Hogy tudnám egy kép széleit elsötétíteni?
Bizonyára vannak erre célprogramok is, de én csak Photoshoppal dolgoztam eddig, és abban ismerem a megoldását. Ha egyenletesen akarod, hogy sötétüljön kifele, azt én úgy csinálnám, hogy PS-ban Q betűvel átváltasz gyorsmaszkoló módba (Quick Mask), G betűvel kiválasztod a fokozatos színátmenet festését (Gradient Tool), az eszköz palettáját (fent) kiválasztod a körkörös átmenetet (Radial Gradient), majd ezzel a kép közepétől kifele húzol egy vonalat. Amikor elengeded az egeret, a kép közepe piros marad, a szélei fele fokozatosan halványodik. Q betűvel visszaváltasz Standard módba, a piros átmenetből átlátszó kijelölés lesz. Így tulajdonképpen kimaszkoltad a kép középső részét fokozatos átmenettel a széle fele. Amit ezután elkövetsz a fotón (amíg a kijelölés él), a közepén nem fog érvényesülni, majd a szélei felé egyre inkább. Ergo, ha lesötétíted a képet (Image --> Adjust --> Brightness/Contrast), akkor a szélei sötétebbek lesznek, a közepe pedig világosabb.
Tudom, hogy létezik erre egyszerűbb megoldás egyszerűbb programokkal, de én csak ezt ismerem. Remélem, segítettem.:)
Előző vagyok. Ha a Brightness/Contrast (ahol a Brightness-et kell csökkenteni) használatával nem tetszik az eredmény, akkor a Hue/Saturation... (Ctrl-U) menüpontban a Lightness-t csökkentve picit másként csinálja.
Amúgy ezek a parancsok a Photoshop 6-os verziójában működnek (legalábbis ebben biztos, hogy így van), a kifejezések magyar megfelelőit pedig sajnos nem tudom.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!