Mi a különbség program, szoftver, alkalmazás között? A Linux kernel minek számít?
Szoftver a legbővebb "halmaz", minden ami nem hardver (fizikai alkatrész), az szoftver.
A szoftvereket különféleképpen lehet csoportosítani, egy részhalmaza a program - ami futtatható (nem úgy, mint mondjuk egy adatokat tartalmazó fájl)
Az alkalmazás meg egy specifikus célra írt program, tehát ez meg a program részhalmaz részhalmaza.
A kernel pedig a legalapvetőbb feladatokat ellátó program.
"Szoftver a legbővebb "halmaz", minden ami nem hardver (fizikai alkatrész), az szoftver."
Kivéve az adatokat.
Részei lehetnek (pl beállítások, konfigurációs adatok), de nem szoftverek az értelmezésem szerint.
Gondolj egy kép file-ra vagy adatbázisra.
A teherautónak sem része az áru amit szállít.
#2:
Én úgy tudtam, hogy egy számítógép szoftver- és hardverelemekből áll.
Akkor az adatok egy harmadik kategória lenne?
(mert hardvernek biztosan nem sorolnám be az adatokat)
Az angol Software wiki szócikk első sora:
"Software is a collection of programs and data that tell a computer how to perform specific tasks. "
Nem arról van szó mi minek a része, hanem melyik rész micsoda.
Ha úgy kategorizáljuk hogy ami kézzel fogható, anyagi jellegű az hardver és minden más szoftver, akkor az adat nyilván a másodikba illik.
De nehéz meghúzni ilyen módon a pontos határt.
Nem nagyon mondjuk egy PDF formában lévő novellára vagy az esküvői eseményeket tartalmazó JPG-re hogy szoftver.
#6:
Elfogadom, akkor: számítógép = hardver + szoftver + adat.
Csak egy megjegyzés: Az internetes források szerint a szoftver része a dokumentációja is (pl. kinyomtatott kézikönyv), - ez akkor egy dupla kivétel?
A szoftver része a szoftver dokumentációja, minden szempontból.
Az esküvői kép (vagy bármilyen egyéb adat ami nincs tartalmi kapcsolatban az illető szoftverrel) meg nyilván nem.
Az almának része a mag. De ettől a mag nem alma!
De mint megjegyeztem nem arról van szó hogy mi minek a része, hanem arról, hogy melyik rész micsoda.
Én legalábbis innen nézem a kérdést.
#8:
Nem az a kérdésem, hogy a része vagy nem, - mivel az összes forrás is ezt írja hogy a része, - hanem hogy ez duplán kivétel a szoftver definíciója alól?
"Nem az a kérdésem, hogy a része vagy nem"
Hát ugye hogy nem is egyértelmű! :)
Attól függ hogyan kategorizáljuk a fogalmat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!