Vennék Euronicsban Lenovo IdeaPad5 laptopot,Win10 Home op.rendszerrel.Honnan tudom,eredeti-e rajta az op.rendszer?Kérdeztem eladót,van-e termékkulcs,matrica,azt felelte,lehet frissíteni akár win11-re is, felismeri a Microsoft,mert aktiválva van.
Ha az Euronicsban veszed a gépet, az biztosan jogtiszta Windows lesz.
Matricát már ne keress! A számla legyen meg!
A laptop Bios-ban (általában) benne van az aktíváló kulcs.
Ha nincs benne, az aktívált Windows-t akkor is akárhányszor újratelepítheted (ugyanarra a gépre), nem kell újra meg újra beírni a kulcsot.
A Windows telepítőt ingyen le lehet tölteni a Microsoft oldaláról. Ott le is van írva, hogy hogyan csinálhatsz telepítő médiát.
Ha a biosban Home kulcs van, akkor (egyszerűen) nem is tudsz mást (Pro) telepíteni... Ehhez módosítani kell a telepítőt, plusz nem lesz jó a home kulcs a pro verzióhoz.
A legális Windows10-re pedig legálisan ráfrissíthetheted a Win11-et, ha a gép maga alkalmas rá.
Lehet több operációs rendszer egymás mellett. A kezdőbarát disztibuciók, mint például az Ubuntu telepítéskor felajánlják, hogy meglévő Windows mellé telepíthető, beállítható, hogy mekkora területet foglaljon el a Linux a lemezen. Indításkor lehet választani, hogy mit szeretnél használni.
A másik lehetőség, hogy virtuális gépből használod VirtualBox vagy VMWare segítségével. Ez egy program a hoszt rendszereden (Windows) ami emulál egy gépet megadott memória és lemez mérettel, és erre tudsz mondjuk bármilyen Linuxot vagy más rendszert telepíteni.
A Windows mellé telepítheted a Linuxot. A telepítő megkérdezi hogy a Win _mellé_ vagy _helyette_ telepítsen. Le tudsz csípni a szabad helyből, és a Linux telepítő létre fogja hozni a saját partícióit.
Indításkor pedig a Grub indítómenüből választhatod ki, hogy melyik rendszer induljon.
Amúgy pl. a LinuxMintet ki tudod próbálni telepítés nélkül is, livecd formában. (Biztosan lehet más linuxot is, de nem próbáltam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!