Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen ingyenes programmal...

Milyen ingyenes programmal tudnék ilyet csinálni?

Figyelt kérdés

Elsősorban Linuxra kellene, de Windows is megoldható, ha csak olyat tudtok, a lényeg, hogy ingyenes legyen.

Digitális adatot (pl JPG kép vagy TXT szöveges fájl) szeretnék hanghullámokká kódolni, amit a hangkártya kimenetéről fel tudok venni analóg hanghordozóra (magnókazetta), majd azt egy felvevő programmal visszadigitalizálva a hangkártya bemenetéről, vissza tudom dekódolni az eredeti digitális adatot.

Tudom, hogy létezik ilyen, hiszen már a mai PC-k megjelenése előtt létezett ez a technológia.

Modern OS-en futó ilyen programot tud valaki?

tegnapelőtt 14:53
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
A rádióamatőrök használják ilyesmire az SSTV nevű progit, szerintem ez jó lenne neked is.
tegnapelőtt 15:30
 2/7 anonim ***** válasza:

#1 kiindulási alapja jó - a rádióamatőrök használnak ilyesmit - viszont az SSTV

[link]

csak egy specializált képátviteli mód, nem konkrét szoftver (azok itt - [link] #External_links - találhatóak ).

Ha bitsorozatot akarsz analóg jellé alakítani, arra több módszer - ASK (itt a vivőjel amplitúdóját változtatják az aktuális bit(csoport) függvényében), FSK (itt a vivőjel frekvenciáját), PSK (a fázist), QAM (a fázist és az amplitudót), stb... ( [link] ) - kínálkozik. Ilyen, többféle módot ismerő szoftver példának okáért az fldigi:

[link]

tegnapelőtt 16:36
 3/7 anonim ***** válasza:

És ha a szalagos tárolás a célod miért nem veszel erre a célra való eszközt?

A normál audi kazettán ami ténylegesen elérhető sávszélesség volt az kb 4-500 bit/sec (voltak gyorsabbak is, de ott már nem volt 100% a vissza ovlashatóság). Vegyük ennek a dupláját és 1 kbit/sec sebességet (128 byte/sec). Egy normál audio kazetta egy oldala 45 perc (90 perces kazi) 45x60=2700 másodperc. Ez 2700x128=345 kbyte ennyi fér fel többé kevésbé egy kazetta egy oldalára. Azért ez ma nem túl fényes... De ha megduplázzuk még egyszer akkor is max. 1 Mbyte jön ki. Nem lesz egy túl jól használható dolog.

tegnapelőtt 17:00
 4/7 anonim ***** válasza:

Az előbbiből kiindulva van olyan szoftver, amivel magad építheted fel az adott (de)modulációt végző modemedet - ez a GNU Radio:

[link]

Vagy ha már magnókazetta: van erre egy de facto szabvány, a Kansas City Standard:

[link]

amihez készült szoftver anno Windowshoz is:

[link]

tegnapelőtt 17:05
 5/7 anonim ***** válasza:

#3: Mert gyanítom nem kifejezetten az adattárolás a cél, hanem a kísérletezés - sanda gyanúm szerint ez:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..

az előzmény.

tegnapelőtt 17:11
 6/7 A kérdező kommentje:

#5 az nem az én kérdésem, de már egy ideje kavarog a fejemben a gondolat, hogy ezt hogyan lehetne megvalósítani.

Egyébként csupán kísérletezés a cél, nem azért, mert így szeretnék adatot tárolni, csak kíváncsiság.

Én valami olyan megoldásra gondoltam, amivel mondjuk WAV formátumba lehet kimenteni, amit szeretnék, majd egy zenelejátszó programmal lejátszani, közben felvenni kazettára egy "mezei" Pioneer deck-kel.

Utána pedig visszadigitalizálni ugyanúgy WAV formátumba, amit odaadok a programnak, és visszakapom belőle a fájlt, amit hanggá kódoltam.

tegnapelőtt 18:16
 7/7 anonim ***** válasza:
És minek a kettő közé a WAV formátum?
tegnapelőtt 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!