Hogyan lehet megoldani Excelben (2016 és régebbi verziókban), hogy a Felhasználó ne tudja elmenteni a "Mentés", vagy a "Mentés másképpen" lehetőségek egyikével sem az általa megnyitott Excel fájlt?
Lemaradt, hogy az "Írásvédett"-é tételt ismerem.
Olyan megoldásra lenne szükségem, ami jó esetben a másként és máshova mentést sem engedélyezi. (De úgy sejtem, ilyen sajnos nem lesz.)
Kicsit bonyolultabb, amit szeretnék.
Legyen a fájl neve "Makrók.xlsm".
Ez egy makrókat tartalmazó fájl, amivel a Felhasználó(k) által kiválasztott munkafüzetek adataival szeretnék műveletek végeztetni és a változtatásokat átvezetni (visszavezetni) és menteni az egyes munkafüzetekben.
Ezek a munkafüzetek normál, makrómentes munkafüzetek.
A makrók hatására a megnyitáskori állapotához képest megváltozik a "Makrók.xlsm" fájl is. Azért nem szeretném, hogy rá lehessen menteni, mert fontos lenne, hogy minden megnyitásakor ugyanarról az alapállapotról induljon a munka (fájl).
Egyéb járható út híján most a cella-munkalap-munkafüzet védelem bekapcsolása és a fájl írásvédetté tétele tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. Ezzel el tudom érni, hogy ne tudják megváltoztatni a Makrók.xlsm fájl tartalmát (működését), és írásvédelemmel az is elkerülhető, hogy a Makrók.xlsm fájl munka során megváltozott munkalapjai elmentődjenek.
Fontos, hogy a Makrók.xlsm fájl ismételt megnyitásakor mindig változatlan adattartalommal induljon el a fájl.
Kicsit talán túlrészleteztem, de remélhetőleg érthető volt a gondolatmenetem.
"ha jól értem az a bajod, hogy nem tudod a makrót úgy megírni, hogy ne változtassa meg saját magát"
Nem. Nem érted jól.
Megtudom úgy írni, hogy ne változtassa meg saját magát, de nem ez volt a kérdés, hogy én meg tudom-e úgy írni, vagy hogy miért jó/nem jó, ha ezen koncepció mentén kell megvalósítani a projektet.
Ahogyan az sem volt kérdés, hogy vajon mennyire vagyok balf*sz, ha ...
Barátom!
Nagyobb örömöd ne legyen az életben, minthogy itt minősítgeted és elmentegeted magadnak az általad érthetetlennek minősített kérdéseket, elgondolásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!