Linux rendszerekből hogyan lehet kiirtani a systemd-journald és egyéb naplózó szolgáltatásokat?
Próbáltam a következőt:
"sudo systemctl stop systemd-journald", majd a többi, ezt elindítani tudó szolgáltatást is (systemd-journald-audit.socket, systemd-journald.socket, systemd-journald-dev-log.socket) leállítottam, majd utána letiltottam őket a "systemctl disable" paranccsal. Sajnos hiába, egy reboot után visszajön, mintha le se tiltottam volna, és már kapásból be is tesz 32 MB adatot a /var/log/journal mappába! Hogyan lehetne ezt végleg kikapcsolni? Vannak esetleg még egyéb ilyen naplózó dolgok? Ha nem okoz gondot ezek kikapcsolása, akkor szeretném kikapcsolni az összes ilyet, csak hogy ne írkáljon az SSD-re, és ne fusson a háttérben feleslegesen, mikor úgyse nézem meg soha a rendszer naplókat. Igazából a /var mappában szinte csak ilyesmik és ehhez hasonló dolgok vannak, nem tudom, hogy ezek nagy része mennyire elengedhetetlen a rendszer működéséhez, de ha nem annyira fontos a tartalma, akkor jó lenne csökkenteni ott is a dolgok számát. Ezt a systemd-journald dolgot egyébként próbáltam tiltani Fedora 37-en és Ubuntu 20.04-en is, de mindkettő rendszeren visszajött.
Ezt a ChatGPT dobta ki neked?
Ez teljesen más, mint amire a kérdező gondol! És ezt pláne nem szabad csesztetni, mert ha az ext4 naplózása le van tiltva, akkor egy rosszkor érkező áramszünet, egy lefagyás vagy bármilyen más probléma is simán tönkreteheti a rendszert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!