Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen operációs rendszert...

Milyen operációs rendszert használtok és mi az amit hiányoltok belőle?

Figyelt kérdés
2023. szept. 20. 09:52
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

10: Létezik olyan cég amelyik megcsinálta, és lassan 60 évre visszamenőleg kompatibilis vissza felé minden mindennel, csak (nem)picit drágább...

A fájlvégjel, a könyvtárelválasztó nem is fáj annyira (ezek régen sem voltak kompatibilisek egymással különböző gyártók között, sőt a "directory" szemlélet is egészen más volt ld. pl. egy VM/CMS esetleg MVS környezet vö. VMS vö. Unix, de a fájlnév kialakítása is eltérő volt) ezzel régen is együtt éltünk meg oldható volt. Ugyanígy az is egészen érdekes, hogy a sorvégjel ld. MSDOS cr-lf és ezek mindenféle kombinációi. De ha csak egy rendszeren belül nézem történelmileg a különböző verziókat. Ok, volt, hogy kihasználtunk "bugot" (vagy ahogy mondták em bug feature) és ezt befoltozták, de amikor a doksi szerint használtuk úgy ahogy azt megálmodták majd jött az új változat és lehetett mindent újra fordítani (esetleg bele javítani) na az gáz. Jön egy új dll és fordíthatsz mindent újra, mert nem műkszik, és még a unix világban is probléms az, hogy belecsomagoljam a programomba a libeket amiket használok. Miért ne lehetne ez az alapértelmezés, OK bnagyobb lenne a program de egy verzió váltásnál működne. Igaz még az 1990-es évek végén láttam saját szemmmel futni a legkorszerűbb gépen egy 1970-ben fordított binárist más architektúrán. És ez nem nosztalgia. Néha szoktam nézni a doksikat és ha megkeresném a progimat amit anno írtam még OS390-re (1995-ben volt) ma simán futna binárisan is egy mai mainframe-n minden szenvedés nélkül. Most elővettem egy 2000-ben írt C forrásomat és két nap volt mire kijavítgattam, hogy egyáltalán le tudjon fordulni, és további két nap, hogy azt csinálja amit annak idején csinált.És ez csak 23 év és nem 60 amit az egyik gyártó tud és támogat.

Hiányolom a normális doksikat. Most régen nem volt rá szükségem, de régebben a malloc (ami azért egy elég alapvető függvény) esetén jutottam odáig, hogy többen azt javasolták "olvasgasd a forrását" (akár még a stacko-n is), én nem az alapvető függvények forrását akarom olvasgatni ha asználni akaorm legyen egy normális doksi ami leírja, hogy mi és miért hogyan működik és részletesen.

Múltkor kollégám hatására elővettem a PDP11 doksiját (le lehet tölteni a netről) azért izgalmas mert igazán arra kezdték fejleszteni a unixot. Ott ül az ember a doksival a kezében és érti, hogy mit csinált a gép, és érti, hogy mi miért úgy lett egy csomó helyen. És hozzá voltak egészen jó doksik pl. a Fortran fordítójához is. Arról nem beszélve, hogy akkor még a "szabvány" szent volt és sérthetetlen, esetleg voltak "kiegészítések" de ez szépen látszott a doksiban, de ami a szabvány volt az úgy volt implementálva (ld. MS ahol egy rakás szabványos megoldás nem működik, mert ők másképpen gondolják).

2023. szept. 20. 13:11
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Még néhány dolog, ami eszembe jutott:

- Jó lenne, ha a Windows nem akarna mindenáron meggyőzni arról, hogy melyik a legjobb a böngésző, a legjobb videólejátszó, a legjobb képnézegető... majd én azt tudom, és ha át akarom állítani a defaultól, akkor ne kérdezzen vissza, hanem állítsa át.

- Ugyanígy jó lenne, ha nem nyomná a képembe a Onedrive-ot, a Windows 11-et és az egyéb vackait. Majd ha én akarom, akkor feltelepítem.

- A frissítéseknek sokkal gyorsabbnak és informatívabbnak kellene lenniük, jó lenne, ha látnám, hogy ténylegesen hol a tart a folyamat, mennyi van még hátra, stb.

2023. szept. 20. 15:19
 13/16 anonim ***** válasza:
21%

Még néhány dolog, ami eszembe jutott:

- Jó lenne, ha a Windows olvasna a gondolatainkban és kitalálná mit akarunk.

- Jó lenne, ha a Windows önmagát programozná olyanra amilyenre mi akarjuk.

- Jó lenne, ha a Windows előre jelezné a földrengéseket, árvizeket, vulkánkitöréseket.

2023. szept. 20. 16:31
 14/16 anonim ***** válasza:
3as vagyok, közbe eszembejutott vmi. Az bosszant kicsit, hogy miután leveszem töltőről a laptopot, a fényereje lecsökken, ezt az előző Macembe ki tudtam kapcsolni, a mostaniban nem, aztán lehet csak én nem találom ezt a gombot.
2023. szept. 20. 17:05
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

#14 - Displays/Advanced gomb, és az így megjelenő panelen találod a kapcsolót (Ventura).

A fentiből ki is derült, MacOS-t használok. Windows-ból hiányoltam a stabilitást (mára ez sokat változott, 10-11-el már nincsenek gondjaim), a Linuxon meg az egységes megjelenését a programoknak (menük/ikonok össze-vissza, gtk/qt/tudomisénmi, össze-vissza wighet-ek, stb.), a ronda fontokat (tudom, mára sokat javult), no meg hogy folyamatosan arra késztetett, hogy piszkáljam :-) Ez a korlátlan szabadság egy ideig jó, de aztán kezd borzalmasan időrabló lenni. Ezen a rendszeren meg rájössz, hogy mi miért és hogyan működik, és akkor működik. Nem kell vele csinálni semmit, koncentrálhatsz arra, amire az oprendszer való, hogy szoftvereket használj. Mac-en kapsz egy eléggé konzisztens felületet jó alapszoftver készletet és szinte mindent, amit Linuxon használtam meg tudom oldani itt is, de pl. nem kell lemondani bizonyos szoftverekről, amik Mac-en kívül csak Windows-on léteznek.

2023. szept. 21. 11:06
 16/16 anonim ***** válasza:
#15- köszi az infót, azonban ezt a panelt már próbáltam, és ugyanaz. Fent van maxon a fényerő, a töltő bedugva, de ha kihúzom akkor a fényerő leesik a felére, akár be van kapcsolva az utolsó előtti opció, akár nincs.
2023. szept. 21. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!