A Linux futtatható állományoknál miért nincs kiterjesztés?
Figyelt kérdés
Arra gondolok, hogy pl a Windowsnál van az .exe kiterjesztés a futtathatóknál. A Linuxnál miért nincs semmi? Olyanról hallottam, hogy .elf kiterjesztés, de nem szokták kitenni. Értem én, hogy a Linux nem követeli, hogy legyen bármi is írva, akár egy .png képet is felismer kiterjesztés nélkül, de na, szerintem csak jobb lenne, ha lenne rendesen kiterjesztése a futtathatóknak is. Bár gondolom megvan az oka, hogy miért nincs, vagy csak nagyon ritka. Na de mi az oka? Nekem valahogy jobban tetszene, ha rendesen kiterjesztés hozzáírással lehetne indítani a programokat.2022. aug. 22. 23:01
11/14 anonim válasza:
"szerintem csak jobb lenne, ha lenne rendesen kiterjesztése a futtathatóknak is"
Ez azért van így, mert Windows-on nőttél fel. Ha Linux rendszereken lógtál volna gyerekkorodtól, akkor az lenne furcsa, hogy minek az az "exe" oda. :)
Egyébként a Win is felismeri az exe fájlokat, kiterjesztéstől függetlenül, sőt, szerintem már a DOS is felismerte pl. az .exe fájlokat a belső szignatúráról, hiába volt .com a kiterjesztésük.
12/14 anonim válasza:
11: A belső struktúra alapján tudta, hogy .com vagy .exe de ha más kiterjesztése votl meg se találta, hogy elindítsa. Az .bat .com es .exe kiterjesztésben kereste a futtathatót. A linux rendszerben van a +x bit a jogosultságoknál, és onnan tudja, hogy futtatható v. sem. Más megközelítés.
13/14 anonim válasza:
És a +x bit nem kerül rá magától, azaz olyan sincs, hogy jön e-mailben egy vírus és azt elindítod két kattintással.
Meg Windowsban futtatható a .scr kiterjesztés is, amit a felhasználók 99%a nem tud és a malwarek előszeretettel használják.
14/14 anonim válasza:
13: Meg a dll-ek, meg az XLS meg egy rakás egyéb fájlformátum is futtathatóvá vált, és tartalmazhat binary executable csatolmányokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!