Működő Linux rendszerről képfájl készítése, sérülésmentesen?
Lehetséges - az éppen működő Linux rendszer alól - sérülésmentes képfájlt készíteni?
Csak simán így nem valósítható meg: példa: "dd if=/dev/sda of=/mnt/backup.img bs=1024k"
Esetleg a "sync" paramétert kell használni, vagy van más eszköz, amely figyel a sérülésmentességre?
Ha csak simán menteni akarod a rendszeredet, akkor használj valami normális backup szoftvert, sokkal jobban jársz vele. A képfile nem jó semmire, csak a teljes rendszer visszarakására, és arra a legritkább esetben van szükség.
Arra kell figyelni, hogy ha pl. adatbázis szerver is fut a gépeden, akkor arról célszerű dump-ot csinálni és azt menteni, nem a bináris adatokat tartalmazó mappát.
Én BackupPC-t használok, de vannak egyszerűbbek is biztosan.
Raspberry PI: egész rendszert célszerű menteni, mert ha Micro-SD kártya elpatkol, akkor visszarakás.
Üres helyet meg teleírom nullával -> jól tömöríthető.
"Az lehet, de a kérdésben (és a tag-ekben) szó nincs Pi-ről."
Ebben igazad van, de engem önmagában ez a "működő rendszerről történő mentés" érdekelt volna és itt nem tartottam szükségesnek a Pi említését, asztali gépnél is érdekelne és a "működő rendszer" mindkét esetben "működő rendszer.
Az egyébként teljesen igaz, hogy a teljes, lemezről készült backup-ot visszarakni sok esetben nem sok értelme van, mert pl. a /home alatt lévő dolgok mondjuk rendszeresen változnak stb. Mégis, ha rendszeresen csinálom, jól jöhet winyó-halálkor.
RPI-hez meg jelenleg nincs HDMI-képes monitor hogy ezt-azt mókolgassak, egyszerűbb dd-vel a már beállított rendszert visszatenni, legalábbis nekem.
Köszönöm a Rsync ajánlást, megnézem.
systemback
live rendszer lesz a pendrive-ra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!