Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogyan lehet megoldani Excelbe...

Hogyan lehet megoldani Excelben (2016 és régebbi verziókban), hogy a Felhasználó ne tudja elmenteni a "Mentés", vagy a "Mentés másképpen" lehetőségek egyikével sem az általa megnyitott Excel fájlt?

Figyelt kérdés
Már az is elégséges lenne, hogy a "Mentés" opciót ne tudja használni.

#Excel #Excel 2016 #Excel fájl Mentés tiltása #Excel fájl Mentés korlátozása
2023. jan. 25. 11:45
 1/7 A kérdező kommentje:

Lemaradt, hogy az "Írásvédett"-é tételt ismerem.

Olyan megoldásra lenne szükségem, ami jó esetben a másként és máshova mentést sem engedélyezi. (De úgy sejtem, ilyen sajnos nem lesz.)

2023. jan. 25. 11:59
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha azt akarod, hogy csak olvasni tudják, beleírni ne tudjanak és azt el se tudják menteni, arra való a PDF formátum. Exportáld ki PDF-be a táblázatot és meg van oldva.
2023. jan. 25. 12:23
 3/7 A kérdező kommentje:

Kicsit bonyolultabb, amit szeretnék.

Legyen a fájl neve "Makrók.xlsm".

Ez egy makrókat tartalmazó fájl, amivel a Felhasználó(k) által kiválasztott munkafüzetek adataival szeretnék műveletek végeztetni és a változtatásokat átvezetni (visszavezetni) és menteni az egyes munkafüzetekben.

Ezek a munkafüzetek normál, makrómentes munkafüzetek.

A makrók hatására a megnyitáskori állapotához képest megváltozik a "Makrók.xlsm" fájl is. Azért nem szeretném, hogy rá lehessen menteni, mert fontos lenne, hogy minden megnyitásakor ugyanarról az alapállapotról induljon a munka (fájl).

Egyéb járható út híján most a cella-munkalap-munkafüzet védelem bekapcsolása és a fájl írásvédetté tétele tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. Ezzel el tudom érni, hogy ne tudják megváltoztatni a Makrók.xlsm fájl tartalmát (működését), és írásvédelemmel az is elkerülhető, hogy a Makrók.xlsm fájl munka során megváltozott munkalapjai elmentődjenek.

Fontos, hogy a Makrók.xlsm fájl ismételt megnyitásakor mindig változatlan adattartalommal induljon el a fájl.

Kicsit talán túlrészleteztem, de remélhetőleg érthető volt a gondolatmenetem.

2023. jan. 25. 13:26
 4/7 anonim ***** válasza:
57%
Egyáltalán nem érthető...
2023. jan. 25. 19:47
 5/7 anonim ***** válasza:
57%
De ha jól értem az a bajod, hogy nem tudod a makrót úgy megírni, hogy ne változtassa meg saját magát. Mert ha jól értem az a bajod, hogy ha lefut a makró megváltozik a makrok.xlsm fájl is. Ezt mi felénk úgy, hívják (magyarul), hogy "hibás koncepcióval alacsony hozzáértéssel elkövetett balf*ág". Meg kell írni rendesen a makrokat és akkor nem lesz ez a baj, hogy más változattal indul. És akkor nincs ilyen probléma. Vagy ha a feladat összetetebb akkor meg nem excel táblákkal kell a felhasználó idejét rabolni, hanem kell egy rendes rendszert összerakni amelyik MŰKÖDIK és használható. Itt a hozzáértés teljes hiányának legszebb példáját látjuk. El is mentem, mert még jól fog jönni később.
2023. jan. 25. 19:50
 6/7 A kérdező kommentje:

"ha jól értem az a bajod, hogy nem tudod a makrót úgy megírni, hogy ne változtassa meg saját magát"

Nem. Nem érted jól.

Megtudom úgy írni, hogy ne változtassa meg saját magát, de nem ez volt a kérdés, hogy én meg tudom-e úgy írni, vagy hogy miért jó/nem jó, ha ezen koncepció mentén kell megvalósítani a projektet.

Ahogyan az sem volt kérdés, hogy vajon mennyire vagyok balf*sz, ha ...

Barátom!

Nagyobb örömöd ne legyen az életben, minthogy itt minősítgeted és elmentegeted magadnak az általad érthetetlennek minősített kérdéseket, elgondolásokat.

2023. jan. 25. 20:18
 7/7 anonim válasza:
Ha-ha-ha.Megírhatod olyanra amilyenre akarod.Én akkor is elmentem a képet kedvem szerint és ezt sokan mások is ismerik és nem kell hekkernek lenni hozzá.Írásvédett - mentés - mentés másképpen - nem oszt nem szoroz.Sajnos vagy nem de ki lehet játszani.Működik a dolog mert már több alkalommal kijátszottam hátulról mellbe.Nem vagy balf*sz csak naiv ebben a kérdésben mert a kis kapú nyítva.
2023. febr. 11. 13:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!