A Word helyesírás-ellenőrzőjében be lehet-e állítani, hogy a folyószövegben Nagy Kezdőbetűvel írt, de kis kezdőbetűvel írandó szavakat aláhúzza?
Lehet, hogy már nem aktuális, de leírom, hátha valaki másnak is jól jön.
Én olyanról nem tudok, hogy lenne ilyen a Wordben. Másféleképpen viszont meg lehet oldani ezt a problémát. Word 2007-tel csináltam. Leírom hosszan, ha valaki nem ismerné a cserét, de leírom a végén röviden, összefoglalva is. ### <-- ezzel jeöltem.
Ehhez ismerni kell a cserét. Billentyűparanccsal előhozható az ablak: Ctrl + H
Az ablak bal sarkában van egy "Egyebek>>>" feliratú gomb. Erre kattintva megjelenik olyan lehetőség, hogy "Kis- és nagybetűk megkülönböztetése", az előtte lévő négyzetbe kell egy pipát tenni.
1. nagybetűk kicserélése kisbetűkre:
A "Keresett szöveg"-hez be kell írni az (nagy!) "A" betűt, a "Csere erre" mezőbe pedig a kis "a" betűt kell beírni. Ezután kattintás az "Az összes cseréje" gombra, majd a felugró ablakon OK gomb.
Ezt meg kell csinálni az összes betűvel (ékezetessel is!).
Ha kész, akkor (elvileg) nincs egyetlen nagybetű sem a szövegben.
2. a mondatkezdő betűk lecserélése nagybetűre
A keresett szöveghez ezt kell beírni: ". a", tehát egy pontot, egy szóközt és az aktuális betűt. A csere erréhez: ". A", tehát ugyanúgy pont, szóköz és az aktuális nagybetű. Ezt is meg kell csinálni az összes betűvel.
A mezőbe az idézőjeleket nem kell beírni, csak a közte lévőt (csak nehogy bárki is félreértse).
Ha kész, akkor minden mondat nagybetűvel kezdődik, kivéve a bekezdések elején lévő nagybetűk.
3. bekezdés eleji kisbetűk cseréje nagybetűre
Keresett szöveghez: "^pa", vagyis ^ jel (AltGr+2), p betű és az aktuális kisbetű.
megjegyzés: a ^p jelentése: bekezdésjel, vagyis az Enter leütésével létrehozott új sor.
csere erre: "^pA", vagyis ^, p betű és az aktuális nagybetű.
Tehát a bekezdés végét jelölő (nem látható) bekezdésjelet és a következő bekezdés elején lévő mondat első betűjét (ami még kisbetű) lecseréljük egy nagybetűre. a ^p miatt csak a bekezdés első betűjét cseréli le. Ezt is meg kell tenni minden betűvel.
Ha kész, akkor már minden mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik, kivéve a szöveg legeleje (mivel előtte nincs bekezdés, így ^p sem). Ezt pedig csak át kell írni.
Ha megvolt ez a három lépés, akkor az összes nagybetűből csak a mondatkezdő nagybetűk maradtak meg. Így minden köznév is kisbetűvel szerepel már. Viszont az összes tulajdonnév is kisbetűs lett, ezeket alá is húzza a nyelvi ellenőrző.
Ezután a hibás szóra jobb katt, és a felkínáltak közül a megfelelő (általában az első).
Jobb katt helyett gyorsabb megoldás: a Word ablakának alján van egy kis nyitott könyv, és rajta egy piros X. A legalsó sorban van, bal oldalon (legalábbis nekem).
Ha a kurzort a dokumentum elejére viszem, majd rákattintok erre a képre, megkeresi az első hibás szót, és felkínálja a javítási lehetőségeket. Ha az első jó (és mivel tulajdonnév, valószínűleg az első felkínált lesz a jó), csak meg kell nyomni az Entert. Ekkor kijavítja. El sem kell mozdítani az egeret e ki piros X-es könyvről, és katt-Enter-katt-Enterrel lehet haladni szépen és gyorsan a dokumentumban.
Ha nem az a jó javítás, amit elsőnek felkínál, a nyilakkal lehet fel-le mozogni a lehetőségek között, és ha megvan a jó, ismét Entert kell nyomni.
Lehet, hogy a Word egyszerre le tudja cserélni az összes aláhúzottat, én nem tudok róla, ezért írtam az utóbbi katt-Enteres megoldást.
### ###összefoglalva### ###
1.
keresett szöveg: 'A'
csere erre: 'a'
Mindegyik betűvel végrehajtva a cserét.
2.
keresett szöveg: '. a'
csere erre: '. A'
3.
keresett szöveg: '^pa'
csere erre: '^pA'
Az legelső mondat kezdőbetűjét átírni nagybetűre.
Az pirossal aláhúzott kisbetűs tulajdonnevek (és esetleges elírások) javítása.
### ### ### ### ### ### ###
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!