Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Legenda a Linux gyorsasága a...

Legenda a Linux gyorsasága a régebbi gépeken?

Figyelt kérdés
Próbáltam, de semmivel sem működik gyorsabban, mint sima win10, én úgy vettem észre. Linux Mint Xfce pl.

júl. 7. 22:30
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
80%
Ha nagyon gagyi gép amin épphogy eldöcög a windows, linuxon egy kicsit gördülékenyebb lehet, de ne számíts csodára.
júl. 7. 22:32
 2/32 anonim ***** válasza:
79%

Ámbár egy kisebb gépigényű ablakkezelővel - Openbox/Fluxbox, LXDE/LXQT, XFCE,... - ellátott Linux disztribúciók - Linux Mint XFCE, Debian LXDE/LXQT/XFCE/Openbox/Fluxbox, Lubuntu, Xubuntu,... - alapvetően kisebb RAM-igényű,

[link]

de mivel a modern, multiplatform szoftverek azonos verziói ugyanolyan funkcionalitással bírnak, illetve a feldolgozandó tartalmak - képek, hangok, videók, 3D-modellek, weboldalak,... - ugyanakkorák, így eléggé hasonló a két rendszer gépigénye:

[link]

júl. 7. 23:06
 3/32 anonim ***** válasza:
68%

Szerintem ez ha nem is legenda, de mindenképp túlzás. Core2 és Athlon64X2 rendszereken nálam ment Windows 10 és teljesen rendben volt, ezek 20 éves procik sok ram és SSD társaságában teljesen jól viszik a Windows10-et. Mármint magát az OS-t.

Minden modern dologhoz viszont ezek már kevesek, egy youtube alatt becsokizik a hardver és nem a Windows miatt, hanem ezek már nem bírnak mit kezdeni a VP9 hardverigényével... Az erőforrásigényes weblapok és alkalmazások ugyanúgy nem lesznek lófüttyel sem gyorsabbak Linux alatt.

Sőt, mondok jobbat. Van egy retro Macbook Prom OS X 10.6 Snow Leoparddal, azaz teljes egészében korhű setup, viszont a youtube alatt már ez is elolvad. Ugynaezen a hardveren Ubuntuval egy full screen youtube 100% processzorterheléshez vezet :D

Én ezeknél a kérdéseknél úgy érzem, hogy az emberek a Win10-re/Linuxra egyszerűsítik le a kérdést, pedig tuti nem az oprendszerrel van a gondjuk.

júl. 7. 23:06
 4/32 A kérdező kommentje:

OK

🤣

júl. 8. 00:13
 5/32 gentoojedi ***** válasza:
50%

"Próbáltam, de semmivel sem működik gyorsabban, mint sima win10, én úgy vettem észre. Linux Mint Xfce pl."

1. Nem írtál setupot kérdező.

2. (Ki)Próbálni és tartósan használni nem ugyanaz.

3. Ubuntuval meg Mintel hasonlítani... A két legbloatabb linux a világon. Ezeket alapból nem rokkant pc-re találták ki. Ráadásul a háttérben ott fut náluk egy rakat felhasználói élményt fokozó meg felügyelő szkript.

Ilyesmik: Várgyá Koma He! Van itten sokka jobb driver Te. Zárt. E sokka jobb. Ingyé adom! Van egy cigid? Viheted!

Olvasva a válaszokat alapjaiban megközelítik a valóságot, de elég távol állnak tőle.

Ha van elég RAM, meg SSD, akkor Core2 csodaprocikkal látszólag jól meg a Win 10, de random megmerevedik, mert pont olyan bónája van, felugrik a proci 100%-ra csak úgy üresjáratban.

Ha nincs SSD akkor rohadt nagy a sebességkülönbség. Linux még eldöcög, Win10 folyamatosan megmerevedik.

A desktop környezet is sokat jelent, de nem mingdegy milyen disztró van mögötte. Mert ha van egy össz 4GB RAM-mal bíró géped, akkor nem mindegy, hogy a rendszer alapból megkajál 3 GB RAM-ot és egy áll rendelkezésre a böngészőnek, vagy csak egyet eszik meg és hármat hagy a böngésző+egyéb alkalmazásoknak.

Az XFCE is egy bloat szutyok. Nem is értem hogy lehet Fluxboxszal meg openboxszal összehasonlítani.

Kérdező!

Damnsmall Linux vagy esetleg Puppy!

Ezeket próbáld ki. Aztán nem vihogsz, hogy de jó, már megint nekem lett igazam. Szar a linux. A szar az, aki nem lát tovább egy mint/ubuntun és ebből a két disztróból von le következtetéseket.

júl. 8. 08:19
 6/32 A kérdező kommentje:
Puppy ok.
júl. 8. 09:44
 7/32 anonim ***** válasza:
78%

Puppyt raktam egy 15 éves Turion DualCore laptopra 8GB RAM-mal SSD-vel (van dedikált VGA benne YouTube,Netflix nem okozott gondot) Gyorsabb mint a Win7-el ami gyárilag volt rajta. Időbe telt mire kedves feleségem hozzá szokott, azóta imádja.

Jobban tetszik neki ez mint a sulis "EU-s" laptop. Az "homokórázik" ez nem. Sokkal fluidabb, hogy nem cipeli a Windows terheit.

Egy megfelelően erős régi hardveren tud csodát tenni, de egy 15-20-éves Intel Cerka igp-vel nyilván halott.

júl. 8. 13:55
 8/32 anonim ***** válasza:
69%
Ha van benne dedikált VGA ami mefoldja a VP9 és AV1 dekódolást az csalás. Rakj bele egy olyat ami ilyet nem támogat és a proci rögtön kifordul magából...
júl. 8. 16:29
 9/32 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Kedves 8, ez más magas nekem (VP9 és AV1), a többit kb. értettem, de köszönöm mindenkinek.

Puppy-t próbálok. Böngésző, pdf, office, és olyan képkezelő, amely képes kötegelt konvertálásra. Esetleg erre javaslatok?

júl. 8. 20:11
 10/32 anonim ***** válasza:
87%
Megnézném én azt a "régebbi" gépet, amin a Win10 gördülékenyen megy...
júl. 9. 08:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!