Ubuntu Linuxon hogyan tudok egy . Exe-nek futási jogosultságot adni? Többi lent
Azt nem tudom, hogy .exe-t tudsz-e majd telepíteni linuxon, mert még nem próbáltam ilyet, de abban tudok segíteni, hogy tudj neki jogot adni a futáshoz.
Nyiss egy terminált. (CTRL+ALT+T)
írd be: sudo su majd nyomj Entert
itt bekéri a rendszergazda jelszavad, írd be.
Ezután terminálban bármit megcsinálhatsz rendszergazda jogosultsággal, tehát meg tudod változtatni az exe-d jogosultságát is.
Most szerintem tedd az exe-t valami könnyen elérhető helyre (pl. Dokumentumok-ba)
Ezután terminálba írd be a parancsot amivel megváltoztatod a jogosultságát:
chmod 777 ide kell a fájlnév+lérési út kiterjesztéssel együtt -v
ez a parancs azt fogja csinálni, hogy 777-es jogosultságot (vagyis mindenre full jogot kap midnenki) állít arra a fájlnévre amit megadtál, a -v parancs pedig ki is fogja neked írni a terminálban, hogy megváltozott-e a fájl jogosultsága.
Valahogy így fog kinézni: chmod 777 Dokumentumok/telepito.exe -v
Linuxban nem úgy van, mint windows alatt.
Ezért mondtam, hogy egyszerűbb, ha bemásolod az exe-t egy könnyebben elérhető helyre.
Nyisd meg a terminal-t, ott add ki az ls parancsot.
Kilistázza az épp látható mappákat, az egyikbe tedd be az exe-t. (ezért írtam a Dokumentumok mappát mert az szerintem ott lesz a listában)
Ha átmásoltad az exe-t, akkor a terminálban lépj be abba a mappába: cd "mappanév" parancsal pl.: cd Dokumentumok
Ezután add ki a sudo su parancsot. majd folytasd amit már korábban leírtam.
Átmész rendszergazdába, és kiadod a következő parancsot:
apt-get install wine
ezzel beszerezted a wine-t; enélkül nem fognak futni az exe programok. Utána társítanod kell az exe-hez a wine-t, és akkor kész vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!