Van-e olyan technikai berendezés és számítógépes program, amellyel régi (24x36 mm-es) negatív képek pozitív, digitális képekké alakíthatók?
Talán ők tudnak segíteni Budapesten :
Pl. az XnView képes "negatívot-pozitívot" csinálni egy képből.
Viszont még "analóg" negatívra gondolsz ? (Már a méret miatt)
Kell egy negatív szkenner. Ahhoz van program is, ami átalakítja a negatívot pozitívvá.
Vagy elviszed egy fotós boltba, ahol beszkennelik és kinyomtatják neked a pozitív képet.
Egyszer régen én próbálkoztam vele. Beszkenneltem a negatívot, és addig bohóckodtam egy képszerkesztővel, ameddig valami értékelhető eredményre nem jutottam.
De ezt kb. 25 éve csináltam, és a fene sem emlékszik már rá, hogy végül hogyan tudtam sikeresen átalakítani.
Anno talán a Paint Shop Pro-t használtam hozzá, de akármelyik képmanipuláló szoftver megfelel, amelyik képes komolyabb színmanipulációra. Pl. Gimp. Ha kellően elszánt vagy, akkor szerintem próbálkozz. :-) Arra viszont ügyelj, hogy a negatívot megfelelő felbontásban digitalizáld be!
A "135-ös" 24x36 mm-es
negatív beszkenneléséhez egy filmszkenner
vagy olyan lapszkenner kell, amivel lehet filmet is szkennelni:
viszont a rendes ilyen célú, nagy felbontású szkennerek drágák (100 ezer forint körül kezdődnek).
Ha nem nagy mennyiségű negatívot szkennelsz be, ha nem akarsz ezzel vacakolni, akkor inkább érdemes egy ezzel foglalkozó vállalkozást felkeresni.
Nem tudom hogy ez mennyit segít, de az XP Paint-ja tudta a negatív effektet.
Ha beszkenneled a negatívot, és negatívra állítod, akkor pozitívat kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!