A legtöbb szoftvert miért alapból világos témára csinálják?
Azt vettem észre, hogy a legtöbb szoftvert előbb csinálják meg világos témára, mit sötétre, ha egyáltalán megcsinálják sötétre.
Pl. felraktam az ElementaryOS-t, és amikor először elindítottam, világos témával volt.
Nem értem ennek a lényegét, mert a legtöbb ember amúgy is a sötét témát preferálja, úgyhogy nem úgy lenne a logikus, hogy a szoftvereket alapból sötétre csinálják?
"mert a legtöbb ember amúgy is a sötét témát preferálja"
Mit mondtál, hol érhető el a statiszika, amiból ezt a következtetést vontad le?
A legtöbb ember nem a sötétet preferálja. Sőt, mondok még jobbat: mindenki azt hiszi, hogy a sötét témák szemkímélőek, de pont az ellenkezője igaz. Pont ezért nem írnak manapság már a gyerekeknek az iskolákban sem fekete táblára fehér krétával, hanem leginkább zöldre.
Én pl. nem is ismerek olyan nagy látogatottságú weboldalt, ahol a default beállítás a sötét mód lenne (már ha egyáltalán van). Ez nem véletlen.
"a legtöbb ember amúgy is a sötét témát preferálja"
Nem.
A legtöbb felhasználói szoftver színeit pedig egyébként sem közvetlenül állítják be, hanem a rendszer beállításaiból olvassa ki a szoftver.
Módosíthatod a böngésződ alap css-ét (ez alapján jeleníti meg a weboldalt, ha nincs minden megadva a weboldalban), hogy minden weboldal sötét legyen
weboldalt én sem, de alkalmazásokat igen.
Pl. Discord, Visual Studio Code ...
"Módosíthatod a böngésződ alap css-ét (ez alapján jeleníti meg a weboldalt, ha nincs minden megadva a weboldalban), hogy minden weboldal sötét legyen"
Persze, sőt kliens oldalon átírhatom az egész CSS-ét minden oldalon úgy, hogy hupilila legyen a háttér és a betűk citromsárgák, de ezzel mit akartál modani?
"Pl. Discord, Visual Studio Code ..."
Remek, és van másik pár százezer, amiben meg nincs.
Pl. a Visual Studioban (ha már Code) is az alap téma a világos, nem pedig a sötét. A munkahelyemen is a fejlesztő kollégák többsége világos témát használ. Én mondjuk pont sötétet, de attól még látom, hogy a többség nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!