Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » A Word helyesírás-ellenőrzőjéb...

A Word helyesírás-ellenőrzőjében be lehet-e állítani, hogy a folyószövegben Nagy Kezdőbetűvel írt, de kis kezdőbetűvel írandó szavakat aláhúzza?

Figyelt kérdés
Word 2003-ben és Word 2007-ben egyaránt megpróbáltam, de nem találok ilyen opciót. Azért kell, mert beszkenneltem és szövegfelismerővel átraktam wordbe egy több száz oldalas szöveget, viszont jópár helyen sima közneveket is nagy kezdőbetűvel ismert fel a szövegfelismerő - és a word helyesírás-ellenőrzője ezeket alapból nem észleli hibának, pedig nyilván helytelen ez a fajta írásmód. Köszi előre is a válasz(oka)t.
2011. nov. 21. 11:15
 1/1 anonim válasza:

Lehet, hogy már nem aktuális, de leírom, hátha valaki másnak is jól jön.

Én olyanról nem tudok, hogy lenne ilyen a Wordben. Másféleképpen viszont meg lehet oldani ezt a problémát. Word 2007-tel csináltam. Leírom hosszan, ha valaki nem ismerné a cserét, de leírom a végén röviden, összefoglalva is. ### <-- ezzel jeöltem.

Ehhez ismerni kell a cserét. Billentyűparanccsal előhozható az ablak: Ctrl + H

Az ablak bal sarkában van egy "Egyebek>>>" feliratú gomb. Erre kattintva megjelenik olyan lehetőség, hogy "Kis- és nagybetűk megkülönböztetése", az előtte lévő négyzetbe kell egy pipát tenni.

1. nagybetűk kicserélése kisbetűkre:

A "Keresett szöveg"-hez be kell írni az (nagy!) "A" betűt, a "Csere erre" mezőbe pedig a kis "a" betűt kell beírni. Ezután kattintás az "Az összes cseréje" gombra, majd a felugró ablakon OK gomb.

Ezt meg kell csinálni az összes betűvel (ékezetessel is!).

Ha kész, akkor (elvileg) nincs egyetlen nagybetű sem a szövegben.

2. a mondatkezdő betűk lecserélése nagybetűre

A keresett szöveghez ezt kell beírni: ". a", tehát egy pontot, egy szóközt és az aktuális betűt. A csere erréhez: ". A", tehát ugyanúgy pont, szóköz és az aktuális nagybetű. Ezt is meg kell csinálni az összes betűvel.

A mezőbe az idézőjeleket nem kell beírni, csak a közte lévőt (csak nehogy bárki is félreértse).

Ha kész, akkor minden mondat nagybetűvel kezdődik, kivéve a bekezdések elején lévő nagybetűk.

3. bekezdés eleji kisbetűk cseréje nagybetűre

Keresett szöveghez: "^pa", vagyis ^ jel (AltGr+2), p betű és az aktuális kisbetű.

megjegyzés: a ^p jelentése: bekezdésjel, vagyis az Enter leütésével létrehozott új sor.

csere erre: "^pA", vagyis ^, p betű és az aktuális nagybetű.

Tehát a bekezdés végét jelölő (nem látható) bekezdésjelet és a következő bekezdés elején lévő mondat első betűjét (ami még kisbetű) lecseréljük egy nagybetűre. a ^p miatt csak a bekezdés első betűjét cseréli le. Ezt is meg kell tenni minden betűvel.

Ha kész, akkor már minden mondat nagy kezdőbetűvel kezdődik, kivéve a szöveg legeleje (mivel előtte nincs bekezdés, így ^p sem). Ezt pedig csak át kell írni.

Ha megvolt ez a három lépés, akkor az összes nagybetűből csak a mondatkezdő nagybetűk maradtak meg. Így minden köznév is kisbetűvel szerepel már. Viszont az összes tulajdonnév is kisbetűs lett, ezeket alá is húzza a nyelvi ellenőrző.

Ezután a hibás szóra jobb katt, és a felkínáltak közül a megfelelő (általában az első).

Jobb katt helyett gyorsabb megoldás: a Word ablakának alján van egy kis nyitott könyv, és rajta egy piros X. A legalsó sorban van, bal oldalon (legalábbis nekem).

Ha a kurzort a dokumentum elejére viszem, majd rákattintok erre a képre, megkeresi az első hibás szót, és felkínálja a javítási lehetőségeket. Ha az első jó (és mivel tulajdonnév, valószínűleg az első felkínált lesz a jó), csak meg kell nyomni az Entert. Ekkor kijavítja. El sem kell mozdítani az egeret e ki piros X-es könyvről, és katt-Enter-katt-Enterrel lehet haladni szépen és gyorsan a dokumentumban.

Ha nem az a jó javítás, amit elsőnek felkínál, a nyilakkal lehet fel-le mozogni a lehetőségek között, és ha megvan a jó, ismét Entert kell nyomni.

Lehet, hogy a Word egyszerre le tudja cserélni az összes aláhúzottat, én nem tudok róla, ezért írtam az utóbbi katt-Enteres megoldást.

### ###összefoglalva### ###

1.

keresett szöveg: 'A'

csere erre: 'a'

Mindegyik betűvel végrehajtva a cserét.

2.

keresett szöveg: '. a'

csere erre: '. A'

3.

keresett szöveg: '^pa'

csere erre: '^pA'

Az legelső mondat kezdőbetűjét átírni nagybetűre.

Az pirossal aláhúzott kisbetűs tulajdonnevek (és esetleges elírások) javítása.

### ### ### ### ### ### ###

2015. jan. 23. 21:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!