Mit csinálok rosszul? LibreOffice Calc, .csv fájl importálása.
Van egy .csv fájlom. Egyetlen képlet van benne. A képletben van egy hivatkozás egy másik sheet-re:
"=COUNTIF($OtherSheet.A2:A100;""Whatever"")"
Ha ezt így - értelemszerűen a felesleges idézőjelek nélkül - egy cellába másolom, működik, megmutatja, hány Whatever van az OtherSheet A2:A100 tartományában.
Viszont ha .csv-ből nyitom meg, akkor a cellába így kerül be:
=COUNTIF($othersheet.a2:A100;"Whatever")
Azaz kisbetűssé alakítja a hivatkozott sheet nevét (ami mindegy) és a pont utáni tartomány első betűjét (ami marhára nem mindegy).
Miért?!
Ha a cellában átírom a .a2-t .A2-re, működik a képlet.
De mivel a valódi .csv fájlban többszáz képlet van, nem tudom, nem akarom egyesével átjavítgatni a hivatkozásokat.
Mit csinálok rosszul, miért alakítja megnyitáskor kisbetűssé?
Importáláskor az előnézeti ablakban helyesen jelenik meg.
Ha a képlet nem tartalmaz hivatkozást másik sheetre, akkor helyesen nyitja meg.
Esetleg az autocorrect beállításait tudod megnézni, hátha azok okozzák, de egyébként elég fura
Végigmentem a beállításokon, mindent kikapcsoltam, de nincs változás.
Vizualizáltam a problémát, hátha így érthetőbb:
Version: 7.4.3.2 (x64) / LibreOffice Community
Build ID: 1048a8393ae2eeec98dff31b5c133c5f1d08b890
CPU threads: 8; OS: Windows 10.0 Build 19045; UI render: Skia/Vulkan; VCL: win
Locale: hu-HU (en_DE); UI: en-US
Calc: CL
---
Időközben már sikerült a megoldandó problémán túllépni, bár a jelenség továbbra is fenn áll.
Mint kiderült, .csv importálásakor új táblázat nyílik, amiben ugye nincs jelen a hivatkozott munkalap, és ez okozHATja a gondomat (de hoyg miért és másnak miért nem az nem tisztázott).
Viszont mivel kaptam egy ötletet, hogyan tudom egy művelettel az összes képletet (többszáz van a valódi fájlban) újraszámoltatni, innentől a probléma már nem érdekel különösebben.
Mondjuk jó lenne tudni miért alakítja át a szöveget és hogyan lehet megakadályozni, mert rühellem ha egy gép okosabbnak hiszi magát nálam, de félek, ez már sosem fog kiderülni.
Németországban élek, sokmindent használok németül, de a Windows és a LibreOffice is angolul van telepítve. És bár német billentyűzetet használok, de magyar kiosztással, csak hogy még nagyobb legyen a káosz. :)
Az import ablakban állíthatom a karakterkészletet és a lokált ahova akarom, az eredmény ugyanaz: az import ablak alján még teléjesen jól néz ki, majd ha leokézom, mire megnyílik, kisbetűs lesz.
Az egyébként biztos, hoyg aahoz van köze, hogy importáláskor nem létezik az adott munkalap, mert ha létrehozom majd nyomok egy Find and Replace-t, ahol minden "="-et "="-re cserélek, akkor a csere végeztével a formula is visszaáll nagy kezdőbetűre...
Komisch.
De mint már említettem, az eredeti probléma - ha hülyén is, de - megoldva, úgyhogy emiatt ne fárassza magát senki, az eddigieket pedig köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!