Van olyan akár webes, akár offline szoftveres cucc, amivel számmal megadott audio jel-zaj viszont (𝘕 dB SNR) tudnék szimulálni?
Mármint arra gondolok, hogy számmal megadom, hogy pl. 10 dB SNR, és erre az online/offline applikáció generál nekem egy hangmintát, hogy akkora jel-zaj viszonyt hangra hogy kell elképzelni a gyakorlatban.
Ha nincs más, egy szinuszhullámmal is megfelelne a dolog, de jobb lenne egy emberi beszédfelvétellel példázni a dolgot.
Van erre valami eszköz? YouTube-on is keresgéltem (hátha van akárcsak példavideó pár fix. SNR értékre), meg neten is, hátha van valami webes cucc, de nem találtam.
"A jel-zaj viszony, angol kifejezéssel Signal-to-noise ratio (rövidítésekben SNR vagy S/N) a hasznos és a zavaró jel (zaj) aránya dB-ben kifejezve."
Ebből következőleg pusztán "egy szinuszhullámmal" nem felelhet meg a dolog, mivel nincsen zaj, amihez arányosíthatod a dolgot.
Úgy tudnád ez szimulálni, hogy generálsz/felveszel/letöltesz egy hasznos jelet (legyen az szinuszhullám, emberi beszéd vagy zene), megméred/beállítod a hangerejét, majd generálsz hozzá egy, a jel-zaj viszonynak megfelelő mértékű zajt és összekevered a kettőt.
Ehhez az ingyenes, multiplatform, nyílt forrású Audacity:
is megfelelő lehet: hasznos jel előállításához ott van példának okáért az Előállítás --> Hang menüpont:
új sáv előállításához a Sávok --> Új hozzáadása --> Monósáv:
zaj generálásához az Előállítás --> Zaj:
hangerő állításához a Hatás --> Hangerő és tömörítés --> Hangosság normalizálása (itt az átlag hangerőt tudod beállítani):
vagy az Erősítés (itt a csúcshangerőt tudod beállítani):
méréshez az Elemzés --> Measure RMS:
keveréshez a Sávok --> Összekeverés --> Összekeverés és renderelés:
Na igen, valószínűleg az lesz a vége, hogy manuálisan csinálom meg Audacityben.
Viszont : amik még nem világosak nekem, azok a számolások.
Azt látom, hogy egy generált/betöltött hangminta erősítését/csillapítását megadhatom normalizált értékkel is, meg megadhatom dB-ben is.
Induljunk ki most 2 olyan hangmintából (egyik a jel, másik a zaj), amik mind normalizálva vannak max. amplitúdóra. Ha mindegyiket -10dB-vel csillapítom és egymásra keverem, HA jól értelmezem a dolgokat, akkor fogok kapni egy túlvezérlés nélküli mixet 0dB SNR-el; ugye?
Namost, akkor mennyivel kell mégtovább csillapítanom a zajmintát +N dB SNR-hez, és mennyivel csillapítanom a jelmintát -N dB SNR-hez?
"Azt látom, hogy egy generált/betöltött hangminta erősítését/csillapítását megadhatom normalizált értékkel is, meg megadhatom dB-ben is."
A Hatás --> Hangerő és tömörítés --> Erősítésnél a csúcshangerőt adhatod meg, szóval a leghangosabb hangminta hangereje lesz a választott érték.
A Hatás --> Hangerő és tömörítés --> Hangosság normalizálásánál meg az átlag hangerőt - itt két módszer van:
- az egyik az "észlelt hangerő", amit LUFS-ben ( [link] ) határoznak meg (ezt főleg televízióban, rádióban és streaming platformoknál - [link] - használják)
- a másik a négyzetes középérték: [link]
"Induljunk ki most 2 olyan hangmintából (egyik a jel, másik a zaj), amik mind normalizálva vannak max. amplitúdóra. Ha mindegyiket -10dB-vel csillapítom és egymásra keverem, HA jól értelmezem a dolgokat, akkor fogok kapni egy túlvezérlés nélküli mixet 0dB SNR-el; ugye?"
Attól függ, hogy ez maximum, vagy négyzetes középérték.
Ha négyzetes középérték, és összekeversz két -10 dB-es hangot, akkor a hangosság duplázódni fog vagyis 3 dB-lel növekszik, így a végeredmény -7 dB-es hangosságú lesz.
"Namost, akkor mennyivel kell mégtovább csillapítanom a zajmintát +N dB SNR-hez, és mennyivel csillapítanom a jelmintát -N dB SNR-hez?"
Jelen esetben, praktikusan a jel-zaj viszony a hasznos és a zavaró jel négyzetes középértékű hangosságának a dB-ben kifejezett értékeiknek különbsége.
Tehát ha van egy teszem az -10dB-es jeled és egy -30dB-es zajod, akkor köztük -10dB - (-30dB) = 20 dB lesz a jel/zaj viszony.
"Tehát ha van egy teszem az -10dB-es jeled és egy -30dB-es zajod, akkor köztük -10dB - (-30dB) = 20 dB lesz a jel/zaj viszony."
Na, igen, azt hiszem ez az az infó, ami Nekem kell. (mármint nemmintha a többi ne lenne hasznos, 😁, köszönöm azokat is!)
Ezek szerint végülis csak kivonni felejtettem el... 😅
"akkor a hangosság duplázódni fog vagyis 3 dB-lel növekszik"
Na várj! Nekem úgy rémlett, hogy a hangerő feleződése az -10 dB... ezért is írtam ezt az értéket. Akkor ezt rosszul tudom? -3dB lenne a feleződés?
"Nekem úgy rémlett, hogy a hangerő feleződése az -10 dB"
Nem. Ha intenzitás - például hangnyomás - szintjén nézzük, akkor például
20 * log10(20 uPa / 40 uPa) = -6 dB
ha teljesítmény szintjén, akkor
10 * log10(20 uW / 40 uW) = -3 dB
Köszi a korrekciót!
Lehet amúgy, hogy én esetleg az _érzékelt_ hangerőben való feleződést értettem félre anno valamikor?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!