Honnan lehet a Linux Terminál parancsokat meg tanulni?
Figyelt kérdés
Nem rég kezdtem el Linuxot használni,és alapvetően
nagyon tetszik.De mivel rengeteg Linux "verzió" van a neten,azért elég gyakran előfordul hogyha letöltök valamit Linux-ra,akkor az adott formátumot nem ismeri fel,nem tudja kezelni.
A Terminálban viszont miegtudom oldalni a telepítést,a
"chmod +x fájlneve
./hájlneve"
parancsal.De néha még ezzel sem sikerül,ezért szeretném alaposabban meg ismerni a Terminal lehetőségeit,parancsait,de nem tudom hol kezdjem.
2010. szept. 24. 11:55
1/7 anonim válasza:
Adja egy e-mail címet és elküldök egy rakat parancsot. Köztük installálás és minden más. Még haveroknak írtam, akik szintén linuxoznak és amolyan példákként vannak leírva. Ha gondolod, akkor szívesen elküldöm. Ha pedíg van majd kérdésed valamivel kapcsolatban, akkor szívesen segítek.
2010. szept. 24. 12:10
2/7 anonim válasza:
Keress rá: bash tutorial (gondolom bash van nálad is, mint a legelterjedtebb shell linuxhoz). Nagyon hasznos tudás.
2010. szept. 24. 12:25
3/7 anonim válasza:
/bin /sbin /usr/bin /usr/sbin könyvtárakat böngészheted és ha az ott talált (futtatható) file funkciójára/leírására vagy kiváncsi, akko: man <parancs> kiadása után a legtöbbről megkapod a leírást.
Másik hasznos dolog a /etc/init.d -ben található szkriptekben kiadott parancsok tanulmányozása.
De, ha gugliba beírod:
bash commands
máris ott van a segítség.
2010. szept. 24. 12:31
4/7 anonim válasza:
2. Még valami: echo $PATH, innen veszi a programokat, itt keresi őket. Tehát ezeken a könyvtárakon végigmész, és találsz kismillió programot. Valamint bash --help, itt vannak a bash saját belső parancsai.
2010. szept. 24. 12:41
5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat,nagyon hasznosak voltak,
Minden esetre igénybe venném az első hozzá szóló ajánlatát:)
Elküldtem az installálással kapcsolatos dokumentumot és még három leckényi saját készítésű oktatóanyagot. Ha gyakorolgatsz, akkor hamar bele fogsz jönni és ha valami nem tiszta, akkor nyugodtan szólj. A jövőben is fogok készíteni ilyeneket, ha azok is kellenek, akkor nyugodtan szólj és felveszlek azok közé, akiknek szoktam küldeni ezeket.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!