Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Melyik linux disztrót próbálja...

Fhenrir kérdése:

Melyik linux disztrót próbáljam ki?

Figyelt kérdés
Régebben volt fent Ubuntum, de annak minden hasfájása volt, például nem akart laptopon aksiról bootolni, és az ati kártyámat sem szerette. Emellett eléggé megtetszett, de elegem van a szerencsétlenkedésből, szerintetek a kubuntut vagy a xubuntut próbáljam most ki? Terminálos dolgokban(még) nem vagyok nagy ász, és leginkább csak multimédiás dolgokra és c++ programozásra(egyetem) kéne, szóval semmi extra. Konkrétan arra gondolok, hogy kinek milyen tapasztalata volt velük, az ablakkezelő kinézetre és elrendezésre nem olyan fontos szempont (bár nekem a kubuntu jön be jobban)?
2011. febr. 9. 22:05
 1/3 anonim ***** válasza:

A régebben mikor volt? Az Ubuntu-ból fél évente jön ki újabb disztribució és az új disztribúciók között is folyamtosan fejlődnek a csomagok. Ha mondjuk a régebben 2 éve volt, akkor azóta már 4 Ubuntu disztribució jött ki.

Szerintem próbáld meg még egyszer.

A Xubuntu vagy a Kubuntu ugyan az mond a normál Ubuntu csak ott más az ablakkezelő rendszer. Az alap Ubuntu-nál ez a Gnome a Kubuntu-nál a KDE és a Xubuntunál az Xfce. Maga az alaprendszer viszont gyakorlatilag ugyan az.

Szerintem a mostani Ubuntu kezeli a kártyádat és akkor is kell hogy bootoljon ha csak akkumulátor van a gépben. Nekem is bebootol ilyen esetben.

Ati pedig most már szinte minden kártyájához biztosít linux alá is drivert.

De a gyakorlatban szinte minden linux disztribució ugyan azt tudja. Vannak kisebb eltérések a csomagkezelőben vagy a progamok fordításában, vagy egyes disztribuciót egy adott céllal készülnek, de mindegyiktől ugyan azt fogod kapni.

2011. febr. 9. 22:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Én gentoot használtam (nem ajánlom és nem azért, mert nem jó (imádtam), csak hát ahhoz türelem és sok-sok konzolhasználat kell).

Jelenleg sabayont használok (gentoora épül), feltelepült fél óra alatt és működött minden kapásból.

Debiannal is próbálkoztam régen, de az már évekkel ezelőtt volt, azóta pedig sokat változott gondolom.

Ablakkezelők közül hármat használok felváltva: gnomeot, fluxboxot és xfcet. Jelenleg gnomeozok.

C++ programokat geditben írok, és g++-al fordítom. Most megnéztem codeblocks benne van a sabayon csomagkezelőjében, más fordítót nem ismerek.

Párom az ubuntura esküszik, én egyszer próbáltam ki 2 hónapja talán, de nem tetszett, sokat kellett volna szórakoznom, hogy saját képemre formázzam, a megszokott csomagokat se találtam, de ez nem hiba, csak más, mint amit megszoktam, kényelmesről meg minek váltsak. :)

2011. febr. 9. 22:39
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat, a jelenségeket amiket említettem, a 9.04-es ubuntu produkálta, de lehetséges, hogy azóta megoldódtak a dolgok. Akkor megpróbálom a kubuntut, és a sabayont, hátha valamelyik megtetszik.

Még egyszer köszönöm.

2011. febr. 9. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!