Milyen olyan 3D-s tervező / rajzoló programot ismertek, amivel egy laikus is könnyen bánik és lehet vele autók külső kinézetét / karoszériáját megtervezni?
Sok CAD program van, illetve 3D modellező, de igazából egyik sem olyan, hogy leülök elé és fél óra múlva van autóm. Egyébként 3DS Max, Blender, AutoCAD, Rhino 3D, ...
Válassz egyet és próbálkozz, illetve keress hozzá könyveket, leírásokat, oktató anyagot. De az elején a legfontosabb az elszántság, kitartás és a sok szabadidő.
Laikus? Ilyen nincsen. Esetleg ott vannak a Need For Speed újabb részei, azokban a játékokban mindenféle autónak tudsz egyedi kinézetet tervezni :D
De a mérnöki tervezéshez azért egy laikusnál több kell!
Ha nulláról kezded a dolgot, akkor talán pár év alatt mesteri szinten fogod kezelni a CAD, a 3D modellező és 3D animáció készítő alkalmazásokat is.
Első dolog, hogy műszaki jellegű tudásod legyen megfelelő, mondjuk érts a formatervezéshez.
Egy 3D modellező alkalmazás használatához az alábbiak kellenek nagy vonalakban:
3D modellezés elsajátítása
Textúrázás, materialok
Bevilágítás, és környezet felépítése
Renderelő motorok használatának ismerete (kezdésnek én a V-ray-t ajánlom)
Kamerák használata
Animációkészítés (módosítok segítségével, timeline, reactor, character studio, stb.)
És mindezek mellett egy képszerkesztő alkalmazás profi szintű ismerete is szükséges, főleg a textúrák (map-ek) készítéséhez.
Amit, még ajánlok, hogy ne egyből egy autó, vagy annak alkatrészenek modellezésével kezd a dolgot, inkább valami egyszerűvel, pl asztal, szék, focilabda, vagy valami hasonló.
Egy autó modellezésébe már csak akkor érdemes belekezdeni, ha jártas vagy a modellezésben.
Én 2 modellező programot tudok neken ajánlani:
Google Sketchup:
3DVIA Shape:
Mind a 2 teljesen ingyenes és nagyon egyszerű használni őket,persze azért ehhez is idő kell még megtanulod.Ezeknél egyszerűbb modellező program nem létezik.Ám az "egyszerűsége" szigorúan csak a kezelésükre értendő,nem arra hogy nem lehet profi modelleket kreálni bennük:
Sketchup:
3DVIA Shape:
Persze egyszerűség ide vagy oda,az ilyen munkákhoz alaposan ki kell ismerned a programot.Én is azt ajánlom amit fentebb hogy először egyszerűbb modellekkel kezd.Az alapokkal,és úgy haladj feljebb...Szerintem abszolút kezdőként,érdemes ez a 2 progi közül választanod.
Fantasztikus modellező programok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!