Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Vlookup/fkeres Excelben...

Gublug kérdése:

Vlookup/fkeres Excelben esetleg kicsit máshogy?

Figyelt kérdés

Két oszlopot kellene összehasonlítanom. Nagyjából hasonlóak az adatok, de typo vagy +/- 1-2 szó előfordulhat. Tehát a vlookup nem működne.

Hogy értsétek:

Két táblázat van (külön xls-ben vagy külön sheet-en az mindegy). Mindkét táblázat 1-1 oszlopában címek vagy nevek lennének. A cím oszlopot a cím oszloppal, a név oszlopot a név oszloppal hasonlítanám.

De pl. előfordulhat, hogy typo miatt 1-2 betű elíródhatott.

Pl. egyik oszlopban Madách utca 45 a másikban meg Madách 45

Van erre lehetőség ahelyett, hogy szemmel meg ctrl+f-el kéne keresgetni?

jún. 16. 12:32
 1/9 anonim ***** válasza:
Esetleg szedd ki előbb az ilyen töltelékeket.
jún. 16. 15:43
 2/9 A kérdező kommentje:
Ezt akarom elkerülni, hogy a szemem kocsányon lógjon. Nem segítettél semmit, de le is írtam ezt!
jún. 16. 16:08
 3/9 anonim ***** válasza:
Arra gondoltam, hogy az ilyeneket kicseréled a semmire, és utána futtatsz fkerest. Ennél többet nem tudok segíteni, bocs.
jún. 16. 16:55
 4/9 A kérdező kommentje:
De ahhoz, hogy kicseréljem az "ilyeneket" végig kell néznem az egész listát és össze kell hasonlítanom a másik táblával is tehát azt is át kell nézzem. Nem tudom h melyik a typo-s és nem tudom h hol vannak eltérések, csak ha a szememmel rá nézek a kettőre egy idővel.
jún. 16. 16:58
 5/9 anonim ***** válasza:
Talán valamelyik AI megbirkózik vele.
jún. 16. 17:54
 6/9 Hintalow ***** válasza:

Ezt sajnos szerintem sem fogod tudni függvènyekkel összehasonlìtani, azokkal max tèvesen ott lèvő szóközöket tudsz korrigálni, vagy ha bizosan tudod, hogy mondjuk az eleje vagy a vège, vagy x karaktertől y karakterig jó, akkor csak arra tudsz fókuszálni.

Esetleg mondjuk, ha tèvesen van itt ott mondjuk utca szó, azt el tudod távolìtani.

De ehhez is az kell, hogy a hibákban legyen valamilyen fajta logika, ha ez nincs akkor az automatika zátonyra fut, ès sajnos marad a kèzi javìtás.

jún. 16. 19:55
 7/9 anonim válasza:
Én azt csinálnám a helyedben, hogy mindkét összehasonlítandó oszlopot eloszor NAGYBETŰSRE változtatom =UPPER függvénnyel, illetve =SUBSTITUTE függvényt használok arra, hogy a szóközöket, pontokat, vesszőket, és az "utca", "út", "tér" szavakat kiszedem belőlük. Így nagyjából az utcanév és a házszám marad "MADÁCH45" formátumban, ez már sokkal könnyebben összehasonlítható. Ha így sem megy, akkor kombináld ezt a megoldást azzal, hogy pl. az első 4 karaktert, illetve az utolsó 1-2 karaktert egyezteted csak (=LEFT és =RIGHT függvényekkel megoldható).
júl. 10. 11:26
 8/9 anonim válasza:

Példa:

"Kossuth utca 36." vs "kosut 36"

=>

"KOSSUTH36" vs. "KOSUT36"

=>

"KOS"; "36" vs. "KOS"; "36", és megvan az egyezés.

júl. 10. 11:29
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, a tanácsodat elmentettem a későbbiekre. Ezen a feladaton már túl vagyok, szemmel néztem meg minden sort..
júl. 10. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!