, amitől gyorsabb lesz a gép, de hűtés helyett radiátort rak rá, így melegíti a családot :D
2011. dec. 1. 09:30
6/15 A kérdező kommentje:
Kettő az egyben, semmi hátrány!!! Nescafé hangulat :D
2011. dec. 1. 09:32
7/15 A kérdező kommentje:
Nézelődtem, de azt írják, hogy fel lehet oldani magok at és cache-et, de csak megadott prociknál. AMD Sempron 3200+ prociról semmit sem írtak, csak azt hogy lehet húzni. Minden CPU infós progi pontosan leírja, miből mennyi van a procimnak, de az L3 Cache el van homályosítva és arra semmit sem ír. Nem lehetséges hogy van L3 Cache-m, csak le van tíltva?
2011. dec. 1. 10:34
8/15 A kérdező kommentje:
Sikerült 2 Ghz-re állítani, jelenleg azon megy gond nélül. Windows Élményindex KIAKADT!!!!!!! :) :D :b XD!!!!!
2011. dec. 1. 11:01
9/15 anonim válasza:
1 magos procit nem osztanak ketté 2 magossá és a többmagos procik órajeleit soha nem adjuk össze! Ez egy K8 Sempron és nem lehet kétmagosítani illetve L3 cache sincs benne (letiltva sem).
10/15 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, mellesleg most, 2 GHz-en a Bulletstorm tökéletesen megy!!!!!!! :) :b :D XD
2011. dec. 1. 22:33
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!