Windows CD-t árulni legális?
Visszatérve az eredeti kérdéshez: szürkezóna. Teljesen legális az ISO-t letölteni és kiírni DVD-re, hiszen ingyenesen hozzájuthat bárki. Ezt továbbadni magasabb áron mint amennyibe a DVD és a munkád kerül, már kétséges. Hiszen plusz hozzáadott érték nincs.
Persze régen is csináltak ilyet, mikor shareware játékokat árultak a boltban. Ugyanazt kiírták lemezre amit bárki letölthetett a netről, csak csináltak hozzá nyomtatott tokot is, meg a lemezre is rányomtattak.
#11: Nem olvastam végig a Windows licencet, ez tény.
De pár éve még az volt a Ms irányelve, hogy a telepítő továbbadása sem legális. Akkor sem, ha önmagában ingyenes.
Nem Windows, de Microsoft: rendszergazda vagyok egy iskolában, és pár éve volt nagy majré, amikor a Microsoft visszavonta a SharePoint Designert. Sok érettségiző pedig még azon tanulta a webszerkesztést. (Azt most engedjük el, hogy talán a HTML-t kellett volna tisztességesen megtanulni, és akkor tök mindegy, hogy milyen szoftvert tesznek elé...) Még a Microsoft Magyarország, meg a Kormányhivatal állásfoglalását is voltak olyan rendszergazdák, akik kikérték, hiszen hivatalos telepítő hiányában hogyan telepítsék fel? Nos, a válasz az volt: ha korábban letöltötte a telepítőt, és az megvan neki, akkor legálisan feltelepítheti. Ha nem tette meg, akkor a telepítőnek a beszerzése más forrásból illegális. Akkor is, ha az a más forrás pl. egy magánszemély, vagy egy másik intézmény rendszergazdája, és ő legálisan töltötte le.
Végül ezért is vették ki a hivatalos szoftverlistából.
Nem tudom, hogy a Windows-zal kapcsolatban most mi a hivatalos álláspont, de jól mutatja, hogy nem csak az anyagi haszonszerzéssel volt bajuk, hanem magával a terjesztéssel is. (Az meg egy más kérdés, hogy egyetlen olyan eset sem volt, amikor ebből bárkinek ténylegesen baja származott volna.)
A shareware meg egy kicsit más kategória. Azt azzal a céllal adták közre, hogy nyugodtan bárki másolja, és használja. Nem volt megkötés a licencben arról, hogy ne szabadna lemásolni, vagy akár továbbadni. Sőt, legtöbb esetben az anyagi haszonszerzést sem tiltották meg.
Logikát meg nem mindig szabad a kötelmi jogban keresni.
A legközelebbi konkrét hivatalos válasz amit találtam:
Microsoft ügynök írta hogy Microsoft nem engedi az ISO árusítását, tekintve hogy eleve ingyenesen hozzáférhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!