Ubuntu Linux alatt hogyan tudok kétpaneles fájlkezelővel (pl. : Krusader) a Windows által létrehozott partíciókon ténykedni?!
Linux alatt a particiókat fel kell csatolni egy tetszőleges könyvtárba. Ez a "hókusz-pókusz" elengedethetetlen, hacsak az ubi induláskor automatikusan fel nem csatolja.
Nyiss egy terminált és írd be: man mount
olvasgasd el.
Az, hogy egy partició fel van-e csatolva, például a df paranccsal ellenőrizhető. Ha nem megy: man df
Ha felcsatoltad, onnantól kezdve úgy tudod kezelni, mint egy mezei könyvtárat, persze a jogosúltságokat figyelembe véve.
Egyébként én a Midnight Commandert javasolnám. Hasonló, mint vinfosban a TC.
Köszönöm a segítséget! Lézetik olyan megoldás amivel grafikus felületen tudok mountolni? Hol tudom egyébként ezt autómatikusra állítani? És miért kell felcsatolni ha pl. a Nautilus látja csak a kétpanelesekkel nem látom?
Bocs az ezer kérdésért, de a gépet nem csak Én használnám, hanem a párom is és szeretném ha könnyedén menne neki is a használat.
GNOME Commander... próbáld ki :)
Mountolni vizuális felületen Ubuntun elég, ha belemész a fenti menüből az adott particióba. :)
Amúgy a Nautilus sem tud belemenni mountolás nélkül, csak ő autómatikusan felmountolja. :)
Általában ide szokta, de akárhová fel lehet mountolni akármilyen particiót: /media
A linux könyvtárstruktúráját elég könnyű megszokni, nagyon szépen szervezett, és bármilyen mappát átrakhatsz másik particióra gond nélkül... (pl. a /home -ot, amiben a saját fájljaidat tárolod) egyszerűen csak oda csatolod fel az adott fájlrendszert. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!