Linuxosok! Használtok vírus keresőt?
Nem, linuxra nem kell. Immunis.
Létezik vírusírtó, de az pl. arra jó, h pendriveról kiszűri a wines vírusokat, így nem adod tovább. Felesleges, én nem foglalkozok más vírusaival.
Az túlzás, hogy immunis, léteznek linuxra írt vírusok is.
De nem szükséges víruskereső használata, én legalábbis nem találkoztam még vírussal 2 éves linuxos pályafutásom alatt.
#3:
A tudatlanság magabiztossá tesz.
Linux esetén a rendszer kialakítása nagyfokú átgondoltságot, következetességet mutat. Egy modernebb Linux disztribúció esetén még a teljes joggal rendelkező felhasználók esetén is interaktivitást – jelszóbeírást – követel a rendszer a rendszerszintű műveletek esetén, mint programok telepítése, automatikusan induló program felvétele, démonok (szolgáltatások) telepítése.
A Windows esetén nagyon sok ellentmondás, logikátlanság, következetlenség, biztonsági rés található. (Pl. a kedvenc következetlenségem, hogy van olyan fájl, amit nincs jogod törölni, viszont jogod van jogosultságot adni magadnak a törléshez. Persze ez védhet a véletlen törlés ellen, de mindenesetre igencsak „érdekes” megoldás.)
A vírusok megírása sok esetben valamilyen céllal történik. Pl.: jelszavak, személyes adatok, banki adatok ellopása, SPAM küldése, email címek gyűjtése. Ha hozzávesszük, hogy a webszerverek túlnyomó többségén valamilyen Linux fut, így ha könnyedén kijátszható lenne a rendszer, akkor érdemesebb lenne Linux alá vírusokat írni. Annyi igazság talán van a dologban, hogy felhasználói környezetben érdemesebb olyan rendszerre vírust írni, ami elterjedtebb, így biztos, hogy a Windows sokkal inkább célpont lehet egy hobbi vírusíró számára.
Persze a Linux esetén is lehetnek biztonsági rések. De a Linux alatt terjedő vírusok működésére inkább a rossz beállítások adnak lehetőséget. Egy jól beállított rendszer bár nem törhetetlen, de jóval keményebb falat.
Én most a NOD32-t raktam fel,eredetileg Avast-ot használtam de mostanában megbolondult nálam,valamiért nem tudtam frissíteni.Ha most lejár a NOD utána a BitDefendert tervezem hogy felrakom.
Mondjuk valóban a legtöbb Linux antivírus inkább Win vírusokra van kihegyezve hogy ne add tovább de persze azt is hozzá teszik hogy a Linux-sem olyan biztonságos a növekvő felhasználók száma miatt szóval biztos hogy azért esetleges Linux vírusokat is felismernének..Igaz már lassan másfél éve használok Linux-ot de még egyetlen Linux vírussal sem találkoztam de azért jobb félni mint megijedni:)
Elég sok ingyenes antivírus van Linux-ra:
ClamAV
Avast
Avira
AVG
BitDefender
F-Prot
Sophos
Panda
Sokak szerint felesleges,de ha már ennyi ingyenes van szerintem nem veszít vele semmit az ember ha feldob egyet.
Szerintem érdemesebb felrakni egyet mint vagánykodni hogy a Linux biztonságos és kit érdekel a Windows.Ártani nem árt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!