Raspberry Pi NAS vagy FTP szerver éri meg jobban?
Csak fájlmegosztásra szeretném használni, viszont a legtöbb NAS szerveres videó nem is a klasszikus igazi NAS szerepét tölti be, ahol a legnagyobb biztonságba vannak a fájlok, hanem csak ezt a fájlmegosztós rendszert.
Néztem FTP szerverekről is videókat, és azok sokkal rövidebbek és egyszerűbbek voltak. Megéri bajlódni a NAS-val, vagy az FTP is bőven elég?
NAS: [link]
FTP: [link]
Nem igazán értem a kérdést, erősen fogalomzavarban vagy.
A NAS egy sokoldalú tárolóeszköz, az FTP meg egy hálózati protokoll.
Egy NAS eszköz is tudhat FTP protokollon kommunikálni, így nem értem mit akarsz...
Szerintem tudom mire gondolsz.
Ftp server esetén csak fájlokat tudod másolni.
Nason van szoftver, abban van ftp is, de közben tudod nézegetni a képeket, videót, stb.
A NAS egy bizonyos funkciójú szerver, az FTP meg egy fájlátviteli protokoll. Kb. olyan ez, mintha megkérdeznéd: "a gyümölcs vagy az alma éri meg jobban?"
Hogy a NAS-on milyen protokollt használsz azt a felhasználás célja határozza meg.
Ha otthon a családtagoknak, vagy közületnél (iskolánál, cégnél, önkormányzatnál) az ott dolgozóknak akarsz a (Windowsos) kliensgépeken felcsatolható meghajtóként megjelenő megosztást csinálni, akkor ott az SMB protokoll - Linuxon, Raspberry Pi-nél ilyen kiszolgáló létesítésére ott a Samba (ami nyomtatómegosztóként és tartományvezérlőként is funkcionál) -, amit pont erre - privát, belső hálózaton keresztüli fájlmegosztásra - terveztek.
Ha ezt az SMB-fájlmegosztást az otthonon kívüli családtagoknak/közületen kívüli dolgozóknak is elérhetővé akarod tenni, akkor telepíts fel a mellé egy VPN-szervert, amit át kell engedned a routeren. A távol levő családtag/dolgozó egy a VPN-szerverhez való VPN-klienssel felcsatlakozhat az otthoni/közületi router Internet irányából látható publikus címére (ami ha dinamikusan változik egy DDNS szolgáltatással - például no-ip.com - orvosolható), így el tudja érni a fájlmegosztást is.
Ha Interneten keresztüli publikus fájlmegosztást akarsz, akkor annak egyik módja az FTP (nyomdák szokták előszeretettel alkalmazni az ügyfeleiknek a kinyomtatandó dolgok feltöltéséhez). Ezt be lehet állítani titkosított formába (FTPS) is.
"ahol a legnagyobb biztonságba vannak a fájlok"
Hagyjuk már... egy kommersz, belépő szintű NAS semmiféle biztonságot nem nyújt. Megpusztul a merevlemeze, és annyi neki. Vagy ha benyelsz egy zsarolóvírust, és épp fel van csatolva a NAS, szó nélkül lekódolja a fájlokat.
Ami már ér is valamit, mondjuk legalább 2 vinyóval, RAID-del, copy-on-write támogatással kb. 100 rongy körül kezdődik.
#4:
Attól függ, mit értünk NAS-on.
Ha egy "egylemezes" "out-of-the-box" megoldást értesz, akkor természetesen igen, azon nem tudsz kialakítani RAID-et.
De egy két lemezes NAS kb. már 60-70000 Ft-tól kapható:
De egy régebbi gépből (vagy az említett Raspberry Pi-ből), BSD-/Linux-alapú NAS-ra kihegyezett, ZFS-/BtrFS-fájlrendszerrel (ami támogatja a pillanatképeket) felvértezett disztribúcióval olcsóbban is kihozható.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!