Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux: RAID0 és RAID1 így...

Linux: RAID0 és RAID1 így működhet? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Működhet Linux alatt szoftveres RAID0 és RAID1 a következő módon:

- van 6 lemez, 2 TB-s mindegyik

Lemez1, Lemez2, Lemez3 összefűzve RAID0-nak

A RAID0 tükrözve a 4-5-6 lemezekre RAID1-ként(?).

Lehetséges lenne egy ilyen?

Tehát, védelem ha RAID0 esetén bármelyik lemez megsérül, nincs probléma...

2023. máj. 2. 17:56
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Igazából arra gondoltam, hogy "tanulási céllal" raknék össze egyet, hogy megtapasztalhassam a gyakorlatban hogy működik a RAID stb.

Gondoltam hogy pótolhtatlan adatokat tárolnék rajta, meg persze lenne róla mentés külső HDD-re.

Tehát még nincs kész rendszer, csak gondolkodom rajta.

Egyébként az is érdekes számomra, hogy mondjuk 6 lemez közül miképpen lehet megtalálni azt ami nem megy: "egyenként megfogom őket": "nah aha, ez nem zúg, ez ment tönkre"? :)

Sose láttam működnji RAID-et a gyakorlatban és ez foglalkoztat.

2023. máj. 3. 14:30
 12/31 anonim ***** válasza:

millio megoldása van hogy leled meg..

Mivel én home rendszert használok nem vagyok olyan profi mint aki hot swapra kényszerül a legegyszerűbb elvet követem:

a /proc/mdstat ban ott van minden

ha valami lehal azt ott lelem meg, de nekem egyszer kábel hiba miatt nem ment így nem emlékszem mit ír ki de látszik

smartctl -i devicename

és ott vannak a serialok. Én ezeket eleve felírtam mikor a gépet összeraktam mivel nehezebb cserélni, tekintve hogy nem volt 9 hdd + ssd-nek hely, így erősebb hilti szalagal vannak a lábak megcsinálva..

Szóval megnézem hogy melyik az a serial ami halott, kikeresem a listából vagy ha nem jelentkezik be akkor melyik az amelyik elveszett. A széria számot mivel a gép kiírja, illetve a hdd tetején is rajta van nem nehéz meglelni.

Kábel lehuz, berakom a másik hddt- addolom a raidbe ha kell és kész is.

Kb 4 percre kell ez alapján a gépet leállítani, bátrabbak működve is cserélhetik de teljesen felesleges otthonra.

2023. máj. 3. 14:59
 13/31 anonim ***** válasza:

Így van, sorozat szám alapján meg tudod lelni.

-Bár nálam windows alatt megy és betűjelet kap de ugyanaz a metódus, sorozatszám és már meg is van.

Hardveres RAID-nél egyszerűbb és hot-swap-ban mert van blink led.

"pótolhtatlan adatokat tárolnék rajta"

Akkor nem RAID kell hanem backup!

Ha folyamatosan változik a lemez tartalma akkor auto backup pl naponta vagy ahogy igény van rá.

Ha állandó akkor egyszer egy másik lemezre pl külső és kész.

Ha RAID-t akarsz tanulgatni akkor azt ne fontos adatokkal kezd!

Vehetsz egy RAID kártyát is és megtanulhatod kezdetben milyen a hardware-s raid.

De kezdheted azzal is hogy létre hozol több partíciót és azon tanulgatod,

-bár sok látnivaló nincs benne :)

Egyébként a RAID-n nincs mit tanulni, létrehozod és megy amíg megy, általában 1-40 évig is vagy amíg a világ világ.

A RAID folyamatos működésre lett kitalálva ahol mind a sebesség mind a hardware redundanciára épül, hogy leállás nélkül lehessen lemezt cserélni.

Persze létre hozhatsz pl egy RAID tömböt szofveresen és aztán újra telepíted a rendszer/vagy egy másik rendszerre és megnézheted hogyan kell felcsatolni egy másik rendszerben létrehozott RAID tömböt.

stb, stb.

2023. máj. 3. 15:44
 14/31 anonim ***** válasza:
Ha ilyesmit akarsz tanulni, akkor még az is lehet, hogy jobban jársz, ha nem a RAID-del foglalkozol, hanem a ZFS-sel kezdesz el ismerkedni. Tudja azt, amit a RAID, meg még annál sokkal többet is. Érdekesebb terület, mint az mdraid/hardver raid-ek.
2023. máj. 3. 16:41
 15/31 anonim ***** válasza:
Én lebeszélnélek róla, ameddig önmagadtól, labor körülmények között nem tudsz magabiztosan RAID-et kezelni. Mi lesz veled ha helyre kell hozni egy elszállt RAID tömböt? Itt fogsz siránkozni napokig a parancsokra könyörögve, mert nem tudod miket kéne kiadni?
2023. máj. 4. 00:10
 16/31 A kérdező kommentje:

Én is ettől félnék. :)

Valaki javasolta a hardveres RAID-kártyát valamely előző kommentben, ott meg úgy tudom akkor van probléma, ha a hardver elszáll és "nem találok ugyanolyat"...

2023. máj. 4. 05:22
 17/31 anonim ***** válasza:

Mostmár csak azt nem értem, hogy 1 napja osztjuk itt az észt. A raid Linux alatt 3 perc alatt megvan, csinál 6 imaget 1-1 gigasat rakeres a neten a leírást felépíti a tömböt, letorol 1-1 file-t majd másokat csinál azt addolja, kipróbálja ha egy 7. Tömböt ad hozzá majd expand.

És tulajdonképpen mióta a semmit osztjuk meg is lehetett volna csinálni.

2023. máj. 4. 06:17
 18/31 anonim ***** válasza:

"Valaki javasolta a hardveres RAID-kártyát valamely előző kommentben"

Én voltam.

Előnye?

Ha elszáll és egy a gyártó akkor minden gond nélkül felismeri.

pl volt egy dell perc 6i-m cseréltem h700-ra és mintha semmi se történt volna minden raid ment tovább.

dell - hp közötti egység nem tudom milyen, még nem tapasztaltam

Elméletileg soft raid-nél is így van.

linux-t annyira nem ismerem, de win alatt nincs ilyen gond.

Szerintem a linux sokkal rugalmasabb ilyen téren, csak ott ugye sokat kell parancs sorozni ha baj van.

2023. máj. 4. 10:57
 19/31 anonim ***** válasza:

18: sokat ??

Pont az, hogy keveset..

A titkos sok parancssor ennyi:

mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sdc1

mdadm parancs

/dev/md0 a raid tömböd, mert lehet ebből sok 100

--add

tegyen hozzá

/dev/sdc1 ez a merevlemez, vagy akár csak a merevlemez particiója, vagy egy távoli gépen levő storage..

Ennyi kell enter és szépen építi fel

még érdemes lehet de nem kell

mdadm --manage /dev/md0 --fail /dev/deviceneve

mdadm --manage /dev/md0 --remove /dev/deviceneve

egyik hibásnek jelöli a másik eltávolítja.

Ha így csinálja jobb, ilyenkor pl lemez csere is megoldható, simán a raid tömbön futás közben cserélheti ezzel a 3 paranccsal a diskeket, sőt ha a device name mint írtam egy másik 10 terás hddn egy 2 terás partició akkor az is lehet a raid tömb része nem csak a disk.

Ezen előnyök miatt, én is valamelyik dell perc controllert használom (tényleg nem tudom már hogy melyik) custom firmwarevel a léyneg hogy a hw raid ki van kapcsolva.. így minden lemez úőgy kezelhető ahogy akarom, ezzel a 3 sorral szinte minden megoldható, sőt mivel a diskeket egyenként látom így a smart monitoring is megbízhatóan megy, előre jelez már akkor ha gyanús hogy gond lesz, jellemzően sokkal komolyabb és kezelhetőbb a szoftveres megoldás..

... Sőt, én mivel nem nézegettem a hddket, csak ez a topic miatt lestem rá, derült ki hogy még a raid tömb nem vette észre mert ott még nem akart olvasni a hddn de a smart scan szerint már egyik hddn jönnek a bad sectorok.. Minden fut tovább kényelmesen veszek egy diszket, a legjobb ár / tb arányút berakom, mivel nincs több hely külső usb csatolóval, add-olom majd remove a rossz és amikor van kedvem a gépet szétszedni kicserélem. A többi helyet ami marad az új hddn használom majd nem fontos dolgokra tévéműsor felvétel etc..

na ezért jó a szoftver raid.. És akkor még az lvm-ről nem is beszéltem, amikor ha túl kell élni a meglevbő hardverrel a hibás sectorokat átteszem máshova, és a raid tömböm még életben maradhat a bad sectoros hddn is. Ami persze nem életbiztosítás de míg meg nem jön a másik hdd mégis biztonságban van minden..

2023. máj. 4. 11:18
 20/31 A kérdező kommentje:

"És tulajdonképpen mióta a semmit osztjuk meg is lehetett volna csinálni."

Értem, nem akarok senkit idegesíteni, pár hónapja próbáltam, a tömb felépítéséig jutottam, "loop-hozzárendelésekkel" (sima fájlok, losetup, stb) próbáltam, jól belassult és reboot-kor elszállt az egész.

Hardveres RAID: elvileg a MSI B450-A Pro Max lapom is tudja, csak még nem mertem próbálni.

2023. máj. 4. 11:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!