Ubuntu alatt, hogy oldható meg, hogy bekapcsoláskor egyből automatikusan csatolja az 500 gb -os, ntfs fájlrendszerű vincseszteremet?
/etc/fstab
Hozzáadod a mount pontot és kész.
Megnyitod a /etc/fstab fájlt valamilyen szövegszerkesztővel.
Ott már látod a példákat, hogy vannak mountolva.
Meg kell adnod, hogy mit akarsz mountolni, hova és milyen beállításokkal (hozzáférés, fájlrendszer, mountolja-e automatikusan stb.)
Pl.:
/dev/sda5 /home/500gbhdd ntfs user,auto 0 0
sda5-öt mountol /home/500gbhdd-be (létező könyvtárnak kell lennie), ntfs fájlrendszer, minden user számára hozzáférhető, auto-mountolja bootolásnál vagy mount -a parancsnál, az utolsó kettő pedig neked nem fontos, legyen 0 0.
Biztos, hogy így userként is fogod tudni használni?
A fájlrendszerhez ezt írd: ntfs-3g
az opciókhoz: users, (mindenki tudja csatolni)
auto (automatikusan csatolja)
rw (írás-olvasás)
exec, ha vannak rajta linuxos programjaid, és noexec, ha nincsenek
A működéshez szükséged van az ntfs-3g csomagra.
Tehát:
sudo apt-get install ntfs-3g
jelszót fog kérni
Rootként a destruktív műveletektől kell tartózkodni, amik törléssel járnak, vagy ha a telepítendő csomag ütközik valamivel. De azt úgyis kijelzi az apt-get, mielőtt még valóban telepítene.
Azért, hogy 1000x jobb, mint a win ilyet nem írnék le, mert ez így egy baromság főleg BUGbuntu esetén, akkor már sokkal inkább a debian alapú Mint.
Minden rendszernek meg van az előnye és a hátránya. Alap dolgokra sokkal jobb egy linux, mint a win, de több lehet a szívás vele főleg ha nem értesz hozzá. Emlékszem én első nap 5-6x raktam újra az UHU-t. :) És rengeteget szívtam rengeteg dologgal akkor még bőven volt rá időm meg türelmem. :)
Amióta meg OSX-et használok azóta :) nyugoccság :) Ennek is megvannak a határai, de nekem tökéletes. :)
Az helyes nyugodtság.
Amúgy a Linux tényleg azoknak való, akik otthon vannak az informatikában és alap dolgokra szeretnének egy stabilabb rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!