Van valahol olyan honlap, videó ahol 'konyhanyelven' elmagyarázzák mi is az a git, github és hogyan kell telepíteni, használni?
Még csak most csöppenek bele a programozás világába és ezt a git-et és githubot egyszerűen nem értem.
Mielőtt jönnének a gonoszkodó kommentek: képes vagyok nehezebb dolgokat is megérteni, de először nekem konyhanyelven kell megértenem azt amit tanulok hogy utána a nehezebb verziót is fel tudjam fogni.
Azt értem, hogy a segítségével közzé tudom tenni a kódjaimat, hogy mások is lássák. Már le is töltöttem a gitet, a git bash-t és beregisztráltam GitHubra. Már azt is értem, hogy ahhoz, hogy le tudjam menteni a gépemről a kódot GitHubra, különböző kódokat kell megadnom (git add ., git commit, git push ..stb).
Viszont hiába csinálom ezeket, folyton hibaüzenetet ír ki. Most pl. létrehoztam egy repot, klónoztam a gépemre. Eddig ok. Raktam bele egy html fájlt, a README-ben átírtam a nevet.
Ha git statust nyomok, ilyeneket ír ki: warning: could not open directory 'Application Data/': Permission denied
Ha git add . -ot írok be ezt írja ki (meg csomó minden mást):
warning: adding embedded git repository: Desktop/GitProg/proba_git
És mivel most kezdtem el a tanulását, semmit nem értek belőle.. Nem értem mit csinálok rosszul? Tutorial alapján csináltam mindent, mégse engedi lementeni a dolgokat úgy mint a videóban..
Én a Github repót létrehozását elhalasztottam volna, az legyen inkább a második lépés.
Első lépés, hogy feltelepíted. Ez meg van.
Második lépés, hogy van egy mappád, amiben vannak a megosztandó kódok (tehát egy projektmappa). Elindítasz egy parancssort, belépsz ebbe a mappába, és beírod, hogy git init.
Nálad valószínűleg az a hiba, hogy a C:\users\felhasznalonev mappában van. Ilyet ne csinálj, ami ott van, azt te biztos, hogy nem akarod feltölteni sehova sem. Csinálj egy mappát mondjuk egy másik partícióra, ha van, vagy a Dokumentumok mappádba.
warning: adding embedded git repository: Desktop/GitProg/proba_git
Ez valószínűleg azt jelenti, hogy abban a mappában már van egy .git mappa (tehát az már egy git repó).
Teszt gyanánt csináltam a D: meghajtómra egy mappát, másoltam bele három képet. Aztán parancssorban inicializáltam abban a mappában a git repót, megnéztem a státuszt, hozzáadtam a fájlokat követésre, beküldtem az első commitot, megint néztem egy státuszt, hozzáadtam egy távoli tárolót (a saját szerverem, ssh-n keresztül tudom elérni), és végül "git push..." paranccsal feltoltam a cuccokat a szerverre.
Itt megnézheted a folyamatot: [link]
Most jön a fordított eset, amikor van egy git repó, klónozom, belépek a mappába, kilistázom a tartalmát, törlök egy fájlt, egy másikat átnevezek, hozzáadok mindent (ez az átnevezett fájl miatt kell), és visszatöltöm a szerverre: [link]
Nagy nehezen kezdem érteni miről van szó, viszont még van egy valami, ami nem teljesen világos, ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
Jól értem, hogy git init-et inkább akkor használok ha ÉN kezdem el a projektet és utána másoknak ha becsatlakoznak akkor már csak klónoznia kell githubról? Vagy git initet akkor is használhatok amikor már egy kész projektbe csatlakozok?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!