Hogyan tudnám ezt az osztást legegyszerűbben kiszámoltatni Excelben?
Van több ezer tört szám az A oszlopban, és ugyanennyi a B oszlopban. Az A oszlop számait kéne a B oszlop számaival soronként elosztani, a kapott eredményeket összeadni, és a végeredményt kiíratni egy cellába.
Tehát nem úgy, hogy elosztom az A oszlop végösszegét a B oszlop végösszegével, hanem A1/B1+A2/B2+A3/B3,...
Lényeges nehezítés, hogy semmilyen segédcella ne legyen, és ugyebár egyesével sem írhatok be több ezer hivatkozást függvénybe =(A1/B1)+(A2/B2)+(A3/B3) ....
Megvalósítható ez bármilyen függvénnyel vagy mindenképp segédcellát kéne alkalmazni a soronkénti összeadásokhoz?
Nem tudom, mi az a rengeteg minden, mert elég széleskörűen dolgozok benne, és eddig még nem ütköztem olyan függvény-szintű problémába, amit Excelben meg tudok valósítani, Google-ben meg nem. Nyilván vannak hiányosságai, és nem tudja teljes mértékben helyettesíteni, de bizton állítom, hogy az esetek többségében a Google-el is el lehet végezni a feladatainkat.
Sőt, kifejezetten tetszik, hogy egyszerűen tudok saját függvényeket kreálni, és hogy van benne, szintén egyszerűen használható checkbox funkció, ami 1 kattintásra feltölti a cellákat, és sokkal jobban néz ki tőle a táblázat, mint 0/1-el babrálni. Nem beszélve arról, hogy ingyen tudok olyan dokumentumot létrehozni, amibe bárki bele tud nyúlni.
Lásd, például ez sem működik Sheet-ben. Excelben vektort számol az (A1:A3)/(B1:B3), Google Sheet csak az A1/B1 eredményt adja vissza egy cellában. Innen kezdve a SUM sem fog működni, ami Excel esetében a vektorösszeget számolja.
De Sheet-ben van QUERY() függvény is ami meg Excelben nincs jelen. Excelben VBA makrókat írsz, Sheetben meg javascriptet. Van eltérés bőven.
Van. Mondjuk jó tudni, hogy milyen verzióról van szó. :D amit írtam scriptet az VBA, nekem egy 2007-es excelem van, abban nem jó a #13-as megoldása, nem tudta értelmezni (kipróbáltam). Viszont a SZORZATÖSSZEG úgy néz ki, hogy univerzálisan jó.
Vagy marad a scriptelés VBA/JS-ben, ha valami nem megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!