Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Miért ilyen kiállhatatlan a...

Miért ilyen kiállhatatlan a Linux közösség jelentős része?

Figyelt kérdés

Nagyon hosszú időn keresztül egyáltalán nem foglalkoztam Linuxszal egyáltalán, a munkámban csak Windows admin voltam (és vagyok, csak most már inkább Azure vonalon).

Viszont unatkozás miatt és kiváncsiságból tavaly év elején eldöntöttem, hogy Linuxot is kipróbáltom; és a célom most, hogy Linuxot is viszonylag magas szinten értsem (estleg egy RHCE vagy RHCA tanúsítvány is).

Az a vitriolos, elitista hozzáállás, ami Linuxos fórumokon és a Redditen megy egyszerűen kiábrándító.Magukat értelmesnek nevező emberek neveznek megvezetett birkának másokat csak azért, mert nem Linuxot vagy FOSS szotvereket használnak. Én is megkaptam már a "Micro$oft shill" (dedó...) jelzőt mert a tapasztalat miatt kényelmesebbnek gondolom a Windowst és a PowerShellt.

Tisztában vagyok vele, hogy nem minden Linuxos ilyen, az Arch wiki egy áldás és az Ubuntu fórumokon is vannak segítőkész emberek, de sajnos az én tapasztalatomban nem ez az általános.

Mi ennek a hozzáállásnak az oka?

2023. júl. 24. 09:30
1 2
 11/15 Thunderfairy ***** válasza:
84%
Windows felhasználók között is vannak ilyenek. Egy Linux felhasználó megszereti a rendszerét és nagyon rosszul esik amikor valaki mleszolja azt, sokszor elég durvám. Közbe meg az írásából látszik hogy semmit nem tud a Linux-ról. Egyszer volt hogy, manapság is tart, vissza mennék windows-ra. 1 év Linux után már fejvesztve menekülök vissza linuxra. Volt hogy azt mondtam hogy ha találok 10 érvet hogy miért Linux, akkor maradhat a Linux. 16 érvet egy 20-30 percen belül fel tudtam sorolni így maradt a linux a gépemen. Linux-hóz érteni is kell. Ha ezt nem tanulod meg akkor gyorsan menekülsz vissza majd windows-ra. Windows mewlett már nem nagyon tudok 5 normális érvet sem felsorolni. TEHÁT NEM KELL ANNYIRA LESZOLNI A LINUX-OT ÉS NORMÁLISAK LESZNEK VELED A LINUX FELHASZNÁLOK.
2023. júl. 25. 12:19
 12/15 anonim ***** válasza:
84%
Meg kell érteni a őket is, bár Linuxot használnak, de vannak közöttük is jó emberek. Szerintem mindenki azt használjon, ami neki tetszik.
2023. júl. 25. 15:06
 13/15 Tom Benko ***** válasza:
69%
Én főleg Arch és Ubuntu fórumokon fordulok elő, nem találkoztam még elitista meg beszólogatós kommentekkel. Mondjuk a Redditre nem járok, mert meglehetősen toxikus banda, szóval ott lehet.
2023. júl. 25. 16:01
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Egy dolog van, amit a Linuxos témakörben komoly hátrányként tudok felhozni, az pont az, amit írtál. Persze, ez sem teljesen így van, ahogy sokan gondolják, mert igazából a közösségnek csak a kisebbik része ilyne kiállhatatlan bunkó, a többség nagyon szívesen segít, sőt, én, akiket személyesen ismerek, mindegyikük olyan, hogy még tök alap dolgokat is szívesen elmagyaráznak. Jelen munkahelyemen hárman vagyunk Linuxosak, van köztünk egy vérprofi, olyan, akinek a kisujjában van minden, ami Linux, én olyan autodidakta módon eljutottam egy vállalható szintig (szóval mondjuk egy telepítés, vagy valami szolgáltatás bekonfigurálása nem okoz nehézséget, de azért vannak még fehér foltok), harmadikunk meg lelkes kezdőként érkezett, de fél év alatt már ő is egész profi lett. Egyszer nem tapasztaltam semelyikünktől senkinek az irányába, hogy bármi lenézés, vagy kioktatás lett volna. De a tágabb környezetemben is ismerek Linuxosokat, de összesen egyről tudok, aki képtelen értelmes ember módjára kommunikálni. Fórumokon, csoportokban, weboldalakon is hasonló az arány. Mondjuk egy 100 fő aktív taggal rendelkező oldalon van kb. 5 olyan, aki ez a kategória. De mivel ők a hangadók, ezért az embernek az az érzése, hogy az egész közösség olyan. Persze, az értelmesebbek meg inkább kerülik a konfliktust, mert őszintén: senki nem azért ját ilyen helyekre, hogy X év szakmai tapasztalat után is legyen egy köcsög, aki folyamatosan beugat neki.

Szóval összességében. vannak sajnos beképzelt, aszociális, unempatikus, elitista köcsögök, de a többség nem az. És egyre több helyen látom, hogy bizony ott barátságosak a tagok, sőt, ha olyan moderátor kerül pozícióba, akkor egyenesen tiltja is a nem megfelelő hangnemet.

Még egy megjegyzés: - főleg idehaza - más területeken is azért jellemzőek az említett tagok. Én már Windows fórumban is találkzotam lekezelő bunkóval. A magyar Arduino fórumot meg ott is hagytam, mert azért bocsánat, de én alapvető emberi jognak tekintem, hogy a kulturált viselkedést megkapjam, és attól, hogy valamiben kezdő(bb) vagyok, még ne tituláljanak debilnek. Külföldön egyébként ez annyira nem jellemző.

A Redditet meg amúgy sem szeretem. Ott általánosságban sok a nagy arcú. De például Fb-n sok olyan szakmai, vagy tematikus csoportban vagyok tag, ahol rendkívül segítőkészek. Nem akarok részleteket mondani, egyszer elkezdett érdekelni egy elég speciális terület, és egy olyan csoportban, ahol 90%-ban vérprofik voltak, hát... vettem a bátorságot, és egy nagyon kezdő dolgot kérdeztem. Mi volt a reakció? A csoprtban a legnagyobb májer egyből a segítségemre sietett, és mindent elmagyarázott olyan részletességgel, hogy még egy nálam kezdőbb is megértette volna. És örült, hogy valakit érdekli, és szeret segíteni azoknak, akik még nem jártasak a témában. Linuxosoknál is vannak ilyenek. Nem vedd önfényezésnek, de iskolai rendszergazda vagyok, és nem egyszer tartottam már (önként, juttatás nélkül) felkészítést Linuxból. Akár tanórai dolgokkal kapcsolatban, de olyanoknak is, akik egyszerűen csak érdeklődtek a téma felől. Sőt, számítógépekhez full laikusoknak is tartottam már Linux bemutatót, természetesen felhasználói szempontból. Mert a másik irritáló dolog, amit sokan hangoztatnak, hogy csak akkor van Linux felhasználó, ha minimum te magad fordítod a kernelt. Hát a nagy lóbrokit! Anyám is Linux felhasználó, pedig óvónő. Megmutattam neki a Win10-et, meg a Linuxot, melyik milyen, azt mondta, hogy a Linux elsőre jobban tetszik. ÉS azóta sem panaszkodott rá. Nagy Linuxos vagyok, de nem az a fajta, a ki vért köp, ha valaki más oprendszert használ. (Persze, szoktam néha szidni a MS-ot, a magyar Fb-oldalukról már ki is tiltottak, de ettől függetlenül mindenkinek a saját döntése, hogy mit használ. Barátnőm is azt használ, és nem vesztünk össze emiatt. Bár a Win10-et ö sem szereti, de azt mondta, akkor fog váltani, ha a játékokkal kevesebb lesz a macera. Az ő döntése, és én őt is megértem.) Szóval baromságnak tartom, hogy sokan lenézik azt, akik "csak" felhasználói szinten használnak egy rendszert. Bár ez is csak egy szűk, frusztrált, elitista réteg jellemzője.

Ezel egyébként azokból az egyénekből maradtak ránk, akik még évtizedekkel ezelőtt rettentő nagy májereknek érezték magukat attól, mert van számítógépük, és közülük is a szociálisan alulmaradt lényecskék azzal próbálták kompenzálni a sikertelenségeiket, hogy lenézték azokat, akik - leket, hogy pusztány csak azért, mert később jutottak géphet - alacsonyabb szinten álltak, és sokszor képesek voltak olyan "trollkodásokra" is, amiért ma akár még a bíróság is elmeszelné őket. Na, belőlük maradtak ránk ezek az elitista barmok, amik a Linuxos közösség legkártékonyabb tagjai. Akkor is, ha lehet, hogy szakmailag jók. Csak akkor foglalkoznának azzal, amihez értenek, és ne azzal, hogy másokkal mihamarabb megutáltassák az egész oprendszert.

Szóval én azt mondom, hogy ez ne szegje a kedved, barátkozz továbbra is a Linuxszal, mert - oké, lehet, ez kicsit elfogult kijelentés - egy szerethető, hatékony, és érdekes operációs rendszer. Csak próbáld távol tartani magad a bunkóktól. Nem tudom, hogy a Usenetben mennyire vagy jártas, de ott én elég kevés idiótát találtam a Linuxos hírcsoportokban. Mondjuk a hazaiak közül pont az Ubuntut (mármint a fórumot) hagytam ott, amihez a legutolsó lökést az adta meg, hogy az "elit" egyöntetűen tök helyesnek tartotta azt, hogy ott a "gyengéket" b***ogatják, és meglázzák. Ezt azzal magyarázták, hogy "ez mindenhol így van", és ez persze szerintük helyessé is tette a viselkedésüket.

Ez évek óta történt, nem tudom, hogy azóta történtek-e gyökeres változások, de pár hete újra felnéztem, háát... én személy szerint nem találkoztam most kirívó attrocitással, de azért van egy-kettő, akinek az arca nagyobb, mint az IQ-ja, és azért ahol tud, beleköt.

A Linux Mint hazai fórumáról ennyire nem rosszak a tapasztalataim, bár ott is azért megkaptam a fejmosást, amiét a kérdést anélkül tettem fel, hogy az oldalon szokásos kódmegosztón keresztül be ne másoltam volna az inxi kimenetét. Jó, azért nem küldtek el melegebb éghajlatra, de szerintem kevésbé lekezelő módon is közölhették volna. Tudod, tiupikusan az, amikor valakinek az írásából lerí, hogy csak azt várja, hogy mikor robbanhasson. De végül diplomatikusan megnyugtattam. A vicc egyébként az volt, hogy épp egy súlyos betegség után tértem haza a kórházból, és nem indult el a gépem. Csak init 1-ig (karbantartó mód) jutott. Én meg próbáltam segítséget kérni, igazából ha már túléltem azt, amit ha egy nappal később hívom ki a mentőt, akkor nem biztos, hogy túléltem volna, így is még évekbe telik a felépülés, de egyszerűen csak akartam volna a kedvenc játékaimmal egyet játszani levezetésként. Erre jönnek kötekedni, hogy miért nem mellékeltem külön kérés nélkül az inxi-t, meg hasonlók. De megírtam, hogy bocs, pár napja még életveszélyes állapotban voltam, nem vagyok jól, alig éltem túl, komoly neurológiai sérüléseket szenvedtem, és egész egyszerűen a sok sz** után szeretnék egyet játszani. Semmi több. Akkor kicsit átváltottak értelmesebb fázisba, és végül tudtak is segíteni (bár pár nappal később nekem kellett rájönni a hiba tényleges okára), de a következő kérdésemkor azért már jött a csipkelődés.

Bocsi a hosszú sztorizgatásért, de összességében:

1. Igen, ilyenek sajnos vannak. Máshol is, de itt sajnos tobzódnak.

2. Ez nem a rendszer hibája. Ettől még a Linuxot lehet köcsögösködések nélkül is szeretni.

3. Léteznek normális fórumok is, csak meg kell őket találni. ;-)

2023. júl. 25. 17:19
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

"az Arch wiki egy áldás" - Pedig pont közülük vannak sokan, akik lenézik a kevésbé hozzáértőket. "Mást használsz? Akkor nem is vagy szakember." Mondták ezt úgy, hogy 10 éve üzemeltetek Linux, meg néha FreeBSD szervereket.

"az Ubuntu fórumokon is vannak segítőkész emberek"

Mindenhol van mindenféle. A kérdés inkább az, hogy mennyire erős a moedrátorok keze, és mennyire hagyják a személyes konfliktusok elmérgesedését.

#1 "főleg ha megnézed a blackpanther OS Facebook oldalát"

Erről félve nyilatkozok, mert még a végén engem is beperelnek, mert rosszat merek róluk írni (fenyegetőztek már perrel olyanért is, amiben semmi rossz nem volt, csak szerintük "valótlan".), de ők azért eléggé egy belterjes közösség, nagyon sajátságos ideológiával.

"ahol néha még direkt provokálják is az embereket a Windows folyamatos leszólásával."

Az, hogy ha az ember kifejti, hogy miért gondol egy másik rendszert előnytelenebbnek, az azért nem provokáció.

"a Linux számomra olyannyira beteg, hogy nem vagyok hajlandó komolyabb erőfeszítést tenni azért, hogy akár egy tanúsítvány szintig elmenjek."

Na, ez inkább hangzik provokációnak. Én is használtam már mindkettőt, sőt, érintőlegesen MacOS-t, FreeBSD-t, BeOS-t, OS/2-t, meg még pár kisebb rendszert is, de legkevésbé a Linuxra és a FreeBSD-re tudnám mondani, hogy "beteg". Legkevésbé Linuxon érzem azt, hogy ez egy problémás oprendszer lenne, és leginkább pedig Windowsnál. De természetesen a te dolgod, hogy mit használsz, csak azért lássunk tisztán: te ugyanazt csinálod, amit a másik tábortól sértésnek érzed.

#3 "Hardcore játékosoknak is teljesen jó már a Linux, a Proton kompatibilitási réteg mindent elintéz"

Azért nem teljesen. Bár személy szerint semmi problémám nincs Linuxon a játékkal, és elég sokat játszok is, de azért erre a célra - főleg, ha a nagymenő "sok A-s" játékokról van szó, még mindig a Windows az előnyösebb. Persze, a Wine hatalmasat fejlődött az utóbbi 10-15 évben, eleinte alig volt használható, az iskolai példaprogramjainkat lefuttatta, de a játékok 90%-ánál elhasalt. Azóta ez a helyzet megfordult. A játékok több, mint felével simán megy, és ha olyan az ízlésed, előfordulhat, hogy az összes kedvenc játékod simán megy Wine/Proton alatt. És a helyzet évről évre javul, főleg mióta a Valve is felkarolta ezt a témát.

#5 "és főleg régi játékokkal"

Én szoktam újabbakkal is, de mellette nagy retrós is vagyok, és hát... némileg jobb retrózásra a Linux, mint a Windows. Futottam már bele párszor, hogy retrós, de Windowsos haverom panaszkodott, hogy X játék nem megy Win10-en, és most ezért kell egy Win7-et még telepítenie. Én meg megnézem... Linux, Wine... pikk-pakk fut. Nem tökéletesen másolja le a Wine a Windowst, de amit csinál, azt nagyon kompatibilisen.

#7 "Linus Torvalds eleve egy toxikus arc"

Én nem nevezném tocikusnak. Egy nagyon kedélyes, józan, és empatikus ember szokott lenni alapállapotban, csak vannak neki indulatkezelési problémái, elsősorban szakmai kérdésekben. De ezt ő is tudja magáról, és tesz is ellene. Nem mellesleg: ő egy ember. És mi a helyzet Bill Gates-szel? Nála arrogánsabb, toxikusabb vezető kevés van a Földön. Ő tipikusan az, akinél a dicséret az, ha csak félig döngöl a sárga földbe. Vagy Steve Jobs. Aki a saját "legjobb barátját" is átveri, meglopja, a saját lányát meg csak addig "szereti", ameddig a nevéből marketinget tud varázsolni, egyébként meg eldobja, mint egy darab kakigalacsint, addig szerinte nem kéne Linust ekézni. Neki is vannak hibái, kirohanásai, de emberileg egész korrekt.

"logikus, hogy olyan emberek gyűlnek köré akiknek imponál a viselkedése"

Még ha tényleg olyan toxikus is lenne a viselkedése, ez akkor sem lenne érv. Az Apple-t sem csak azok veszik, akik szeretik a barátaikat meglopni, és a lányukat letagadni. Az, hogy Linux milyen, az egy dolog. Magát a Linuxot meg nem egy ember fejleszti, és oké, Linus a kernel fő fejlesztője, és az ő nevéhez kapcsolják, de a Linux rengeteg, tőle független ember terméke.

#11 "Közbe meg az írásából látszik hogy semmit nem tud a Linux-ról."

Na, ott a pont. A Linuxot "kritizáló" hangok kb. 90%-a vagy sima trollkodás, vagy olyanok "véleménye", akik nem is ismerik a rendszert, csak hallottak róla valamit. Vagy valamikor, 20 éve egyszer távolról láttak olyat, és abból kiindulva vonnak le messzemenő következtetéseket. A legviccesebb, amikor az szokott lenni az "érv" a Linux ellen, hogy hát annak nincs grafikus felülete...

"Linux-hóz érteni is kell."

Ne haragudj meg, de ezzel nem teljesen értek egyet. Felhasználói szinten semmivel nem kell hozzá jobban érteni, mint Windowshoz. Annyi, hogy meg kell szokni, hogy kicsit máshogy néz ki a rendszermenü/Start menü, meg hogy mondjuk nem a Word a szövegszerkesztő, hanem pl. a Writer.

Ha pedig komolyabb dolgokat akar az ember csinálni, akkor Windowshoz is azért kell érteni. Egy AD-t bekonfigurálni, vagy egy csoportházirendet rendesen összehozni, meg ismerni a regisztry trükkjeit nem megy kisujjból.

Ami felhasználói szinten is azért tud szívatni, az a FreeBSD. Bár annak is vanak már olyan kiadásai, amiket - ha nem futsz bele kompatibilitási zűrökbe - egy laikus is képes használni.

Azért tűnhet úgy sokaknak, hogy a Linux "tanulósabb" rendszer, mert nem számolják bele azt, hogy előtte a Windowst éveken át tanulták. De még így is: az összes grafikus felületű, ablakozó oprendszer olyan szinten hasonlít egymásra, hogy kis logikával egyik ismeretében a másik használata sem nehéz.

"TEHÁT NEM KELL ANNYIRA LESZOLNI A LINUX-OT ÉS NORMÁLISAK LESZNEK VELED A LINUX FELHASZNÁLOK"

Nyilván ha valaki elkezdi a fórum témájaként szolgáló rendszert fikázni, akkor nem fogják tárt karokkal fogadni. :D Ettől még persze lehet mindenkinek véleménye, de úgy gondolom, ha az ember segítséget kér, nem célszerű egyből belekötnie a potenciális segítőkbe.

2023. júl. 25. 18:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!