Kezdő linuxos vagyok a következőhöz szeretném a segítségetek.Tegnap telepítettem Manjaronak az Openbox-os kiadását (nincs benne asztali környezet)Lényeg hogy a root mappámban nincs jogosultságom semmit megváltoztatni de miért?
Egész pontosan a /usr/share/background mappába akartam beilleszteni egy letöltött képet de sehogy nem sikerült.
Ezt szeretném orvosolni és ha lehet úgy hogy beállítás is megmaradjon ne kelljen mindennap a beállítgatni. Mindenki segítségét nagyon szépen köszönöm.
?
Vagy usermod -g 0 -o usernev
És asszem akkor root lesz az user is örökre
régen volt olyan disztribúció, ahol nem volt alapból root felhasználó jelen, azt létre kellett hozni és azzal belépni
Ubuntu vonalon [Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu..] van egy gyilkosan veszélyes parancs. Adott intézőt/fájlkezelőt el lehet indítani root-módban.
Példa:
sudo thunar
Csak óvatosan. Ezzel a módszerrel írhatóak és törölhetőek a nem véletlenül védett állományok.
1. Csinálj inkább egy saját background mappát a home mappádon belül.
2. A root csoportba ne tedd be magad, de ha a sudo-ban nem vagy benne, akkor abba belerakhatod (de szerintem Manjaron alapból benne vagy).
3. Grafikus alkalmazásokat nem indítunk sudo-val, mert hazavághatják az X konfigját (és utána meg megy a csodálkozás, hogy nem megy a bejelentkezés, nem meg ez, nem megy az...): [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!