Informatikusok többsége nem használ Windowst?
Most kapaszkodj meg! Meg van? Fogod a kapaszkodót? Na, akkor markold meg a másik kezeddel is, mert olyat mondok, hogy szükséged lesz rá!
Lassan mondom, mert nehezen hihető el.
Az informatikus. Nagy része. Windows-t. Még egyszer. Windows-t. Használ! Ismétlem: Használ. Windows-t!
Dehogy nem.
Ez csak ilyen laikus városi legenda ahogy a dilettánsok elképzelik az "informatikusokat" mert valami messziről jött hasonlóan dilettáns embertől hallották hogy "há az igazi informatikus az csak Linux/Unix-ot használ, és természetesen mindent csak CLI-ben csinál.
A többség szidja és utálja, de használja, mert lusta váltani, és nem is ismer mást. (Igen, sok informatikus egyetlenegy operációs rendszert ismer, bár ez attól is függ, milyen területen dolgozik.)
A "maradék" meg kb. fele-fele arányban vagy Windowst használ, és szereti, vagy Linuxot használ, és azt szereti.
Én személy szerint Linuxot használok, és nem váltanék Windowsra, holott a cég fizetné a licencet.
"túlnyomó többségüknek egyszerűen muszáj"
Kevés olyan alkalmazási területet tudok, ahol muszáj munkaeszközként Windowst használni. (Az megint egy másik probléma, amikor az ügyfélnek Windowst kell telepíteni.) Rendszergazda vagyok, és egyéni vállalkozásban programozó. Egyik munkámhoz sem elengedhetetlen a Windows.
ha valaki nagyon akarja, elődurja a stackoverflow survey-t (kérdőív)
és kikeresi ezt a részt
a fejlesztők többsége ugyan úgy windowson nőtt fel és azon kezdte el a pályáját
csak aztán nekik is kinyílik a szemük, hogy windowson kívül is van élet és valaki beleszeret a linuxba vagy valami másba (bsd, macos)
illetve van pár dolog ami befolyásolja, hogy ki min fejleszt
apple zártsága miatt kénytelenek egyesek macos-t használni
ahogy dotnetes (winforms, wpf stb.) , delphi..., csak windows alatt tudsz
webfejlesztők meg "szeretik" a linuxot, hisz ingyen van (és jó is), így szervereken az fut elég nagy %-ban, ahol az alk. futni fog
Attól függ, kit nevezel informatikusnak.
Ken Thompson például Linux és BSD alapú rendszereket használ. Valószínűleg senki nem fogja emiatt csesztetni. Nem fog odamenni hozzá a céges rendszergazda, hogy "te figyu Ken, dobjál már fel egy Windowst a gépedre, mert a céges policy előírja..." :D
Bjarne Stroustrup viszont Windows 10-es Surface Prot használ, nyilván saját elhatározásból.
Vagy vannak az olyan kutatók, akik mondjuk Pythonban írnak scripteket, és Linuxos gépen futtatják, őt sem feltétlenül használnak Windowst. Vagy az embedded cuccokat készítők, vagy mondjuk a Red Hatnál a kernelfejlesztők...
De szerintem az informatikusok 99%-a használ Windowst, mert nem lehet megkerülni. Bárhova mész, Windows-szal találod szembe magad.
Kikerestem, amit #8 emlitett, ha esetleg mast is erdekel:
Ebben a fejlesztok 41.2%-a hasznal Windows-t es 55.21% Linuxot vagy MacOS-t.
Persze nem minden informatikus fejleszto.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!