Hogyan épülnek fel a videókártya driverek?
Linux használó vagyok és érdekelne, hogy hogyan épülnek fel a videókártya driverek.
Arra már nagyjából rájöttem, hogy minden grafikus gyorsító API-hoz (DirectX, Vulkan, OpenGL) kell egy külön driver az alapon felül. De az alap az pontosan mire elég vagy egyáltalán a kernel részét képzi?
Ebben azért nem vagyok biztos mert például az Arch Linux oldalán ( [link] ) az AMDGPU mint kernelbe épített modul szerepel majd a telepítésnél elkezdi részletezni az OpenGL-es mesa meg vulkan drivereket. Tehát akkor mégsem képzi a kernel részét csak a gyorsító programok összessége?
Kicsit zavaros ez így nekem...
Illetve ahogy már említettem az is érdekelne, hogy akkor az alap driver ami a kernelbe van az mire elég vagy mire jó. Arra már rájöttem, hogy ennek köszönhetően állíthatom át az órajeleket és minden egyebet a kártyán, de megjelenítési szerepe is van?
Illetve ha már kiírom ezt a kérdést, az is érdekelne, hogy ez Windows-on hogy néz ki. Amikor telepítem a Windows-t ott is van alapból egy driver fent, hogy tudjon képet megjeleníteni? Vagy az csak valami univerzális megjelenítés miatt van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!