Windows 10 boot menü: boot-olható eszköz hozzáadása?
Windows 10 alatt boot menüt szeretnék létrehozni:
alapértelmezett: "Windows indítása"
Második menüpont: egy - általam megadott - lemez boot-olása.
Miképpen lehetséges ezt kivitelezni és mennyire egyszerű?
Fontos lenne, hogy x másodperc után ne indítsa az alapértelmezett eszközt, hanem várjon a kiválasztásra és Enter megnyomására.
Easy boot cd? Ilyenre gondolsz?
Windows lemezkezelőben valami módon elő lehet hozni hogy hozzá tudjak adni más boot eszközt is?
"x másodperc után se indítsa az alapértelmezett eszközt, hanem várjon" a végtelenségig....
Ennek sok értelme van 🚸
Ha meg másik lemezen van arra ott a post F8 F11
A gép azt játsza, hogy indításkor 10 esetből 8 alkalommal a F11 hatására szürke lesz a képernyő és nem jön be semmi.
"Ennek sok értelme van"
Nem fogok mindig magyarázkodni mit miért szeretnék/nem szeretnék, mi miért jó nekem/nem jó nekem.
Alapjáraton nem tudsz ilyet, mert nem a Windows kezeli a bootsorrendet, hanem az alaplap BIOS-a. Vannak olyan alaplapok, aminél lehet plusz boot eszközt hozzáadni, de csak akkor, ha felismeri, hogy van is olyan eszköz a gépben. Ha mondjuk van egy optikai meghajtó, amibe beteszel egy live boot lemezt, akkor beállíthatod, hogy először arról bootoljon, és jó esetben a várakozási időt is állíthatod.
Ha olyat akarsz, amit leírtál, abban az esetben valóban az EasyBCD-vel tudsz mókolni. Ez a program neve.
Egyébként az esetek többségében sokat szokott segíteni, ha leírod a problémát, és alternatívát mutatunk rá, mint ha kitartóan próbálkozol valamivel, ami nem megvalósítható :D (tapasztalat)
Értem, köszönöm.
Olyan is összehozható az általad említett eszközzel, hogy például készítek egy boot CD-image-t, beállítom neki hogy boot menüt szeretnék, egymás alá tegye a következőket:
/dev/sda
/dev/sdb
Valamelyik indítását ajánlja fel.
Nem kell hogy bármi más történjen, csak "dobja tovább" a boot-olási lehetőséget.
A biosban nálam max 65535s (=18óra) várakozás állítható be. Nem értem miért kell a kérdezőnek ennél több idő a kiválasztáshoz (lehet lassúak a reflexei) de joga van hozzá. :)
Egyébként a windows nak is van ahogy az #1 már említette, ha csak 1 fizikai lemeze van a kérdezőnek. De ott nem tudom mennyi a max várakozás.
A várakozási idővel kapcsolatos problémámmal kapcsolatosan további kellemes gúnyolódást kívánok.
Vak vagyok, a menüben nincs beszédtámogatás, a nyilakkal én szeretném kiválasztani melyik rendszer induljon. Gép indulásakor nem pittyen a gép.
Fárasztó mindig magyarázatokat találni hogy ne induljon be a "totál értelmetlen a mit akarsz" c. kötekedés.
Meg fogom tudni oldani szerintem, már találtam olyan netes forrást, ami alapján remélhetőleg biztos hogy összehozom egy CD-n amit szeretnék.
Egy másik bootloader az pl. a Grub2, ott majdnem biztos vagyok benne, hogy lehet végtelen várakozási időt megtenni. Viszont azt nem tudom, hogy a windows lemezére telepíthető-e, de cd-re vagy usb-re igen.
A beállítása mondjuk nem feltétlen a legegyszerűbb, valszeg linux parancssorból kell
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!