Mért nem megy egy gépen külön partíción az egymás mellét telepített XP és Windows 7?
Más gépen simán megy így, már nem egyre telepítettem fel. A másik gépemen is így fut és az indulásnál kell kiválasztani, hogy a Win7, vagy az korábbi verzió (XP) töltődjön be.
Most vettem egy Samsung N150-es netbookot. Gyárilag XP van rajta előretelepítve. Mivel ugyan ezt a típust árulják Win7-tel is, gondolom egy külön partícióra felteszem, hogy megnézzem, hogy muzsikál rajta.
Fut is szépen, de eltűnt az XP. Vagyis fizikailag rajta van a merevlemezen, de az induláskor nem lehet választani a kettő között.
Aztán lefuttattam megint az XP-s partíción egy XP telepítést. Ekkor lett Xp, de a Win7 tűnt le megint ugyan így.
Ez mitől lehet? Mi a gond? És mit lehetne tenni ellene? Lehet, hogy a BIOS-ban kéne valamit beállítani? Bár ahogy átfutottam, nem láttam erre vonatkozó beállítást.
22:08
Az nem lehet!
Többször telepítettem már ugyan ezeket a verziókat, ugyan ezekről a lemezről, úgy hogy előbb volt fent az XP és utána a 7. Nem volt semmi probléma.
Egyébként fordítva is próbáltam ezen a gépen, úgy se megy.
Valami konkrétabb válasz nincs esetleg? Mert beleőszülök mire végigbogarászom a Google-n található összes cikket.
Arra gondoltam, esetleg valaki konkrétan találkozott ilyennel és rögtön tudja rá a választ.
Egyébként legrosszabb esetben legyalulom a gépre előre föltelepített minden szir-sz@rt. És föltelepítek egy teljesen új XP-t és 7-t.
Köszi szépen. :)
Na majd ezt megpróbálom.
22:08
============
Nem beszélj hülyeségeket! Először mindig a korábbi verziót kell feltelepíteni!
A kérdezőnek:
==============================
Valószínűleg a rejtett recovery partíció kavart be. Az EasyBCD vagy a VistaBootPro megoldhatják a problémádat.
EasyBCD-vel pl ezt kell csinálni:
Az Add/Remove Entries alatt válaszd a Windows NT/2k/XP/2k3-az a legördülő menüből, add meg egy nevet (mondjuk Windows XP), ezután Add Entry. Partíciónak az XP-ét add meg. Save. Ezután a Manage Bootloader résznél Reinstall the Vista Bootloader legyen kiválasztva és nyomd meg a Write MBR gombot.
Köszönöm Neked is!
Hétvégén lesz időm, majd meglátom mit tehetek.
Köszönöm még egyszer, ez a program megoldotta a problémát.
Bár nálam az utolsó válaszolóval szemben fordított volt a felállás. Mivel a gépen Xp volt előtelepítve, először az került fel, utána a 7. De ez nem okozott problémát.
Sőt 2 Windows 7-es (vagy XP-s, már nem emlékszem) boot bejegyzés lett. Valahogy megjavult az eredeti is. De azt ezzel a programmal töröltem, így már minden rendben, úgy működik, ahogy elképzeltem.
Vannak viszont más furcsaságok, amik lehet hogy egy külön kérdést megérdemelnének:
Pl ha először Xp volt futtatva a gépen és kikapcsolás után a 7-t indítanám, akkor a betöltés épphogy elkezdődik és rögtön újraindul a gép. Ekkor hibakereséssel akar indítani, de semmilyen hibát nem talál.
Ugyanezt eljátssza egyébként fordítva is, ha a 7 után indítom az Xp-t.
Ha Xp után Xp-t, vagy 7 után 7-t indítok, akkor probléma nélkül indul, nem lövi vissza magát.
A másik dolog, hogy míg Xp alatt tökéletesen tudom állítani a kijelző fényerejét, addig 7 alatt hiába nyomkodom a megfelelő billentyűkombinációt (notebookról van szó) nem reagál. Pedig a videokártya driver fent van a 7-en is. Szóval ez számomra rejtély, hogy mért csinálja. De majd meg vakulok, mert max fényrőn van a kijelző és nem tudom lejjebb venni. XP alatt meg nincs ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!